EK atletiek: 4 op 4! Belgian Tornados, Cheetahs, Falcons én Rockets stoten door naar de finale

 di 11 juni 2024 15:40
""
Zowel de Tornados als de Cheetahs stoten door naar de finale.

Vier finales in de aflossing morgenavond op het EK atletiek en in élk daarvan zal een Belgische ploeg staan. De Belgian Tornados en Cheetahs losten de verwachtingen in op de reeksen van de 4x400 meter en ook de 4x100 meter werd een schot in de roos voor de Belgische teams. De Falcons gingen met een Belgisch record naar de finale en de Rockets hebben voorlopig zelfs ook een olympisch ticket beet.

De Belgian Tornados in de finale van een groot kampioenschap, het is bijna een evidentie geworden. Na een sterke opener van Florent Mabille schoof Robin Vanderbemden door van de derde naar de eerste positie. Christian Iguacel
hield die koppositie goed vast en Dylan Borlée maakte het af.

In de laatste rechte lijn ging Frankrijk België wel nog voorbij, maar het finaleticket was binnen. "We hebben ons plan goed uitgevoerd. We hebben alle vier een fantastische koers gelopen", klonk het na afloop bij Christian Iguacel.

"Voor de finale hebben we nog twee sterke jokers achter de hand (Alexander Doom en Jonathan Sacoor, red.), dus we kunnen een heel mooie ploeg opstellen. De eerste opdracht was de finale halen en zorgen dat we een goede baan hebben. Met onze tweede plaats hebben we daar ook voor gezorgd."
 

De Belgian Cheetahs volgden het voorbeeld van de Tornados. Naomi Van den Broeck opende bijzonder sterk en gaf de stok als eerste door aan Imke Vervaet. Die gaf de leiding niet uit handen en Cynthia Bolingo diepte de voorsprong nog wat verder uit.

Camille Laus kon zo met een mooie marge aan de slotronde beginnen, maar werd in de laatste meters nog gepasseerd door Ierland en Frankrijk. De derde plaats hield ze wel vast, goed voor de finale.

Cynthia Bolingo, die afgelopen vrijdag de mixed relay uit voorzorg nog oversloeg, kwam voor het eerst in actie op dit EK. "Ik ben voluit gegaan, we konden geen risico's nemen. Ik moest alleen lopen en dat was wat moeilijk. In de finale gaat de teller weer op nul. We hebben nu wel de derde tijd, maar de samenstelling van de ploegen kan nog wijzigen."

Falcons en Rockets knallen ook naar finale

Ook op de 4x100 meter werd het tweemaal succes voor de Belgische estafetteteams. Net als twee jaar geleden in München konden de Belgian Falcons én Belgian Rockets zich plaatsen voor de EK-finale.

 

Kobe Vleminckx, Ward Merckx, Antoine Snyders en Simon Verherstraeten loodsten de Falcons naar de derde plaats in hun reeks in 38”55, een Belgisch record. Om de olympische limiet van 38”30 te halen zal het in de finale nog iets sneller moeten.

"Hier hadden we voor getekend", zei Ward Merckx. "We hebben iets meer op veilig gespeeld met de stokwissels. In de finale kan het alleen maar sneller gaan. Een olympisch ticket zou de kers op de taart zijn."

 

Dolle vreugdetaferelen bij Rani Rosius, Rani Vincke, Elise Mehuys en Delphine Nkansa na afloop van de 4x100 meter. De Belgian Rockets grepen als vierde in hun reeks net naast een rechtstreeks finaleticket, maar 42”85 was wel de beste verliezende tijd. Bovendien levert die chrono naast een finaleplaats voorlopig ook een olympisch ticket op, al loopt de kwalificatieperiode nog tot 30 juni.


Rani Rosius was ontzettend gelukkig met de chrono. "We waren er zeker van dat we onder die 43 seconden konden duiken. Toen ik die 42 zag verschijnen heb ik het uitgeschreeuwd. We zijn supergelukkig dat we zo hard gelopen hebben."

In de finale zullen de Belgian Rockets het wel zonder Delphine Nkansa moeten doen. De studente Rechten keert huiswaarts om een examen af te leggen.

Gerelateerd:

Hauttekeete in top 10 in tienkamp

In de tienkamp begon Jente Hauttekeete na een sterk EK-debuut bij de senioren als 9e aan de tweede dag. Thomas Van der Plaetsen stond 19e na een ontgoochelende eerste dag waarin hij gehinderd werd door een probleem aan zijn adductoren.
 

Op de 110 meter horden zag het er meteen een pak beter uit voor Van der Plaetsen, hij werd vierde in zijn reeks in een seizoenbeste van 14”75. Hauttekeete ging in 14”41 nog iets sneller en werd daarmee vijfde in zijn reeks. Hauttekeete bleef na zes onderdelen net in de op tien, Van der Plaetsen schoof op naar de 17e plek.
 

Van der Plaetsen kwam helemaal onder stoom in het discuswerpen met een worp van 47,37 meter. Enkel titelverdediger Niklas Kaul en wereldrecordhouder Kevin Mayer deden beter. Jente Hauttekeete bleef met 39,87 meter bijna drie meter onder zijn persoonlijk record. Aan de tussenstand veranderde het weinig: Hauttekeete op 11, Van der Plaetsen op 17.

 

In het polsstokspringen nestelden beide Belgen zich bij de top zes. Zowel Van der Plaetsen als Hauttekeete ging over 5 meter, voor Hauttekeete amper 1 centimeter onder zijn persoonlijk record. Vanavond beginnen Hauttekeete als 10e en Van der Plaetsen als 16e aan de laatste twee discipines, het speerwerpen en de afsluitende 1.500 meter.

 

Ook Timothy Herman kwam tijdens de ochtendsessie in actie. Hij slaagde er niet in om de finale van het speerwerpen te halen. 

Belgen op 11 juni (ochtend)
tienkamp (m) Jente Hauttekeete 110 meter horden 14"41 (8e)
  Thomas Van der Plaetsen 110 meter horden 14"75 (16e)
tienkamp (m) Jente Hauttekeete discuswerpen 10.30 uur/11.35 uur
  Thomas Van der Plaetsen discuswerpen 10.30 uur/11.35 uur
4x400 meter (m) Belgian Tornados reeksen 3'01"09 (naar F)
4x400 meter (v) Belgian Cheetahs reeksen 3'25"16 (naar F)
tienkamp (m) Jente Hauttekeete polsstokspringen 11.55 uur/13.10 uur
  Thomas Van der Plaetsen polsstokspringen 11.55 uur/13.10 uur
4x100 meter (m) Belgian Falcons reeksen 38"55 BR (naar F)
4x100 meter (v) Belgian Rockets reeksen 42"85 (naar F)
speerwerpen (m) Timothy Herman kwalificaties 77,35 meter (10e)

EK 2024: 11 juni (ochtendsessie)

15:35

Tot vanavond!

De tienkampers maakten er een bijzonder lange ochtendsessie van op deze voorlaatste EK-dag. We onthouden vooral het succes van de Belgische aflossingsteams. Het werd 4 op 4. De Belgian Tornados en Cheetahs zien we morgenavond terug in de finales van de 4x400 meter.

Ook op de 4x100 meter hebben de Belgian Falcons, in een Belgisch record, en de Rockets hun finaleticket veroverd.

In de tienkamp ging het vandaag duidelijk beter bij Thomas Van der Plaetsen, terwijl Jente Hauttekeete weer sterk presteerde. Met nog twee onderdelen te gaan staat Hauttekeete net in de top 10, Van der Plaetsen is 16e.

In het speerwerpen slaagde Timothy Herman er niet in om zich te plaatsen voor de finale.

15:29

Tussenstand tienkamp na 8 onderdelen


1.
Johannes Erm (Est)
7.207 punten
2.
Makenson Gletty (Fra)
7.146 punten
3.
Markus Rooth (Noo)
7.096 punten
10.
Jente Hauttekeete
6.718 punten
16.
Thomas Van der Plaetsen
6.566 punten


15:23

Eitel niet over 5,10 meter

Drie missers voor Eitel op 5,10 meter. De Duitser maakt met een persoonlijk record van 5 meter wel een sprongetje in de tussenstand van de 8e naar de 6e plaats.

15:19

Derde misser voor Makenson Gletty op 5 meter. Manuel Eitel gaat nog even in zijn ééntje door. Raakt de Duitser ook over 5,10 meter?

15:16

PR voor Eitel

Gletty faalt bij zijn eerste poging op 5 meter, Eitel gaat er wél over. Een persoonlijk record voor de Duitser.

15:10

Manuel Eitel en Makenson Gletty blijven als enigen over in het polsstokspringen. Voor Niklas Kaul is 5 meter te hoog gegrepen.

15:00

Nog drie tienkampers in actie in het polsstokspringen: Gletty, Kaul en Eitel. Allen gingen ze over 4,90 meter. De lat gaat naar 5 meter.

14:57

Weber eindigt in stijl

In het speerwerpen laat titelverdediger Julian Weber zien dat hij opnieuw kandidaat is voor goud. Bij zijn laatste worp pakt hij uit met 85,01 meter. De beste worp in de volledige kwalificatie.

14:55

Gletty blijft op koers voor zilver

De lat ligt op 4,90 meter. Makenson Gletty gaat daar bij zijn eerste poging meteen over. De Fransman gaat zo zijn tweede plek in de tussenstand behouden. Frankrijk doet het goed in de meerkamp, zaterdag pakte Lazraq-Khlass ook al zilver in de zevenkamp.

14:46

Ze zijn nog met z'n vieren in Groep B van het polsstokspringen, waar de minder sterke springers zitten. Eitel, Gletty, Strasky en Kaul, enkel zij zijn erin geslaagd over 4,80 meter te gaan.

14:43

Gletty over 4,80 meter

De actie in deze ochtendsessie is bijna voorbij. In Groep B van het polsstokspringen zijn de tienkampers nog bezig. Makenson Gletty, die tweede stond na zeven onderdelen, is nog in de running. Hij gaat over 4,80 meter.

14:39

5,30 meter lukt niet voor Erm

5,30 meter is te hoog gegrepen voor Johannes Erm. Hij zet met 5,20 meter de op één na beste prestatie neer.

14:37

Mayer houdt het voor bekeken. 5,30 meter volstaat voor de wereldrecordhouder. Johannes Erm heeft nog één poging op die hoogte.

