Ga naar de inhoud

EK atletiek: Carmoy valt net naast podium in het hoogspringen, Hauttekeete wordt knap 8e in de tienkamp

 di 11 juni 2024 23:00
Carmoy en Hauttekeete presteerden uitstekend op het EK.

Op het EK atletiek in Rome is Thomas Carmoy op de ondankbare vierde plaats geëindigd in het hoogspringen. Jente Hauttekeete rondde een sterk EK-debuut op de tienkamp af als achtste, in een persoonlijk record bovendien. Thomas Van der Plaetsen viel als 11e net buiten de top tien. In de finale van de 10.000 meter werd Chloé Herbiet 10e, Jana Van Lent finishte als 11e.

De samenwerking met Tia Hellebaut begint zijn vruchten af te werpen voor Thomas Carmoy. Op het WK indoor in Glasgow werd hij eerder dit jaar nog gedeeld laatste in de finale, maar in Rome zette hij wel een topprestatie neer.

Slechts vijf finalisten raakten in het Stadio Olimpico over 2,26 meter, Carmoy was er één van. Zijn seizoensbeste leverde hem de vierde plek op. Voor brons moest hij zijn persoonlijk record van 2,29 meter evenaren en dat lukte niet.

 

De ondankbare vierde plaats dus, maar daarmee doet Carmoy wel één plaats beter dan twee jaar geleden in München. "Dit is natuurlijk een beetje frustrerend. Ik heb de voorbije maanden erg goed gewerkt met Tia, ondanks mijn blessure."

 

"Ik weet nu beter hoe ik mijn snelheid moet aanwenden. Je wil natuurlijk altijd meer, maar vierde van Europa, dat betekent toch ook iets. Ik kan hier alleen maar positieve lessen uit trekken, nu mik ik op de olympische finale."

In de finale van de 10.000 meter stonden Chloé Herbiet en Jana Van Lent voor het eerst op een internationaal kampioenschap bij de senioren. Met de respectievelijk 10e en 11e plaats maakten ze een knap debuut. Herbiet kan zich nu volop focussen op de olympische marathon in Parijs.

Hauttekeete pakt top 10-plek bij EK-debuut

Gemengde gevoelens bij Jente Hauttekeete en Thomas Van der Plaetsen na de eerste dag van de tienkamp. De jonge Belg was tevreden over zijn EK-debuut bij de grote jongens met onder meer een persoonlijk record op de 400 meter, de veteraan had het over één van zijn slechtste eerste dagen.

 

Op de tweede dag waren ze allebei op niveau. Hauttekeete begon eraan als negende in de tussenstand en bleef na de 110 meter horden net in de top tien, Van der Plaetsen schoof van de 19e naar de 17e plaats.
 

Op de werpnummers stak Van der Plaetsen er bovenuit. In het discuswerpen kwam hij met 47,37 meter in de buurt van zijn persoonlijk record. Enkel titelverdediger Niklas Kaul en wereldrecordhouder Kevin Mayer deden beter. Jente Hauttekeete bleef met 39,87 meter dan weer onder zijn beste niveau en zakte zo een plaatsje.
 

In het polsstokspringen gingen beide Belgen over 5 meter. Slechts vier andere tienkampers slaagden daar ook in. Hauttekeete zat daarmee maar één centimeter onder zijn persoonlijk record en dook weer de top tien in, Van der Plaetsen schoof ook op naar de 16e plek.

 

Van der Plaetsen was in het speerwerpen weer bij de beteren met een sterke worp van 68,45 meter en sprong zo van de 16e naar de 8e plaats . Hauttekeete
oversteeg zichzelf opnieuw met een persoonlijk record van 56,52 meter en nestelde zich op plek 9.

 

Met ook nog eens een persoonlijk record op de afsluitende 1.500 meter werd Hauttekeete uiteindelijk 8e met 8.156 punten, een totaal waarmee hij ook zijn persoonlijk record verbetert. Van der Plaetsen viel als elfde met 8.084 punten net naast de top tien.

Het goud in de tienkamp ging naar de Est Johannes Erm. De Noor Sander Skotheim pakte het zilver, de Fransman Makenson Gletty het brons.

Van der Plaetsen: "Parijs zit er niet meer in"

Persoonlijke records op de 400 meter, het speerwerpen, de 1.500 meter én zijn beste puntentotaal ooit. Jente Hauttekeete kon alleen maar tevreden zijn na zijn tienkamp. "Hier had ik vooraf voor getekend. Ik heb hier veel stappen vooruit gezet in het omgaan met druk op een kampioenschap. Ik heb alles gegeven, want alle punten die we krijgen voor onze positie tellen voor de olympische ranking."

