Ga naar de inhoud

Emma Plasschaert stelt zich kandidaat voor de atletencommissie van het IOC: "Hoop op de steun van Team Belgium"

 wo 29 november 2023 18:50
Plasschaert in haar natuurlijke habitat.

Naast zeilen op de Olympische Spelen heeft Emma Plasschaert nog een doel dit seizoen: zetelen in de atletencommissie van het IOC. De Belgische zeilster wil zich kandidaat stelen om er de belangen van onder meer de Belgische atleten te behartigen. "Ik merk dat dat nauw aan mijn hart ligt", vertelt Plasschaert.

Emma Plasschaert goes international.


De 30-jarige zeilster zetelt al in de atletencommissie van Team Belgium, maar stelt zich nu ook kandidaat voor de atletencommissie van het IOC. Een internationaal adviesorgaan met huidige en voormalige topsporters die de belangen van de atleten behartigt.


"Ik ben van nature een redelijk geëngageerde persoon. En toen die vraag gesteld werd, voelde ik meteen dat ik het wel zou willen proberen", vertelt Plasschaert. 


"Ik merk dat mijn werk in de Belgische commissie me nauw aan het hart ligt. Het zou alvast mooi zijn dat ik de Belgische atleten ook zou kunnen vertegenwoordigen bij het IOC, en natuurlijk ook de zeilgemeenschap."

We moeten de toegang tot psychologische hulp toegankelijk maken voor iedereen.

Emma Plasschaert

De bekendste Belg die ook in die commissie zetelde was Jacques Rogge (ook een zeiler), die het later nog schopte tot de voorzitter van het IOC. Maar zo hard van stapel wil Plasschaert nog niet lopen. 


"Op dat niveau moet je heel politiek correct zijn, en ik denk niet dat ik daar gemaakt voor ben", glimlacht Plasschaert.


Toch heeft de zeilster al een duidelijk idee over wat ze zou willen verbeteren wanneer ze een zitje zou bemachtigen. De drie pijlers van Plasschaert:


1. Communicatie: "Eerst en vooral zou ik open communicatiekanalen willen tussen atleten en hogere instanties. Er komt vaak goede feedback van de sporters, maar die komt niet tot bij de top."


2. Duurzaamheid: "Voor mij is het sustainability-verhaal persoonlijk ook zeer belangrijk. Ik zou graag mijn schouders zetten onder dergelijke initiatieven. Er wordt daaromtrent al goed werk geleverd, maar het kan altijd beter op vlak van duurzaamheid."


3. Mental Health: "En last but not least moeten we de positieve evolutie omtrent het belang van mental health bij atleten blijven voortzetten. We moeten de toegang tot psychologische hulp toegankelijk maken voor iedereen."

Moeizaam in Marseille

De stemming zelf zal in het hart van de Olympische Spelen plaatsvinden.


Een paar dagen na de opening van het olympische dorp zal er op verschillende locaties tijdens de Spelen een mogelijkheid bestaan om als atleet een stemformulier in te vullen.


Het enige nadeel voor Plasschaert: de zeilers zitten in Marseille om hun competitie af te werken. Ver weg van het olympische epicentrum in Parijs. 


"Dat is inderdaad niet voordelig", vertelt Plasschaert. "Tijdens de Spelen wordt er in het olympische dorp vaak gelobbyd. Dat zal voor mij dus niet lukken, aangezien ik niet in Parijs ben. Ik ben dan ook realistisch over mijn kansen, maar ik wil het toch proberen."


Op de olympische stage in Belek kreeg Plasschaert toch al de kans om haar verhaal te doen tegen de Belgische atleten. "Ik hoop alvast op de steun te kunnen rekenen van Team Belgium", sloot ze af.

Emma Plasschaert werd wereldkampioen in 2018.