14:36

Mayer heeft het goede ritme plots helemaal te pakken. De Fransman gaat nu ook vlot over 5,30 meter.

14:35

Hauttekeete houdt goed gevoel over aan polsstokspringen: "Proberen in de top 10 te geraken"

14:34

Ik ben wel tevreden. In het speerwerpen zit het goed op training, dus daar kijk ik wel naar uit. Op de 1.500 meter ga ik gewoon knallen en proberen in de top tien te eindigen.

Jente Hauttekeete
14:31

Laatste poging Van der Plaetsen op 5,20 meter gaat de mist in

14:30

Van der Plaetsen niet over 5,20 meter

De laatste poging van Van der Plaetsen op 5,20 meter gaat helemaal de mist in. Hij moet net als Hauttekeete vrede nemen met zijn sprong over 5 meter.

14:27

Derde poging voor Van der Plaetsen

Mayer raakt net als Erm over 5,20 meter. Van der Plaetsen slaagt daar ook bij zijn tweede poging niet in. Er rest de Belg nog één kans.

14:25

Rooth houdt het voor bekeken

Rooth kan het voorbeeld van Erm niet volgen op 5,20 meter en de Noor houdt het meteen ook voor bekeken. We zien hem naar zijn dijbeen grijpen. Intussen zijn ze in het speerwerpen aan deel twee van de kwalificaties begonnen met Groep B.

14:21

Erm grijpt de macht

Johannes Erm is maximaal aan het profiteren van de tegenvallende prestatie van Sander Skotheim. Hij gaat met marge over 5,20 meter bij zijn eerste poging. De Est staat nu op kop in de tussenstand.

14:20

Van der Plaetsen niet over 5,20 meter

14:18

Misser voor Van der Plaetsen

Ze zijn nog met vier op 5,20 meter. Van der Plaetsen, Mayer, Rooth en Erm. Van der Plaetsen bijt de spits af, maar de eerste poging komt er niet goed uit.

14:18

Jammer voor Hauttekeete: ook zijn derde poging over 5,10 meter mislukt

14:17

Geen PR voor Hauttekeete

Het zal voor een andere keer zijn, dat persoonlijk record. Ook bij zijn derde poging tikt Hauttekeete de lat aan op 5,10 meter. Maar met 5 meter heeft hij hier weer een uitstekende prestatie neergezet.

14:15

Ook tweede poging Hauttekeete op 5,10 meter mislukt

14:15

Het zal bij de derde poging moeten gebeuren voor Jente Hauttekeete. Raakt hij straks wél over 5,10 meter? Het zou een stevig persoonlijk record zijn.

14:11

Van der Plaetsen slaat 5,10 meter over

Van der Plaetsen past net als Mayer op 5,10 meter. Zij gaan het straks meteen proberen op 5,20 meter.

14:11

Hauttekeete geraakt niet over 5,10 meter in zijn eerste poging

14:10

Hauttekeete niet over 5,10 meter

Ook Jente Hauttekeete mag het proberen op 5,10 meter. Bij de eerste poging gaat het fout.

14:07

De lat gaat naar 5,10 meter en Johannes Erm is de eerste die daarop in actie komt. De Est gaat er met verve over.

14:02

Mayer doet het!

Gebalde vuisten en ongetwijfeld bijzonder veel opluchting bij Kevin Mayer. Ook hij gaat bij zijn derde poging over 5 meter. 

14:01

Hauttekeete buigt niet onder de druk en gaat over 5 meter

14:00

Hauttekeete over 5m!

Druk op de schouders van Jente Hauttekeete bij zijn laatste poging op 5 meter, maar hij klaart de klus. De jonge Belg is weer uitstekend bezig. Zijn persoonlijk record is 5,01 meter. Sneuvelt dat vandaag?

13:55

Mayer zat op schema voor de olympische limiet, maar dan mag je hier uiteraard geen nulscore hebben.

Eline Berings
13:53

Mayer zit in grote nood. Als hij hier faalt, dan mag hij een kruis maken over de Olympische Spelen.

David Naert
13:50

Mayer in de penarie

Heeft Mayer met vuur gespeeld? De wereldrecordhouder is pas op 5 meter in actie gekomen, maar faalt nu voor de tweede keer. De druk neemt toe voor de Fransman, hij is hier in Rome nog op zoek naar een olympisch ticket.

13:50

Gefrustreerde Herman krijgt het technisch niet bolgewerkt: "Gretigheid is mijn probleem"

13:50

Hauttekeete ook in zijn tweede poging niet over de 5 meter

13:49

Ook de tweede poging van Hauttekeete op 5 meter verloopt niet foutloos. Het zal straks bij zijn derde en laatste poging moeten gebeuren.

13:48

Bij 2de sprong gaat Van der Plaetsen vlot over 5 meter

13:47

Van der Plaetsen gaat over 5 meter

Van der Plaetsen is pas op 5 meter in competie gekomen en gaat bij zijn tweede poging vlot over die hoogte. Zijn persoonlijk record is 5,50 meter.

13:45

Hauttekeete niet over 5 meter

In het polsstokspringen van de tienkamp ligt de lat intussen op 5 meter. Hauttekeete is nog steeds in de running. Hij ging bij zijn eerste poging over 4,80 meter en had twee pogingen nodig op 4,90 meter. Zijn eerste poging op 5 meter gaat fout.

13:42

10e plek voor Herman

Ook de Moldaviër Andrian Mardare gaat voorbij 82 meter met 82,18 meter. Hij is ook zeker van zijn finaleplaats. Daarmee is de kwalificatie in Groep A ook afgelopen, Timothy Herman is daarin uiteindelijk 10e geworden.

13:39

Drie atleten zijn er voorlopig in geslaagd om de speer voorbij 82 meter te werpen, de limiet voor een rechtstreeks finaleticket: de Litouwer Edis Matusevicius, de Fin Oliver Helander en de Let Patriks Gailums.

13:35

Zonde! Geen finale voor speerwerper Timothy Herman

13:34

Dit is toch een lelijke streep door de rekening voor Timothy Herman. Hij zit met een tijdelijk contract.

David Naert
13:33

Geen finale voor Herman

Timothy Herman kan zich bij zijn laatste poging niet meer verbeteren met 74,36. Het verhaal eindigt voor hem jammer genoeg in de kwalificatie.

13:24

Verbetering voor Herman

Timothy Herman heeft zich verbeterd bij zijn tweede poging in het speerwerpen. Met 77,35 meter staat hij nu 9e in Groep A. Groep B komt straks om 14.25 uur in actie.

13:16

Flinke tegenvaller voor Skotheim

Wat een opdoffer voor Sander Skotheim. De leider in de tienkamp raakt ook bij zijn derde poging niet over 4,80 meter. Hij moet vrede nemen met 4,60 meter en daarmee blijft hij ruim onder zijn PR van 5,35 meter. Skotheim laat hier veel punten liggen.

13:13

Ramos gebruikt wel een heel speciale tactiek voor het speerwerken

13:09

In de tienkamp is Jente Hauttekeete intussen ook over 4,80 meter gegaan. Thomas Van der Plaetsen is nog niet in actie gekomen.

13:07

Herman gooit 77 meter bij zijn eerste speerworp

13:06

Eerste worp Herman

Timothy Herman opent in het speerwerpen met 77,03 meter. Zijn persoonlijk record is 87,35 meter. Zijn beste prestatie dit seizoen is 79,94 meter.

Voor een plek in de finale moet Herman in de top 12 eindigen of 82 meter werpen.

13:00

We waren er zeker van dat we onder die 43 seconden konden duiken. Toen ik die 42 zag verschijnen heb ik het uitgeschreeuwd. We zijn supergelukkig dat we zo hard gelopen hebben. Er zaten wel nog foutjes in.

Rani Rosius
12:58

Goedlachse Rockets: "Morgen gaan we bewijzen dat we nog harder kunnen lopen"

12:56

Kwalificaties speerwerpen

In de kwalificaties van het speerwerpen zien we Timothy Herman terug. Voor een plek in de finale moet hij bij de top 12 eindigen of- de rechtstreekse finalelimiet van 82 meter werpen. Het persoonlijk record van Herman is 87,35 meter, dit seizoen was zijn beste prestatie 79,94 meter.

Twee jaar geleden pakte Julian Weber voor eigen volk EK-goud in het speerwerpen en ook nu is de Duitser de topfavoriet voor goud. De finale- halen lijkt dus een evidente en ook voor de Tsjech Jakub Vadlejch, goed voor zilver op het vorige EK, mag de kwalificatie geen probleem vormen.


Het wordt ook uitkijken naar de prestatie van Max Dehning, de 19-jarige landgenoot van Weber. Met 90,20 meter heeft Dehning de beste wereldjaarprestatie achter zijn naam staan.

12:56

Hauttekeete bij tweede poging wel over 4,70 meter

12:55

Tweede keer, goede keer voor Jente Hauttekeete. Hij gaat over 4,70 meter.

12:55

Hopelijk kan de federatie nog een telefoontje doen. Het is toch absurd dat Nkansa door een examen de finale niet kan lopen.

Eline Berings
12:48

Tweede poging voor Hauttekeete

Jente Hauttekeete begint eraan in het polsstokspringen op 4,70 meter. Bij zijn eerste poging raakt hij daar nog niet over.

12:46

Eerste poging Hauttekeete op 4,70 mislukt

12:44

Geen Nkansa in de finale

In de finale zullen de Belgian Rockets het helaas wel zonder Delphine Nkansa moeten doen. Vooraf was afgesproken dat zij enkel de reeksen zou lopen, omdat ze een examen heeft. Nkansa studeert Rechten.

12:44

Het olympisch ticket is nog niet 100 procent zeker. De olympische kwalificatieperiode loopt nog tot 30 juni.

David Naert
12:42

Rockets naar de finale van de 4x100 meter dankzij beste verliezende tijd

12:41

Rockets naar de finale!

42"85, dat is de tijd van de Rockets en dat is meteen ook de beste verliezende tijd. België zit dus in de finale!

Bovendien hebben ze nu ook een virtueel ticket voor de Olympische Spelen in handen. Daarvoor moesten ze onder 43"03 duiken. Ze staan nu net binnen de top 15 op de ranking, die naar de Spelen mag.

De vreugde spat ervan af bij de Belgen. Ze zijn duidelijk dolgelukkig met deze prestatie.

12:40

Geen rechtstreekse finale voor de Rockets. Ze worden vierde in de tweede reeks. Frankrijk wint in 42"35 en ook Nederland en Duitsland stoten rechtstreeks door.  

12:35

Tienkamper Kevin Mayer doet tussen de onderdelen door een dutje op de piste

12:30

Groot-Brittannië met overschot

Groot-Brittannië maakt zijn favorietenrol waar en wint de eerste reeks met ruime voorsprong in 42"25, de snelste Europese chrono dit seizoen. Zwitserland en Spanje gaan als tweede en derde ook rechtstreeks naar de finale.

12:27

In de eerste reeks van de 4x100 meter zien we Italië, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Zwitserland, Estland, Griekenland en Spanje.

12:27

Maken de Rockets er 4 op 4 van?

Straks komen de Belgian Rockets ook nog in actie in de reeksen van de 4x100 meter bij de vrouwen. De Belgen lopen om 12.39 uur de tweede reeks. Rani Vincke, Rani Rosius, Elise Mehuys en Delphine Nkansa nemen het op tegen Nederland, Duitsland, Finland, Polen, Portugal, Denemarken en Frankrijk. Voor een plek in de finale moeten de Belgen in de top drie eindigen.

12:22

Verherstraeten en Snyders tevreden over wissels en schatten hun kansen in voor de finale

12:20

Sander Skotheim, de leider in de tienkamp, maakt het even spannend in het polsstokspringen. De Noor gaat pas bij zijn derde poging over de aanvangshoogte van 4,40 meter.

12:17

Tussenstand tienkamp na zeven onderdelen:


1.
Sander Skotheim (Noo)
6.293 punten
2.
Makenson Gletty (Fra)
6.266 punten
3.
Johannes Erm (Fra)
6.235 punten
11.
Jente Hauttekeete
5.808 punten
17.
Thomas Van der Plaetsen
5.656 punten


12:15

Tienkampers beginnen aan polsstokspringen

In de tienkamp zijn ze intussen al begonnen aan het polsstokspringen. In het discuswerpen zette titelverdediger Niklas Kaul uiteindelijk de beste prestatie neer met 49,89 meter. Thomas Van der Plaetsen was de op twee na beste met 47,37 meter. Jente Hauttekeete eindigde als 21e met 39,87 meter.

12:15

Falcons met vertrouwen naar finale: "Op safe gespeeld, dus het kan alleen maar sneller"

12:14

Hier hadden we voor getekend. We hebben iets meer op veilig gespeeld met de stokwissels. In de finale kan het alleen maar sneller gaan. Een olympisch ticket zou de kers op de taart zijn.

Ward Merckx
12:10

Nederland triomfeert

Nederland pakt de winst in 38"34. Italië en Frankrijk gaan ook rechtstreeks naar de finale als tweede en derde.

Denemarken en Zwitserland gaan met de beste verliezende tijden ook naar de finale.

12:09

Tweede reeks van de 4x100 meter bij de mannen. Turkije, Nederland, Italië, Frankrijk, Spanje, Slovenië, Portugal en Tsjechië gaan op zoek naar een finaleticket.

12:08

De finalisten van de 4x400 meter bij de vrouwen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:07

Cheetah Camille Laus: "Alles is mogelijk en we dromen van een medaille"

12:03

Falcons lopen Belgisch record en gaan naar finale!

12:02

Falcons naar de finale in Belgisch record!

Simon Verherstraeten maakt het af voor de Falcons! België wordt na Duitsland tweede en zit in de finale! Bovendien in een Belgisch record van 38"55. Polen gaat als derde ook naar de finale.

12:02

Antoine Snyders is de derde loper.

12:01

Kobe Vleminckx bijt de spits af voor de Belgen en geeft door aan Ward Merckx.

11:59

Opnieuw een EK-finale voor de Belgian Falcons?

Voor de Belgian Tornados en de Cheetahs is de opdracht volbracht. Nu is het aan de Belgian Rockets en Falcons om even goed te doen in de reeksen van de 4x100 meter. Twee jaar geleden slaagden beide teams erin om de EK-finale te bereiken én werden ze daarin allebei zesde.

De mannen komen eerst in actie en nemen het op tegen Denemarken, Ierland, Zwitserland, Duitsland, Griekenland, Polen en Groot-Brittannië.

11:58

Tienkamper Pesic doet schoenen uit voor discuswerpen

11:57

Pesic werpt zonder schoenen aan

In de tienkamp is Groep B bezig aan het discuswerpen. Vreemd beeld daar, de Montegegrijn Darko Pesic doet het zowaar op blote voeten.

Titelverdediger Niklas Kaul heeft de beste prestatie neergezet met 49,89 meter.

11:56

Ik ben voluit gegaan, we konden geen risico's nemen. Ik moest alleen lopen en dat was wat moeilijk. In de finale gaat de teller weer op nul. We hebben nu wel de derde tijd, maar de samenstelling van de ploegen kan nog wijzigen.

Cynthia Bolingo
11:56

Vervaet: "We moeten leren aan kop lopen"

11:54

Tevreden Cynthia Bolingo ging voluit: "We konden geen risico's nemen"

11:39

Dit zijn de finalisten van de 4x400 meter bij de mannen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:38

Ik heb de wedstrijd van Alexander Doom wel drie tot vier keer bekeken. Ik ben sprakeloos. We moeten nederig blijven, maar met Doom en Sacoor erbij moeten we voor een medaille gaan.