 

Hauttekeete hoopt om via de zogenaamde "Road to Paris"-ranking nog op de Spelen te raken. "De punten zullen nu verrekend worden. Ik denk dat ik voor die achtste plaats 30 of 40 bonuspunten zal krijgen. Met mijn score van 8.156 punten zal dat hopelijk een mooi totaal opleveren om te stijgen op de ranking." 

Een heel ander gevoel bij Thomas Van der Plaetsen. Hij bleef zwaar ontgoocheld achter. "Ik heb het laten liggen in mijn sterkste nummers, verspringen en hoogspringen. Ik haal bijna 8.100 punten en laat 300 punten liggen die ik normaal zou oprapen. Dat is jammer."

Voor een verklaring keert Van der Plaetsen terug naar zijn vreselijke blessure op de Olympische Spelen van Tokio. "Er zijn nog kleine restanten van de ervaring in Tokio die af en toe terugkomen. Daardoor zit ik vaak vast tussen mezelf oppeppen en voorzichtigheid zoeken. Daardoor mis ik vaak een beetje finetuning."

 

"Ik heb na die blessure drie jaar lang hard gewerkt. Dit was mijn grote terugkeer op een kampioenschap en ik zit heel ver onder mijn huidige niveau. Dat is spijtig, want daardoor verlies ik wellicht ook mijn kans om naar de Spelen te gaan. Ik had graag mijn carrière afgesloten op een mooie noot, maar Parijs zit er niet meer in. Dit is sowieso mijn laatste jaar."

Vier kampioenschapsrecords op één avond

Het EK in eigen land geeft de Italiaanse atleten vleugels. Met nog één dag te gaan staat de teller op 20 medailles. Gianmarco Tamberi deed zijn duit in het zakje in het hoogspringen, al maakte hij het wel spannend met enkele verrassende missers. Uiteindelijk verlengde hij toch zijn titel en zette de flamboyante ltaliaan met 2,37 meter zelfs een kampioenschapsrecord neer.

 

Ook op de 10.000 meter was er Italiaans succes. Nadia Battocletti had vrijdag al goud veroverd op de 5.000 meter en deed daar nog een Europese titel bovenop.

 

Met Femke Bol en Karsten Warholm kregen we de verwachte winnaars op de 400 meter horden. De Nederlandse en de Noor wonnen met een straat voorsprong, allebei ook in een kampioenschapsrecord. Bol snoepte bovendien de beste wereldjaarprestatie af van Sydney McLaughlin-Levrone, haar Amerikaanse concurrente voor olympisch goud in Parijs.

 

Ook in het hink-stap-springen sneuvelde een kampioenschapsrecord met de 18,18 meter van de in Cuba geboren Spanjaard Jordan Diaz. Topfavoriet Pedro Pichardo moest zo ondanks een stevig persoonljk en Portugees record van 18,04 meter vrede nemen met zilver.

 

In het speerwerpen maakte topfavoriete Victoria Hudson wel waar, de Oostenrijkse pakte haar eerste Europese titel. Op de 200 meter troefde Mujinga Kambundji nipt Daryll Neita af. De Zwitserse was slechts één honderdste sneller dan de Britse.

Belgen op 11 juni (avond)
tienkamp (m) Jente Hauttekeete speerwerpen 56,52 meter (12e)
  Thomas Van der Plaetsen speerwerpen 68,45 meter (3e)
hoogspringen (m) Thomas Carmoy finale 2,26 meter (4e)
10.000 meter (v) Chloé Herbiet finale 32'17"88 (10e)
  Jana Van Lent finale 32'35"23 (11e)
tienkamp (m) Jente Hauttekeete 1.500 meter 4'28"85 (8e)
  Thomas Van der Plaetsen 1.500 meter 4'44"54 (16e)

EK 2024: 11 juni (avondsessie)

23:08

Tot morgen!

Een alweer spectaculaire atletiekavond in het Stadio Olimpico zit erop. In het hoogspringen kwam Thomas Carmoy net tekort voor een medaille, hij eindigde op de ondankbare vierde plaats.

In de tienkamp kan Jente Hauttekeete terugkijken op een ijzersterk EK-debuut bij de grote jongens. Hij werd knap achtste, bovendien in een persoonlijk record. Thomas Van der Plaetsen herpakte zich goed na een mindere eerste dag en sloot de tienkamp af als 11e.

In de finale van de 10.000 meter eindigden Chloé Herbiet en Jana Van Lent op de respectievelijk 10e en 11e plaats.

Morgen is er geen ochtendsessie op de slotdag van het EK atletiek. We verwelkomen u graag 's avonds voor de apotheose van het EK met maar liefst vier Belgische aflossingsteams die in actie zullen komen.

23:05

Van der Plaetsen: "Parijs zit er niet meer in"

23:03

Hauttekeete: "Had op voorhand zeker getekend voor een 8e plaats"

23:02

Ik ben heel tevreden, hier had ik vooraf voor getekend. Ik heb veel stappen vooruit gezet, zoals leren omgaan met de druk op kampioenschappen. Deze prestatie zal mij ook een mooi totaal opleveren om te stijgen op de olympische ranking.

Jente Hauttekeete
22:55

Nipte overwinning voor Kambundji!

Het is een bijzonder spannende strijd tussen Kambundji en Neita. Het Kambundji die het haalt in 22"49, amper één honderdste sneller dan Neita. Het brons gaat verrassend naar de Française Helene Parisot.

22:52

Doet Neita het op de 200 meter?

Gisteren werd de avond afgesloten met de finale van de 200 meter bij de mannen en de verrassende winst van de Zwitser Timothé Mumenthaler. Vanavond zijn het de vrouwen die op de 200 meter strijden om de Europese titel.

Dina Asher-Smith, die zondagavond nog goud pakte op de 100 meter, laat dit nummer aan zich voorbijgaan op dit EK, maar met Daryll Neita hebben de Britten nog een stevige troef op goud.

Neita zette in de reeksen de snelste tijd neer, maar was maar één honderdste sneller dan titelverdedigster Mujinga Kambundji. De Zwitserse eindigde zondag nog ontgoochelend laatste in de 100 meter-finale. Haar zus Ditaji pakte zaterdag zilver op de 100 meter horden.

22:52

Ik heb veel bijgeleerd van Tia, zoals hoe ik mijn snelheid beter kan aanwenden. Ik mik nu voluit op de finale van de Olympische Spelen.

Thomas Carmoy
22:50

De eindstand in de tienkamp

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:47

Hudson pakt eerste titel

Ook in het speerwerpen is de strijd beslecht. Victoria Hudson heeft de verwachtingen ingelost en pakt haar eerste Europese titel. Haar eerste worp van 64,62 meter bleek meteen ook de winnende. Het zilver is voor Adriana Vilagos, het brons voor Marie-Therese Obst.

22:46

Het zilver in de tienkamp is uiteindelijk voor Sander Skotheim, het brons voor Makenson Gletty.

22:44

Tamberi gaat nu helemaal uit de bol na ook sprong over 2, 37 meter

22:43

Tamberi maakt de Italianen gek

Tamberi heeft er in het hoogspringen nog een schepje bovenop gedaan. De Italiaan is over 2,37 meter gegaan.

22:42

Meerkampers sluiten af op de 1.500m: Erm pakt goud

22:41

Achtste plaats voor Hauttekeete

Hauttekeete heeft een uitstekende afsluitende 1.500 meter gelopen, in een persoonlijk record van 4'28"85. Hij eindigt als achtste in het eindklassement met 8.156 punten, ook al een persoonlijk record. Van der Plaetsen is 11e met 8084 punten.

22:40

Tesselaar wint de afsluitende 1.500 meter. Erm is Europees kampioen. Het is nu afwachten voor de andere plaatsen.

22:39

Mayer verliest terrein en valt nu naast het podium. Erm houdt goed stand, de Est is op weg naar goud.

22:38

Hauttekeete loopt weg van Van der Plaetsen. Hij is op weg om de beste Belg te worden op de 8e plaats.

22:37

Ook de meerkampers moeten wachten op werkend startpistool

22:37

Skotheim is de betere loper en springt in de virtuele stand naar de tweede plaats.

22:37

Carmoy: "Kan hier enkel positieve conclusies uit trekken: nu naar de finale op de Spelen"

22:36

De tienkampers zijn begonnen aan hun laatste opdracht!

22:32

Ontknoping van de tienkamp

De spanning stijgt voor de tienkampers. Zij maken zich klaar voor de afsluitende 1.500 meter. Johannes Erm lijkt zeker van goud, maar de strijd voor zilver en brons ligt nog helemaal open tussen Kevin Mayer, Makenson Gletty en Sander Skotheim.

Thomas Van der Plaetsen begint als 8e aan de 1.500 meter, Jente Hauttekeete als 9e. Kunnen ze in de top 10 finishen?

22:30

Showman Tamberi blinkt zijn gouden medaille nog wat op met sprong over 2,34 meter

22:29

Tamberi over 2,34 meter!

Tamberi geeft zijn gouden plak nog wat extra glans. Hij gaat over 2,34 meter, geen enkele Europese atleet deed dit jaar beter. De tweede Europese titel voor Italië vanavond, na het goud voor Battocletti op de 10.000 meter.

22:25

Vladislav Lavskiy is na zijn eerste misser op 2,31 meter meteen naar 2,33 meter gegaan, maar ook daar ging het twee keer fout. Het goud is voor de Italiaan Tamberi.

22:25

Van Lent: "Ben nog maar 23 jaar, dus ik mag blij zijn met deze 11e plaats"

22:23

Goud voor Diaz!

Het wordt zilver voor Pichardo. Bij zijn laatste poging raakt hij niet meer voorbij de 18,18 meter van Diaz. Die schreeuwt het uit van vreugde. Het goud is voor de Spanjaard!

22:22

Herbiet: "Ik wou wel lopen, dus heb het in eigen handen genomen"

22:20

Het brons is voor Gogois in het hink-stap-springen. Maar wie pakt het goud: Diaz of Pichardo? De Portugees heeft een persoonlijk record nodig om nog voorbij de Spanjaard te gaan.

22:19

Tamberi doet het dan toch: bij eerste poging meteen over 2,31 meter

22:18

Tamberi naar de leiding!

Gaat hij het dan toch doen? Gianmarco Tamberi gaat bij zijn eerste poging meteen op 2,31 meter en springt zo naar de leiding. Vladislav Lavskiy heeft een tweede poging nodig op die hoogte.

22:17

17,38 meter voor de Fransman Thomas Gogois bij zijn laatste poging in het hink-stap-springen. Hij pakt zo een persoonlijk record én springt op de valreep naar brons.

22:17

Diaz Fortun zet kampioenschapsrecord nog wat scherper in het hink-stap-springen

22:16

Kampioenschapsrecord voor Diaz!

Olala, in het hink-stap-springen doet Jordan Diaz beter dan Pedro Pichardo! Hij springt 18,18 meter ver en zet zo op zijn beurt een kampioenschapsrecord neer.

22:15

Carmoy faalt 3 keer op 2,29 meter en wordt vierde

22:14

Vierde plaats voor Carmoy

Jammer, het lukt niet voor Carmoy. Hij moet vrede nemen met de vierde plaats. Daarmee doet hij één plaats beter dan twee jaar geleden op het EK in München.

22:13

Carmoy naar brons?

Ook Jan Stefela faalt bij zijn derde poging. Dat betekent dat Carmoy zeker vierde wordt. Als hij over 2,29 meter gaat, pakt hij brons.

22:12

Dorosjtsjoek raakt ook bij zijn derde poging niet over 2,29 meter. Kunnen Stefela of Carmoy dat wel?

22:11

Half geschoren Tamberi ontsnapt met heel veel geluk op 2,29 meter

22:10

Tamberi grijpt laatste kans

Laatste poging voor Tamberi op 2,29 meter. Het publiek applaudisseert massaal en gaat helemaal los wanneer de Italiaanse chouchou over de lat gaat. Hij is nog steeds in de running en springt naar de tweede plaats.

Carmoy staat vierde, hij faalde twee keer op 2,29 meter. Ook Oleg Dorosjtsjoek heeft een derde poging nodig.

22:09

Battocletti laat Italiaanse fans juichen na winst op de 10.000 meter

22:08

Vladislav Lavskiy gaat bij zijn eerste poging over 2,29 meter. De Oekraïner blijft zo stevig leider in het hoogspringen.

22:08

10e plaats voor Herbiet

Chloé Herbiet is de beste Belgische. Ze finisht als 10e in 32'17"88. Een goede test met het oog op de olympische marathon.

Jana Van Lent is 11e in 32'35"23.

22:03

Goud voor Battocletti!

Het Stadio Olimpico gaat uit zijn dak. Nadia Battocletti pakt goud op de 10.000 meter. Uitstekende prestatie ook van Diane Van Es, de Nederlandse pakt zilver. Het brons is voor de Britse Megan Keith.

22:02

Battocletti gaat solo!

Battocletti loopt net voor het ingaan van de slotronde weg van Van Es. De Italiaanse is op weg naar een tweede gouden medaille op dit EK.

22:02

We naderen de ontknoping van de 10.000m-finale. Battocletti duwt het gaspedaal in. Van Es gaat mee, Keith moet lossen.

22:00

Herbiet volgt tempo koploopsters

Chloé Herbiet wordt gedubbeld door de drie koploopsters en pikt zowaar aan. Knap toch wat de Belgische hier even laat zien. Ze loopt in zevende positie.

21:57

Drie koploopsters

Battocletti, Keith en Van Es. Die drie hebben zich afgescheiden in de finale van de 10.000 meter. Lukan en Del Buono moeten al een flink gat laten.

21:56

Weer misser voor Tamberi

Tamberi wordt enigszins gestoord in zijn voorbereiding, omdat de loopsters van de 10.000 meter gespreid passeren. Hij faalt bij zijn eerste poging op 2,29 meter en reageert gefrustreerd.

