Ga naar de inhoud

Slechts 5 landen jagen op goud in de mixed relay: "Het is onzin: doe het gewoon niet"

 vr 3 november 2023 10:41
Op het jongste WK in Hoogerheide pakte België brons.

Met het EK in Pontchâteau wordt het eerste kampioenschapsgoud van het seizoen uitgedeeld. Junioren, beloften en profs bikkelen zaterdag en zondag voor de eerste truien, maar het EK-weekend wordt vandaag al afgetrapt. Al zijn er amper deelnemers voor de mixed relay. 

5 landen hebben zich toch nog laten verleiden om een mix van mannen en vrouwen af te vaardigen voor de mixed relay.

 

België, Frankrijk, Italië, Tsjechië en Groot-Brittannië sturen 3 mannen en 3 vrouwen de weide in voor de aflossing tussen junioren, beloften en profs.

 

De estafette werd enkele jaren geleden op de weg geïntroduceerd door de UCI om gendergelijkheid te stimuleren. De formule werd in het veld gekopieerd, maar lijkt na enkele edities dus al met uitsterven bedreigd.

 

"Zo'n mixed relay kan nuttig zijn als voldoende landen bereid zijn om deel te nemen, als het de sport iets bijbrengt en als er aandacht voor is", deelt onze commentator Ruben Van Gucht zijn standpunt.

 

"Maar ik stel vast dat al die zaken hier ontbreken. De discipline gaat er zelfs op achteruit tegenover wat het al geweest is."

Als zelfs de bonden en de renners niet overtuigd zijn, waarom zou het publiek dan wel belangstelling tonen?

Ruben Van Gucht

Onze verslaggever maakt de vergelijking met het jongste WK op de weg in Schotland. "Steeds minder landen doen mee en de selecties hangen met haken en ogen aan elkaar."

 

"Bij het WK wielrennen in ons land in 2021 wilde de Belgische bond een zo sterk mogelijk team op de been brengen."

 

"Toen het WK de jaren nadien niet meer in ons land was, werd het enthousiasme heel wat minder. In Schotland deden we zelfs niet mee."

 

"Oké, dat staat los van het veldrijden, maar als zelfs de bonden en de renners niet overtuigd zijn, waarom zou het publiek dan wel belangstelling tonen?

De crossers staan te wachten tot wanneer ze aangetikt worden en mogen vertrekken.

"Je hoeft iets niet te forceren om louter te forceren"

De organisatie brengt de aflossing van deze namiddag ook niet in beeld. "Er is dus zelfs geen uitzending", vervolgt Ruben Van Gucht.

 

"Je zou dan kunnen voorstellen om de mixed relay naar het weekend te verhuizen, maar dat vloekt met de andere wedstrijden in het schema. Dan denk ik: doe het gewoon niet."

 

"Je hoeft iets niet te forceren om louter te forceren. Dit is daar een zeer goed voorbeeld van."

 

"Ik ga er 100 procent mee akkoord dat je op de weg en in het veld de vrouwenwedstrijden ideaal afstemt op die van de mannen en op de toeschouwers."

 

"Dat werpt zijn vruchten af, maar dit lijkt een beetje op onzin. Ik zie er het nut niet van in. Deze wedstrijd heeft weinig tot niets om het lijf."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
EK veldrijden 2023
vrijdag 3 november mixed relay 15.15 uur Frankrijk
zondag 5 november vrouwen junioren 09.00 uur  Célia Gery (Fra)
  mannen junioren 10.00 uur Aubin Sparfel (Fra)
  vrouwen beloften 11.00 uur Zoe Bäckstedt (GBr)
  mannen beloften 12.50 uur Jente Michels
  vrouwen elite 14.00 uur Fem van Empel (Ned)
  mannen elite 15.10 uur Michael Vanthourenhout
Gerelateerd: