Marchand schrijft geschiedenis met dubbel goud op de 200 meter vlinder- en schoolslag, Pan zorgt voor eerste wereldrecord

 wo 31 juli 2024 22:50
Léon Marchand.

Een nooit vertoonde dubbel én het eerste wereldrecord in het zwemmen op deze Spelen. Het was smullen geblazen in La Défense Arena. Thuiszwemmer Léon Marchand maakte de Franse supporters gek met goud op de 200 meter vlinder- én schoolslag. De Chinees Pan Zhanle zorgde voor een prachtig orgelpunt met een verbetering van zijn wereldrecord op de 100 meter vrije slag.

Leon Marchand in twee finales in actie zien op minder dan twee uur, het mocht geen verbazing wekken dat La Défense Arena volstroomde met Franse supporters. Die kregen als voorgerecht een zinderende finale op de 100 meter vrije slag bij de vrouwen voorgeschoteld.

 

De Amerikaanse Torri Huske leek daarin op weg naar haar tweede goud op deze Spelen (na winst op de 100 meter vlinderslag), maar met een schitterende remonte in de laatste meters troefde Sarah Sjöström haar nog af. De Zweedse was zélf verbaasd met haar knalprestatie.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

De remonte moet Léon Marchand geïnspireerd hebben, want ook hij sloeg op de 200 meter vlinderslag toe in een zinderend slot.

 

De Hongaarse titelverdediger Kristof Milak nam na een turbostart een optie op goud, maar gedragen door het Franse publiek pakte Marchand na het derde keerpunt uit met een onwaarschijnlijk sterke laatste 50 meter.


In een beklijvend duel snelde hij nog voorbij Milak naar goud, in een olympisch record (1’51”21) bovendien. De Fransen werden helemaal gek.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Op de 1.500 meter vrije slag maakte Katie Ledecky haar favorietenrol helemaal waar. Van start tot finish domineerde de Amerikaanse zwemlegende de wedstrijd.

 

Een verbetering van haar wereldrecord zat er niet in, maar ze stelde wel haar olympisch record ruim 5 seconden scherper in 15’30”02. De achtste olympische titel al voor Ledecky, ze is de eerste zwemster die op vier Olympische Spelen goud veroverde.

 

Ook de Fransen mochten opnieuw juichen met zilver voor Anastasiia Kirpichnikova. De Italiaanse Simona Quadarella lag lang op koers voor brons, maar verspeelde dat nog aan de Duitse Isabel Gose.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Dubbel goud voor Marchand, Pan verpulvert eigen WR

Het moment suprême volgde in de finale van de 200 meter schoolslag, met opnieuw Léon Marchand. Na Kristof Milak op de 200 meter vlinderslag moest de Franse chouchou nu de Australische titelverdediger Zac Stubblety-Cook afhouden en dat deed hij met verve.

 

Na goud op de 200 meter vlinderslag pakte hij ook de titel op de 200 meter schoolslag. Een unieke dubbel die zelfs zwemlegende Michael Phelps nooit voor elkaar kreeg. Voor Marchand is het al zijn derde gouden plak op deze Spelen, eerder was hij ook al de beste op de 400 meter wisselslag.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

De avond eindigde met een knaller in de finale van de 100 meter vrije slag. De Chinees Pan Zhanle hakte de concurrentie in de pan en won in 46”40, een verbetering van zijn eigen wereldrecord. Het eerste wereldrecord pas in het zwemmen op deze Spelen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:

zwemmen in Parijs: avondsessie dag 5laatste update: ongeveer 1 maand geleden

22:50

Chinees Pan Zhanle zwemt eerste wereldrecord van deze Spelen, en wint de 100 meter vrije slag

22:48

WR als orgelpunt

Het wereldrecord van Pan was een fenomenaal orgelpunt van een zinderende zwemavond. Een avond die toch vooral Frans gekleurd was met dubbel goud voor thuiszwemmer Léon Marchand op de 200 meter vlinder- en schoolslag. Katie Ledecky maakte de verwachtingen waar op de 1.500 meter vrije slag en Sarah Sjöström triomfeerde op de 100 meter vrije slag.

22:44

Wereldrecord voor Pan!