21:52

Mag Carmoy dromen van medaille?

Ook in de finale van het hoogspringen zijn er nog 5 kandidaten voor 3 medailles en daar hoort Thomas Carmoy nog bij. Hij staat vierde.

De Oekraïner Oleg Dorosjtsjoek staat op kop, gevolgd door zijn landgenoot Vladislav Lavskiy. Tamberi is voorlopig pas derde.

21:52

Opgave McColgan

Eilish McColgan geeft er de brui aan. De Britse voelt zich duidelijk niet lekker.

21:49

Met 5 voor 3 medailles

Eilish McColgan kan het hoge tempo van de kopgroep niet meer aan. Ze zijn nog met z'n vijven voor drie medailles op de 10.000 meter.

21:48

Van 8 naar 6

Palmero en Warner-Judd hebben vooraan de rol moeten lossen. Bijna halfweg de finale van de 10.000 meter blijven er nog 6 koploopsters over.

21:47

Carmoy bij 2e poging over 2,26 meter

21:46

Seizoensbeste voor Carmoy!

Carmoy gaat bij zijn tweede poging mooi over 2,26 meter. Tia Hellebaut juicht in de tribunes. Carmoy staat voorlopig op de vierde plaats.

21:44

Goud! Hudson gooit de speer al meteen bij eerste poging het verst van allemaal

21:43

Hudson op kop

Victoria Hudson opent sterk in de finale van het speerwerpen. De Oostenrijkse topfavoriete gooit de speer 64,62 meter ver en neemt zo meteen de leiding.

21:41

3 Italianen, 3 Britten

Drie Italiaanse atletes in de kopgroep in de finale van de 10.000 meter met Battocletti, Del Buono en Palmero. Ook Groot-Brittannië is goed vertegenwoordigd met McColgan, Keith en Warner-Judd. De Nederlandse Van Es is de vreemde eend in de bijt.

21:40

Tamberi over 2,26 meter

Tamberi vraagt de steun van het publiek voor zijn tweede poging op 2,26 meter. Veel marge heeft de Italiaan niet, maar hij gaat er wel over.

21:36

Kopgroep van acht

Na goed een kilometer is er al een afgescheiden kopgroep van acht atletes in de finale van de 10.000 meter. Alle favorietes zitten daar nog bij. De Belgen zitten in de achtervolgende groep.

21:34

Maakt Hudson het waar in het speerwerpen?

Het speerwerpen bij de vrouwen, dat is de volgende finale. Hier zou het wel eens een open strijd kunnen worden voor de medailles. De Oostenrijkse Victoria Hudson liet dit seizoen de beste prestatie noteren met 66,06 meter.

Net iets beter dan de 63,58 meter van Adriana Vilagos, de Servische die twee jaar geleden in München zilver pakte. In de kwalificaties zette de Noorse Marie-Therese Obst dan weer de beste prestatie neer en uiteraard zal ook Elina Tzengko, de Griekse titelverdedigster, haar huid duur verkopen.

Met de Letse Anete Sietina, nummer 4 op het WK in Boedapest, moeten ze geen rekening meer houden. Zij overleefde de kwalificaties verrassend niet.

21:34

Van een andere planeet

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:33

Derde keer, goede keer. Ze zijn vertrokken voor een wedstrijd van ongeveer een halfuur.

21:32

Prutsen met startpistool: zenuwen van de vrouwen op de 10.000m worden stevig op de proef gesteld

21:31

Chaos bij start 10.000 meter

Vreemd moment bij de start van de 10.000 meter. Er zijn problemen met het startpistool. De atletes staan niet klaar en plots gaat het schot af. Bij de herstart loopt het dan weer spaak met het pistool. Niet ideaal voor deze atletes.

21:30

Tamberi maakte even tijd om Warholm te feliciteren

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:28

EK-debuut voor Herbiet en Van Lent

We zijn aanbeland bij de finale van de 10.000 meter bij de vrouwen. Twee Belgen maken daarop hun debuut op een groot kampioenschap bij de senioren: Chloé Herbiet en Jana Van Lent.

In deze finale zien we ook Nadia Battocletti terug. De Italiaanse pakte afgelopen vrijdag nog goud op de 5.000 meter. De Britse Megan Keith heeft met 30’36”84 de beste Europese jaarprestatie. Het is ook uitkijken naar de vorm van haar landgenote Eilish McColgan, die na meer dan een jaar blessureleed voor het eerst weer op de piste staat.

21:27

Verrassende misser van Tamberi

In de finale van het hoogspringen ligt de lat op 2,26 meter en Gianmarco Tamberi gaat daar verrassend niet over bij zijn eerste poging. Toch even schrikken voor de Italiaanse fans.