Florent Mabille
11:38

Florent Mabille heeft enkel mooie woorden voor Alexander Doom

11:35

Vanderbempden tevreden na kwalificatie voor finale

11:32

Ook de Cheetahs naar de finale!

11:31

Finale voor de Cheetahs!

Het is nog bijzonder lastig voor Laus. Ze wordt in de laatste rechte lijn nog gepasseerd door Ierland en Frankrijk, maar als derde gaat België wel degelijk naar de finale. In 3'25"16, een seizoensbeste.

Ook Spanje en Italië gaan met de beste verliezende tijden naar de finale.

11:31

Italië nadert nu wel op Laus.

11:30

Camille Laus kan met een mooie voorsprong aan de slotronde beginnen. Dit mogen de Cheetahs niet meer uit handen geven.

11:30

Bolingo diept de voorsprong verder uit. De Cheetahs zitten in een zetel.

11:30

Vervaet houdt stand. Cynthia Bolingo kan op kop aan haar 400 meter beginnen.

11:29

Vervaet houdt de koppositie vast. Ierland volgt op kleine afstand.

11:29

België aan de leiding

Van den Broeck verzwakt niet en geeft als eerste de stok door aan Imke Vervaet.

11:28

Van den Broeck schiet snel uit de startblokken. Ook Ierland is goed vertrokken.

11:26

Volgen Cheetahs voorbeeld van Tornados?

De spanning stijgt, want nu is het aan de Belgian Cheetahs om een plaats af te dwingen in de finale van de 4x400 meter. Naomi Van den Broeck mag de spits afbijten. Zij geeft het stokje door aan Imke Vervaet. Daarna volgen Cynthia Bolingo en Camille Laus. Top drie is gelijk aan een finaleticket.

11:25

Iguacel en Borlée reageren tevreden: "Dikke tijd in finale zit erin"

11:24

We hebben nog twee sterke jokers achter de hand, we kunnen een mooie ploeg opstellen. De eerste opdracht was de finale halen en een goede baan afdwingen. Ik denk dat er in de finale een dikke tijd in zit.

Christian Iguacel
11:21

Nederland naar de finale

Lisanne de Witte doet het voor Nederland. Met een sterke eindsprint gaat ze nog naar de derde plaats. Polen wint in 3'25"59. Duitsland gaat als tweede ook rechtstreeks naar de finale.

11:20

Lisanne de Witte loopt nog steeds in vierde positie. Gaat Nederland eruit?

11:20

Polen gaat op kop de slotronde in. Duitsland is tweede, Noorwegen derde. Nederland heeft nog werk te doen om de top drie te halen.

11:19

Duitsland neemt de leiding over met de derde loopster. Polen en Noorwegen zijn tweede en derde.

11:18

Polen neemt de leiding. Duitsland en Noorwegen volgen als tweede en derde. Nederland is vierde.

11:18

Nederland houdt de toppers nog op de bank. Geen Femke Bol en Lieke Klaver dus.

11:16

Aftellen voor de Cheetahs

Eerste reeks van de 4x400 meter bij de vrouwen met Noorwegen, Zweden, Nederland, Tsjechië, Polen, Finland, Duitsland en Portugal. De Belgian Cheetahs komen straks in de tweede reeks in actie.

11:08

Mayer beste in het discuswerpen

Tienkamper Kevin Mayer heeft met 48,53 meter de beste prestatie neergezet in Groep A van het discuswerpen. Van der Plaetsen is de op één na beste met 47,37 meter. Hij kon zich niet meer verbeteren bij zijn tweede en derde poging.

Jente Hauttekeete wierp een ongeldige tweede en derde poging. Met zijn 39,87 meter eindigt hij als 11e in deze groep.

In de tussenstand schuift Van der Plaetsen virtueel van de 17e naar de 10e plek. Hauttekeete gaat van 10 naar 6, maar straks om 11.35 uur komt Groep B uiteraard nog in actie.

11:02

Belgian Tornados sprinten naar tweede plek en naar finale!

11:01

Belgian Tornados naar de finale!

De Tornados klaren de klus. Borlée moet Frankrijk nog laten passeren, maar de tweede plek is goed genoeg voor de finale! De Tornados finishen in 3'01"09. Ook Polen gaat als derde rechtstreeks naar de finale.

Spanje en Duitsland worden met de beste verliezende tijden ook opgevist voor de finale.

11:01

Borlée gaat als leider de slotronde in. Spanje is tweede, Frankrijk derde.

11:00

Iguacel geeft het stokje als eerste door aan Dylan Borlée.

11:00

Iguacel kan als eerste aan zijn 400 meter beginnen. De Belgen liggen op koers voor de finale.

11:00

Mabille houdt goed stand en geeft het stokje door naar Vanderbemden. Die nestelt zich bij het naar binnen komen in derde positie, achter Polen en Spanje.

10:58

Het is een beetje een onuitgegeven opstelling bij de Belgen. Normaal moeten ze zich kunnen plaatsen.

David Naert
10:58

Stoten Tornados door naar de finale?

Money time voor Florent Mabille, Robin Vanderbemden, Christian Iguacel en Dylan Borlée. De opdracht is duidelijk: eindigen in de top drie van de tweede reeks van de 4x400 meter voor een plek in de finale.

10:54

Malaika Mihambo imponeert met sprong van meer dan 7 meter!

10:53

Mihambo geeft visitekaartje af

Eén sprong is genoeg voor Malaika Mihambo om zich te verzekeren van een finaleplaats in het verspringen. En hoe! Met 7,03 meter zette ze meteen de beste Europese jaarprestatie neer.

10:51

Groot-Brittannië wint eerste reeks

De winst in de eerste reeks van de 4x400 meter is voor Groot-Brittannië in 3'01"69. Italië en Hongarije stoten als tweede en derde ook rechtstreeks naar de finale. Nederland is vierde en moet bang afwachten of het met de twee beste verliezende tijden ook doorstoot.

10:50

Groot-Brittannië duikt als leider de laatste ronde in. Italië is tweede. Nederland en Hongarije hebben al een kloofje op de derde positie.

10:49

Italië houdt de leiding vast, maar Groot-Brittannië rukt nu op.

10:49

Italië leidt de dans in de eerste reeks, gevolgd door Nederland en Hongarije.

10:45

Reeksen 4x400 meter

De atleten staan klaar voor de reeksen van de 4x400 meter. De Belgian Tornados komen in de tweede reeks in actie. Tsjechië, Hongarije, Oekraïne, Groot-Brittannië, Nederland, Italië, Ierland en Zwitserland moeten eerst aan de bak.

10:43

Van der Plaetsen gooit seizoensbeste bij eerste discusworp

10:42

Seizoensbeste voor Van der Plaetsen

Thomas Van der Plaetsen en Jente Hauttekeete hebben hun eerste worp achter de rug in het discuswerpen. Van der Plaetsen zette een seizoensbeste neer met 47,37 meter, Hauttekeete gooide 39,87 meter. Daarmee blijft hij nog bijna drie meter onder zijn persoonlijk record.

10:40

Belgian Cheetahs lopen om 11.27 uur

Ook de Belgian Cheetahs lopen straks in de tweede reeks van de 4x400 meter, om 11.27 uur. Naomi Van den Broeck is de startloopster, nadien is het aan Imke Vervaet, Cynthia Bolingo en Camille Laus. De Cheetahs nemen het op tegen Hongarije, Zwitserland, Frankrijk, Oekraïne, Ierland, Italië en Spanje. Voor een plek in de finale moeten ze in de top drie eindigen. De twee beste verliezende tijden stoten ook door.

10:38

Kwalificaties verspringen

Brons in 2016, goud in 2018 en zilver in 2022. Olympisch kampioen verspringen Malaika Mihambo heeft op het EK atletiek al elke medaille gewonnen, maar in Rome zal de Duitse enkel vrede nemen met goud. Door de afwezigheid van de Servische titelverdedigster en regerend wereldkampioene Ivana Spanovic is Mihambo de uitgesproken favoriete.

De kwalificaties overleven mag dus uiteraard geen probleem voor Mihambo. Het thuispubliek zal straks duimen voor Larissa Iapichino, dochter van tweevoudig wereldkampioene verspringen Fiona May. Kan zij in eigen land een topprestatie neerzetten?

10:36

Intussen zijn enkele tienkampers al begonnen aan de nieuwe opdracht, het discuswerpen. Gletty krijgt wel even rust, hij komt in actie in Groep B.

10:35

Gletty doet het prima solo

Makenson Gletty benut de herkansing voluit en loopt aanzienlijk sneller. Met 13"88 zet hij zelfs een persoonlijk record neer. De Fransman blijft zo op schema voor de medailles.

10:35

Gletty krijgt herkansing en grijpt die met beide handen

10:27

Gletty krijgt herkansing

Voor Makenson Gletty ging het eerder vandaag fout in de reeksen van de 110 meter horden in de tienkamp. Hij hoorde naar eigen zeggen geen startsignaal uit de speaker achter hem en mag nu in zijn ééntje een re-run doen.

10:27

Belgian Tornados lopen om 10.56 uur

De Belgian Tornados zijn de eerste Belgische aflossingsploeg die vandaag in actie komt in Rome, in de reeksen van de 4x400 meter. Om 10.56 uur lopen Florent Mabille, Robin Vanderbemden, Christian Iguacel en Dylan Borlée de tweede reeks. Kersvers Europees kampioen Alexander Doom krijgt rust, net als Jonathan Sacoor.

De Belgen nemen het in hun reeks op tegen Frankrijk, Zweden, Portugal, Spanje, Duitsland en Polen. De top drie gaat rechtstreeks naar de finale, de twee beste verliezende tijden worden opgevist.

10:22

Ook Bell gaat eruit

Kijk eens aan, ook voor Alexandra Bell gaat het fout in de halve finales van de 800 meter. De Britse wordt pas vierde en haar chrono is niet goed genoeg om met de verliezende tijden door te stoten. Het is de Franse Léna Kandissounon die wint in 2'00"11 en ook de Poolse Sarna en de Zwitserse Hoffmann gaan naar de finale.

