Ga naar de inhoud

Steve Guerdat springt foutloos naar Europese jumpingtitel

 zo 3 september 2023 16:43
Steve Guerdat
Steve Guerdat en zijn 10-jarige merrie Dynamix de Belheme.

De Zwitser Steve Guerdat (41) is in Milaan Europees kampioen jumping geworden. De Belgische ruiters ontgoochelden in Italië.

EK jumping

16:43

Steve Guerdat pakt Europese titel, Olivier Philippaerts 21e

De Zwitser Steve Guerdat (41) is in Milaan Europees kampioen jumping geworden. Voor de finale, die over twee omlopen werd gesprongen, stond Guerdat op de tweede plaats, na de Zweed Jens Fredricson (Markan Cosmopolit), die vrijdag al goud won met het team. 

In de eerste ronde kreeg Fredricson een springfout, Guerdat bleef foutloos en sprong zo over de Zweed. In de tweede en ultieme finaleronde ging de Fredricson opnieuw in de fout, waardoor hij finaal op de vijfde plaats strandde. 

Steve Guerdat, die eerder al olympisch kampioen werd in Londen 2012, bleef ijzig kalm en loodste zijn tienjarige merrie Dynamix de Belheme naadloos over alle hindernissen zonder één balk te raken. De Zwitser is daarmee de enige die op het EK over vijf omlopen geen enkele fout maakte. 

Vorige week was Guerdat met Dynamix nog op de prestigieuze Brussels Stephex Masters. Niet voor de lucratieve GP, wel om Dynamix in enkele kleine nevenproeven conditioneel te onderhouden. Guerdat en Dynamix hadden dit weekend een belangrijkere afspraak.

Olivier Philippaerts (H&M Miro) was de enige Belg in de finale. In de eerste ronde vielen er drie balken. Philippaerts, op het vorige EK nog goed voor brons, besloot daarmee zijn EK op de 21e plaats.

16:42
Steve Guerdat en zijn gouden medaille.
16:41
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
31/08/23
18:30

Geen jumpingfinale voor de Belgen

Flinke tegenvaller voor de Belgische jumpingploeg. De teamfinale wordt er een zonder Belgen, die op de vorige twee EK's goud en brons wonnen.

De finale is voorbehouden voor de beste 10 landen na het jachtparcours en de eerste ronde van de landencompetitie. Na die twee omlopen staat België met 26,5 strafpunten op de 11e plaats.

Koen Vereecke (Kasanova de la Pomme) was de eerste starter van het team en kwam buiten met 3 springfouten of 12 strafpunten.

Een foutloze ronde was vervolgens noodzakelijk, maar die kwam er niet. Tweede ruiter Olivier Philippaerts (H&M Miro) was nochtans goed op weg, tot hij de balk liet vallen op de laatste hindernis.

Wilm Vermeir (IQ van 't Steentje) liet ook één fout noteren.

Alle hoop was gevestigd op laatste starter Nicola Philippaerts, met Katanga van het Dingeshof de meest ervaren combinatie in het team. Zij slaagden er evenmin in om foutloos te krijgen.

Philippaerts en Katanga lieten een balk vallen op de eerste en laatste hindernis.

30/08/23
18:19

België pas 9e na het jachtparcours

De Belgen zijn matig aan hun EK begonnen. Op de openingsdag slaagde enkel Wilm Vermeir (IQ van 't Steentje) erin om het jachtparcours foutloos af te leggen. Koen Vereecke (Kasanova de la Pomme) maakte al op de 3e hindernis een fout, maar kon zich daarna herpakken.

De tweelingbroers Nicola en Olivier Philippaerts, op respectievelijk Katanga van het Dingershof en H&M Miro, lieten elk 2 foutjes optekenen, die België zuur opbraken.

België staat zo na dag 1 op de 9e plaats. Olympisch kampioen Zweden staat aan de leiding, voor Zwitserland en Duitsland. De Belgen, die op het vorige EK goed waren voor brons, moeten morgen in de top 10 staan om vrijdag aan de teamfinale te mogen deelnemen.

18:18

"Individuele" Niels Bruynseels doet het goed

Niels Bruynseels is de reserve van het Belgische team, maar hij nam wel aan het jachtparcours deel als individuele deelnemer. Zo komt hij eventueel in aanmerking voor een individuele medaille.

Bruynseels deed het in ieder geval prima op Delux T&L. Hij bleef foutloos en staat daarmee voorlopig 20e. Enkel Wilm Vermeir (15e) doet voorlopig beter bij de Belgen.