21:25

Femke Bol domineert van start tot finish de finale van de 400m horden

21:23

Bol wint in beste wereldjaarprestatie

Femke Bol volgt het voorbeeld van Karsten Warholm. Met een straat voorsprong verlengt ze haar Europese titel op de 400 meter horden. In een kampioenschapsrecord van 52"49 bovendien. Dat is meteen ook een beste wereldjaarprestatie, Bol doet beter dan de 52"70 van haar grote concurrente voor olympisch goud, de Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone.

Cathelijn Peeters maakt de Nederlandse vreugde compleet met de bronzen plak. Het zilver is voor de Franse Louise Maraval.

21:17

Wie anders dan Bol?

Zo dominant Karsten Warholm bij de mannen is op de lage horden, zo dominant is Femke Bol bij de vrouwen. Het Nederlandse fenomeen koos ervoor om haar Europese titel op de 400 meter niet te verdedigen, die op de 400 meter horden wil de wereldkampioene wel graag verlengen.

Bol schonk het Nederlandse estafetteteam afgelopen vrijdag al brons in de mixed relay. Komt daar vanavond individueel goud bij?

21:16

Carmoy over 2,22 meter

Thomas Carmoy raakte bij zijn eerste poging niet over 2,22 meter. Bij zijn tweede poging is dat wel gelukt.

21:16

Pichardo springt kampioenschapsrecord

In de finale van het hink-stap-springen pakt Pedro Pichardo stevig uit. Hij springt 18,04 meter ver en dat is een kampioenschapsrecord. Neemt hij nu al een optie op goud?

21:16

Carmoy bij 2e poging over 2,22 meter

21:16

Kampioenschapsrecord voor Pichardo in het hink-stap-springen

21:14

Opgave Przybylko

Opdoffer voor Mateusz Przybylko in de finale van het hoogspringen. De Duitser voelt iets bij de aanloop en moet de strijd staken.

21:11

Karsten Warholm loopt iedereen naar huis op de 400m horden

21:08

Kampioenschapsrecord voor Warholm!

Met duidelijk overwicht kroont Warholm zich nog maar eens tot Europees kampioen. Zijn derde titel pakt hij in 46'98", een kampioenschapsrecord.

Het zilver is voor de Italiaan Alessandro Sibilio in 47"50, het brons voor de Zweed Carl Bengtström in 47"94. Beiden lopen zo een nationaal record.

21:07

Warholm gaat er weer een demonstratie van maken. De Noor heeft meteen een grote voorsprong.

21:06

Er zijn maar twee vragen. Hoe snel loopt Karsten Warholm? Wie pakt zilver en brons?

Eline Berings
21:04

Wie anders dan Warholm?

Tijd voor de finale van de 400 meter horden en heel erg spannend wordt het daarin wellicht niet. Karsten Warholm gaat in Rome op zoek naar zijn derde Europese titel op een rij. Warholm is olympisch kampioen, drievoudig wereldkampioen én wereldrecordhouder.

Hij moet op dit EK geen rekening houden met zijn twee grootste rivalen voor olympisch goud in Parijs: de Braziliaan Alison dos Santos en de Amerikaan Rai Benjamin, die dit seizoen allebei al sneller waren dan Warholm.

Op het vorige EK in München pakte Warholm de titel in 47”12, waarmee hij het 40 jaar oude kampioenschapsrecord van de Duitser Harald Schmid van de tabellen liep. Met een derde Europese titel kan Warholm op gelijke hoogte komen van Schmid, die Europees goud pakte in 1978, 1982 en 1986.

21:02

Tamberi opent in stijl

Gianmarco Tamberi begint eraan op 2,22 meter en de Italiaan gaat daar gezwind over. Hij heeft het thuispubliek meteen op zijn hand.

20:53

Twee Belgen in de top 10 van de tienkamp

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:53

Volgt Pedro Pichardo zichzelf op?

Pedro Pichardo moest vorig jaar geblesseerd afzeggen voor het WK in Boedapest, maar hier in Rome is de Portugees wel van de partij. De olympische kampioen wil straks ongetwijfeld weer schitteren in Parijs, maar een tweede Europese titel op rij zal hij niet laten liggen.

Vanavond mag hij wellicht pittige concurrentie verwachten van Jordan Diaz. De Spanjaard, oorspronkelijk van Cuba, heeft met 17,55 meter dit jaar de beste Europese prestatie. Hij zette ook in de kwalificaties de beste prestatie neer met 17,52 meter.

Het thuispubliek hoopt op succes voor Andrea Dallavalle, die twee jaar geleden zilver pakte in München.

20:49

Carmoy gaat vlot over 2,17 meter

20:48

Vlotte start van Carmoy

Thomas Carmoy kan met een goed gevoel aan de finale beginnen. Hij gaat vlot over de aanvangshoogte van 2,17 meter.