10:14

Tussenstand tienkamp na zes onderdelen


1.
Sander Skotheim (Noo)
5.502 punten
2.
Johannes Erm (Est)
5.477 punten
3.
Markus Rooth (Noo)
5.356 punten
10.
Jente Hauttekeete
5.146 punten
17.
Thomas Van der Plaetsen
4.840 punten


10:12

Hodgkinson klaart de klus

Het wordt geen Brits podium. Erin Wallace wordt pas zesde in deze reeks en grijpt zo naast een finaleticket. Hodgkinson lost de verwachtingen wel in, ze wint in 1'58"07. De Franse Bourgoin en de Duitse Kolberg stoten ook door naar de finale.

10:11

Hodgkinson neemt meteen de leiding in de eerste halve finale van de 800 meter. De top drie stoot rechtstreeks door naar de finale.

10:08

Met drie Britten naar de finale?

Een volledig Brits podium op de 800 meter. Of dat morgenavond tot de mogelijkheden behoort, weten we dadelijk. Groot-Brittannië heeft in elk drie toppers aan de start in de halve finales. Keely Hodgkinson is zonder twijfel de grootste kanshebber op goud. Zij was dit seizoen de snelste Europese atlete in 1’55”78.

Hodgkinson kroonde zich twee jaar geleden in München al tot Europees kampioene, pakte ook zilver op de Spelen in Tokio én was tweemaal tweede op een WK. De Britten hebben nog twee ijzers in het vuur met Alexandra Bell en Erin Wallace, al overleefde die laatste gisteren maar nipt de reeksen met de verliezende tijden.

10:02

Hauttekeete 10e, Van der Plaetsen 17e

Jente Hauttekeete zette de achtste tijd van alle tienkampers neer, Van der Plaetsen de 16e. 

In de tussenstand zakt Hauttekeete één plek, hij staat nu 10e. Van der Plaetsen maakt een klein sprongetje omhoog naar de 17e plek. Sander Skotheim blijft leider.

10:02
Tussenstand tienkamp na 6 onderdelen: Hauttekeete op plaats 10, Van der Plaetsen op 17.
09:59

Gletty dient protest in bij de jury. Afwachten wat daarmee gebeurt.

09:59

Bizar moment: Gletty hoort startschot niet, Hauttekeete wordt vijfde

09:57
Van der Plaetsen in zijn reeks 110 meter horden: hij werd 4de.
09:56

Vijfde plek voor Hauttekeete, Gletty mist start

Vreemde situatie in de laatste reeks van de 110 meter horden. Makenson Gletty blijft in het startblok zitten bij het startschot. De rest is wel goed weg. De Zwitser Finley Gaio wint in 14"04. Jente Hauttekeete is vijfde in 14"41.

Makenson Gletty wordt laatste in 15"30, de Fransman maakt veel misbaar. Hij geeft aan dat hij het startschot niet gehoord had.

09:51

Oeps! Leider Skotheim komt ten val tijdens de opwarming

09:50

Valpartij voor Skotheim

Geen goed begin van de tweede dag voor Sander Skotheim. Bij de opwarming tikt hij een horde aan en de Noor komt ten val.

09:47

Erm wint tweede reeks

Johannes Erm opent ook goed op de tweede dag. De Est wint de tweede reeks in 14"30. Jente Hauttekeete loopt in de derde en laatste reeks.

09:38

Valse start

De tweede reeks van de 110 meter horden in de tienkamp begint met een valse start. De Duitser Eitel was duidelijk te snel weg.

09:37

Gisteren was het een dag van net niet voor Van der Plaetsen. Dit zag er al een pak beter uit.

David Naert
09:37

Van der Plaetsen sprint met seizoensbeste naar vierde plaats op de 110m horden

09:36

Vierde plek voor Van der Plaetsen

Thomas Van der Plaetsen wordt vierde in de eerste reeks van de 110 meter horden in 14"75, een seizoensbeste. De winst is voor de Italiaan Dario Dester in 14"28.

09:26

Tussenstand tienkamp na vijf onderdelen


1.
Sander Skotheim (Noo)
4.566 punten
2.
Johannes Erm (Est)
4.541 punten
3.
Makenson Gletty (Fra)
4.539 punten
9.
Jente Hauttekeete
4.224 punten
19.
Thomas Van der Plaetsen
3.960 punten


09:19

Hoe beginnen Belgische tienkampers aan tweede dag?

De tienkampers mogen net als gisteren de dag op gang trekken. De eerste opdracht is de 110 meter horden. Sander Skotheim begint als leider aan het tweede luik van de tienkamp. Johannes Erm is tweede, Makenson Gletty ligt op koers voor brons.

Jente Hauttekeete staat na vijf onderdelen op de 9e plaats, Thomas Van der Plaetsen is 19.

09:17

Welkom!

De laatste ochtendsessie op het EK atletiek staat helemaal in het teken van de aflossingen. Op de 4x400 meter moeten de Belgian Tornados en de Belgian Cheetahs zich normaal zonder problemen kwalificeren voor de finale. Op de 4x100 meter proberen de Belgian Falcons en de Belgian Rockets net als twee jaar geleden de EK-finale te halen.

Jente Hauttekeete en Thomas Van der Plaetsen komen opnieuw in actie in de tienkamp. Gisteren werkten ze al vijf onderdelen af, nu moeten ze aan de bak op de 110 meter horden, het discuswerpen en het polsstokspringen. Vanavond wacht dan nog het speerwerpen en de afsluitende1.500 meter.


Timothy Herman zien we terug in de kwalificaties van het speerwerpen.