Daar is het eerste wereldrecord in het zwemmen! Zhanle Pan stoomt naar de winst op de 100 meter vrije slag in 46"40! Chalmers moet op een seconde van de Chinees vrede nemen met zilver, het brons is voor Popovici.

22:40

Finale 100 meter vrije slag (m)

De 100 meter vrije slag bij de mannen, da’s de laatste finale van deze avondsessie. De Amerikaan Caeleb Dressel zal zichzelf niet opvolgen als olympisch kampioen, hij werd op de Amerikaanse trials pas derde en greep zo naast een olympisch ticket voor de 100 meter vrije slag.

De Australiër Kyle Chalmers, goed voor zilver in Tokio, is er wel weer bij. Net als de Roemeen David Popovici, die eerder op deze Spelen al goud pakte op de 200 meter vrije slag.

22:37

Leon Marchand heeft 2e zwemgoud van de avond te pakken op de 200 meter schoolslag

22:36

Marchand schrijft geschiedenis!

Marchand blijft makkelijk overeind en pakt zijn derde gouden medaille op deze Spelen. De Fransman wint in 2'05"85 , een olympisch record. Marchand laat zich helemaal gaan en terecht. Hij zet een nooit vertoonde dubbel neer op de 200 meter vlinder- en schoolslag.

Zac Stubblety-Cook moet vrede nemen met zilver. Het brons is voor de Nederlander Caspar Corbeau.

22:36

Marchand gaat als leider de laatste 50 meter in. Hij wordt opgejaagd door Stubblety-Cook.

22:35

Stubblety-Cook moet een gaatje laten op Marchand. De Nederlander Corbeau ligt momenteel zelfs in tweede positie.

22:34

Marchand tikt als eerste aan na 50 meter. Hij moest snel vertrekken en doet dat ook.

22:33

Dit wordt voor Marchand een compleet andere strijd dan in de 200 meter vlinderslag tegen Milak. Hij heeft een voorsprong nodig op Stubblety-Cook na 150 meter.

Sidney Appelboom
22:31

Finale 200 meter schoolslag (m)

Het Franse publiek gaat weer op het puntje van hun stoeltje zitten, want daar is Léon Marchand opnieuw. Kan hij na de 200 meter vlinderslag ook op de 200 meter schoolslag het goud veroveren? Niemand is daar ooit al in geslaagd, zelfs Michael Phelps niet.

De Australiër Zac Stubblety-Cook is de enige finalist van Tokiodie ook op de deze Spelen in de finale van de 200 meter schoolslag staat. Hij wilin La Défense Arena zijn olympische titel verlengen.

22:19

Pauze

Even pauzeren opnieuw in La Défense, straks komt het hoogtepunt met het tweede optreden van Léon Marchand vanavond in de finale van de 200 meter schoolslag. Op de livestream kan u in afwachting een verslag zien van de allroundfinale in het turnen bij de mannen.

22:18

Bekijk de halve finales van de 200 meter rugslag bij de vrouwen

22:16

Pittig duel tussen Douglass en Smith

Kate Douglass en titelverdedigster Tatjana Smith steken er met kop en schouders bovenuit in de tweede halve finale op de 200 meter schoolslag. Het zal morgen een strijd worden tussen de Amerikaanse en de Zuid-Afrikaanse voor het goud.

22:04

Schouten wint eerste halve finale

Nederlands succes in de eerste halve finale op de 200 schoolslag. Tes Schouten wint in 2'22"74, voor de Zuid-Afrikaanse Kaylene Corbett.

22:00

Bekijk de halve finales van de 200 meter rugslag bij de mannen

21:59

Murphy verrassend uitgeschakeld

Een bijzonder spannende tweede halve finale op de 200 meter rugslag. De Fransman Tomac ligt lang op kop, maar zakt in de laatste 50 meter nog weg naar de vijfde plaats. De winst is na een spannende sprint voor de Zwitser Roman Mityukov.

Dé verrassing is Ryan Murphy. De Amerikaan wordt pas 6e en in totaal laat hij pas de 10e tijd optekenen. Onvoldoende voor een finaleplaats voor de olympische kampioen van 2016.

21:56
Wat een remonte van Marchand op de 200 meter vlinderslag. Slaat hij straks ook toe op de 200 meter schoolslag?
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.