20:39

Tamberi topfavoriet voor goud

Acht Europese titels, dat is de riante oogst van Italië op dit EK. In het hoogspringen lijkt de kans groot dat daar een 9e titel bij komt. Titelverdediger Gianmarco Tamberi zal vanavond in zijn gekende stijl niet alleen het entertainment verzorgen voor eigen publiek, wellicht schenkt de regerende wereld- én olympische kampioen de Italiaanse tifosi ook opnieuw een gouden plak.

Zijn baard heeft hij in elk geval weer half afgeschoren.

20:38

Wat kan Carmoy in finale hoogspringen?

Thomas Carmoy plaatste zich zondag vlot voor de finale van het hoogspringen. Een opsteker nadat hij er vorige zomer niet in geslaagd was de finale te halen op het WK in Boedapest. Eerder dit jaar stond Carmoy wél in de finale van het WK indoor in Glasgow, maar daarin eindigde hij teleurstellend op de gedeelde laatste plaats.

Tia Hellebaut nam Carmoy eind vorig jaar onder haar vleugels. Werpt die samenwerking vanavond zijn vruchten af?

20:33

Tussenstand tienkamp na 9 onderdelen


1.
Johannes Erm (Est)
7.986 punten
2.
Kevin Mayer (Fra)
7.893 punten
3.
Makenson Gletty (Fra)
7.846 punten
8.
Thomas Van der Plaetsen
7.432 punten
9.
Jente Hauttekeete
7.404 punten


20:31

Van der Plaetsen beste Belg

Met nog één onderdeel te gaan is Thomas Van der Plaetsen de beste Belg op de achtste plaats. Jente Hauttekeete volgt in zijn spoor op de negende plaats.

Johannes Erm gaat als leider de afsluitende 1.500 meter in.

20:31

Geen verbetering bij de derde poging van Hauttekeete

20:29

Hauttekeete schuift plaatsje op

De laatste poging van Jente Hauttekeete levert geen verbetering meer op. Zijn eerste poging leverde een persoonlijk record op en dus kan de jonge Belg alleen maar tevreden zijn. In de algemene tussenstand schuift hij van de 10e naar de 9e plaats.

20:28

PR voor Tesselaar

Jeff Tesselaar schreeuwt het uit. Ook de Nederlander pakt hier met 51,05 meter een persoonlijk record.

20:20

Nulworp van Hauttekeete

20:19

Nulworp voor Hauttekeete

De tweede poging van Hauttekeete levert een nulworp op. Hij krijgt straks nog één kans om zijn kersvers persoonlijk record nog wat aan te scherpen.

20:16

Weer PR voor Dester

De steun van het thuispubliek geeft Dario Dester vleugels. Hij scherpt zijn persoonlijk record nog wat meer aan met een worp van 63,66 meter.

20:12

Hauttekeete kan zich nog plaatsen voor de Olympische Spelen via de “Road to Paris”-ranking. Hij staat op de 25e plaats, de top 24 gaat naar Parijs. Wat hij tot nu toe getoond heeft, mag zeker gezien worden.

David Naert
20:09

Meteen persoonlijk record voor Hauttekeete in het speerwerpen

20:08

Persoonlijk record voor Hauttekeete!

Jente Hauttekeete komt een eerste keer in actie. Hij werpt de speer 56,52 meter ver en dat is een persoonlijk record voor jonge Belg.

20:06

Stevig PR voor Dester

Ze zijn eraan begonnen in Groep B van het speerwerpen. De Italiaan Dario Dester wordt luid aangemoedigd door het thuispubliek en dat mist zijn effect niet. Hij werpt de speer 63,17 meter ver, een stevige verbetering van zijn persoonlijk record (58,83 meter).

19:42

Hauttekeete in actie om 20 uur

Hauttekeete en co zouden er normaal gezien om 20.15 uur aan beginnen, maar het schema is wat vervroegd. 20 uur is nu de nieuwe starttijd.

19:40

Van der Plaetsen maakt sprong in klassement

De speerwerpers in Groep A mogen hun boeltje pakken. Niklas Kaul zette daarin dus de beste prestatie neer met 75,45 meter. De Duitse titelverdediger schuift in de tussenstand voorlopig van de 7e naar de 5e plaats.

Kevin Mayer was de op één na beste en Thomas Van der Plaetsen liet de derde beste worp noteren. Onze landgenoot springt zo van 16 naar 7 in de tussenstand, maar straks komt ook Groep B nog in actie.

19:39

Erm blijft stevig leider, na een persoonlijk record in het speerwerpen

19:39

Erm zal moeilijk te kloppen zijn. Hij mag gerust naar de afsluitende 1.500 meter gaan.

Eline Berings
19:36

Erm blijft leider

Erm juicht bij zijn laatste worp. De Est doet er nog een schepje bovenop en pakt met 62,71 meter zelfs een persoonlijk record. Hij blijft zo stevig leider in de tussenstand.

19:36

Niklas Kaul en Kevin Mayer laten de derde worp aan zich voorbijgaan. Het zijn de nummers één en twee van deze Groep A in het speerwerpen.

19:35

Goeie laatste worp van Van der Plaetsen

19:34

Sterke laatste worp van Van der Plaetsen

Van der Plaetsen steekt de handen in de lucht na zijn worp. Bij de derde en laatste poging zit het wel goed voor onze landgenoot. De speer landt na 68,45 meter en dat is nog een halve meter onder zijn persoonlijk record van 68,94 meter.

19:25

Erm lost Mayer weer af

Johannes Erm was zijn leidersplaats in de tussenstand even kwijt aan Mayer, maar met zijn tweede poging pakt hij weer de kop. Ook nu raakt hij met 57,36 meter wel niet voorbij de 60 meter. Mayer is duidelijk een meer begenadigd speerwerper.

19:25

Van der Plaetsen is ook niet tevreden met zijn 2e worp

19:23

Frustraties bij Van der Plaetsen

Opnieuw een ontevreden reactie bij Van der Plaetsen na zijn tweede worp. Toch slaagt hij erin om iets beter te doen met 64,93 meter. Hopelijk komt het er wel helemaal uit bij zijn derde poging.

19:22

Niklas Kaul blijft bewondering uitlokken in het stadion met zijn worpen. Een verbetering zit er niet in bij zijn tweede poging, maar hij blijft wel aan de leiding.

19:17

Mayer op koers voor Parijs

Kevin Mayer begint ook sterk aan het voorlaatste onderdeel van de tienkamp. De wereldrecordhouder gooit 69,54 meter en balt de vuist. De Fransman heeft nog geen ticket voor de Spelen in eigen land, maar ligt op koers om de vereiste 8.460 punten te halen.

19:12

Geen Rooth meer

Markus Rooth is niet meer aan de start verschenen van het speerwerpen. De Noor stond derde in de tussenstand. Het betekent dat zijn landgenoot Sander Skotheim voorlopig op het podium springt.

19:12

Van der Plaetsen is niet tevreden met eerste worp

19:11

Ontgoochelde Van der Plaetsen

Daar is ook de eerste poging van Van der Plaetsen. 62,53 meter is het resultaat en daar is hij zelf duidelijk niet tevreden mee.

19:10

Stevige opener voor Kaul

Niklas Kaul pakt meteen stevig uit met zijn eerste worp in het speerwerpen. 75,45 meter, dat is een seizoensbeste voor de Duitser. Hij komt ermee aan de leiding.

19:02

De tussenstand in de tienkamp na 8 onderdelen:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
18:59

Erm leidt de dans in tienkamp

Johannes Erm begint als leider aan de laatste twee onderdelen van de tienkamp. De Est heeft 61 punten voorsprong op de verrassende Makenson Gletty. Na het verrassende zilver van Auriana Lazraq-Khlass in zevenkamp zou Frankrijk dus ook in tienkamp wel eens eremetaal kunnen wegkapen.

Op de derde en vierde plaats staan de Noren Markus Rooth en Sander Skotheim.Wereldrecordhouder Kevin Mayer staat op de vijfde plaats en lijkt goed op weg om zich alsnog te verzekeren van een plek op de Olympische Spelen.

18:58

Tienkampers openen de atletiekavond

De tienkampers waren enkele uren geleden de laatste atleten die het Stadio Olimpico verlieten en komen nu als eersten weer in actie. Speerwerpen is de voorlaatste opdracht ze moeten afwerken en dat doen ze opnieuw in twee groepen.

Thomas Van der Plaetsen komt dadelijk in actie in Groep A. Jente Hauttekeete mag nog even uitblazen, hij moet pas om 20.15 uur aan de bak.

18:54

Welkom!

Het EK atletiek loopt stilaan op zijn laatste benen, maar met twee stevig gevulde avondsessies staat er nog heel wat lekkers op het menu.Vanavond zijn er maar liefst 8 finales gepland en in 3 daarvan krijgen we Belgente zien.

Er is natuurlijk de ontknoping in de tienkamp. Jente Hauttekeete en Thomas Van der Plaetsen beginnen als respectievelijk 10e en 16e aan de laatste twee disciplines, het speerwerpen en afsluitende 1.500 meter.

In de finale van het hoogspringen mag Thomas Carmoy zich mengen in de medaillestrijd en in de finale van de 10.000 meter komen Chloé Herbiet en Jana Van Lent in actie.