Ga naar de inhoud

De emotionele week van 3x3-team Antwerp: "Ontlading na onze WorldTour-zege was groot"

 di 22 augustus 2023 08:52
De spelers van Antwerp vieren hun overwinning in Lausanne.
Ondanks een moeilijke week won Antwerp dit weekend de WorldTour-manche in Lausanne.

3x3-team Antwerp TOPdesk zit momenteel op een emotionele rollercoaster. Het won onlangs een belangrijk Challengertoernooi in Mongolië en triomfeerde afgelopen weekend op de WorldTour in Lausanne, maar tussendoor vernam de ploeg wel de schorsing van zijn kapitein en bezieler Nick Celis. "De euforie na onze overwinning in Lausanne was dan ook groot", vertelt kersverse aanwinst Jonas Foerts aan Sporza.

De Servische nummer 1 van de wereld Ub had tot nog toe alle WorldTour-toernooien gewonnen dit seizoen, maar aan die straffe reeks kwam afgelopen weekend dus een einde. Ub verloor in de kwartfinales en het was uiteindelijk Antwerp dat in en tegen Lausanne de Zwitserse WT-manche won.

 

Uitblinker was de 26-jarige Jonas Foerts, die pas onlangs definitief de overstap maakte van 5x5 naar 3x3. En met succes dus, want in Lausanne werd Foerts verkozen tot MVP van het toernooi.

 

"Onze start in Lausanne was nochtans moeizaam, maar we zijn gegroeid. Het was ook onze eerste keer met deze line-up en bovendien hadden we een moeilijke week gehad, met de schorsing van Nick Celis. Als je die moeilijkheden kunt overwinnen en toch je 1e WorldTour van het jaar winnen, dan zijn de ontlading en de euforie groot."

We hadden een moeilijke week met de schorsing van Nick Celis. Als je dan toch die 1e WorldTour van het jaar wint, is de ontlading groot.

Jonas Foerts

Naast vaste waarden Bryan De Valck, Dennis Donkor en nieuwkomer Foerts was Vic Van Oosterwyck afgelopen weekend de 4e man bij Antwerp. Door de blessure van Caspar Augustijnen en de schorsing van Celis zal de ploeg Van Oosterwyck ook de komende maanden nodig hebben.

 

"Er mag niemand meer geblesseerd geraken en we hopen dat we voor de rest van het seizoen kunnen rekenen op Vic. Anders hebben we een probleem", beseft Foerts.

 

Van Oosterwyck speelt bij tweedeklasser Guco Lier, waar 3x3-bondscoach Steve Ibens headcoach is. "Hopelijk helpt ons dat", glimlacht Foerts. "Vic is onze 1e keuze. Ik denk dat snel bekeken zal worden hoe we dat kunnen oplossen."

Vic Van Oosterwyck
Vic Van Oosterwyck

Foerts over overstap naar 3x3: "Financieel ingeleverd"

Veel tijd om van hun zege in Lausanne te genieten, krijgen de Antwerp-spelers niet. Komend weekend trekken ze al naar Hongarije, waar ze titelverdediger zijn op de WorldTour-manche in Debrecen.

 

"We hebben nu vertrouwen getankt, maar in Debrecen zal de tegenstand opnieuw enorm sterk zijn. In 3x3 is het elke match opnieuw knokken. Als je hoogmoedig bent of blijft hangen in de euforie, kan het snel voorbij zijn", weet Jonas Foerts, die nu samen met Dennis Donkor een dodelijk duo vormt van achter de tweepuntlijn.

 

"Je voelt wel dat tegenstanders er fysiek sneller door zitten, omdat ze nu moeten focussen op 2 shotters die ze overal moeten volgen. Door onze tweepunters kunnen we ook heel snel een achterstand ongedaan maken. Iedereen in onze ploeg wordt uitgespeeld op zijn sterktes. Dat is heel belangrijk in 3x3."

Het was een moeilijke keuze, maar 3x3 maakt me gewoon veel gelukkiger.

Jonas Foerts

Zelf is Foerts, vorig seizoen nog een sleutelpion bij Kangoeroes in de BNXT League, dolgelukkig met zijn overstap naar 3x3. "Financieel heb ik wel wat ingeleverd, tenzij we heel veel winnen. Maar die keren dat ik in het verleden al meedeed, vond ik het telkens jammer dat ik moest stoppen om weer naar 5x5 te gaan."

 

"Het was een moeilijke keuze en ik ben niet over één nacht ijs gegaan. Ik wilde Kangoeroes ook niet in de steek laten, maar 3x3 maakt me gewoon veel gelukkiger. Ik had ook echt het gevoel dat ik in deze sport iets zou kunnen betekenen wanneer ik me er net als de spelers uit andere landen helemaal op zou toeleggen."

 

"De mogelijkheid om misschien naar de Olympische Spelen te gaan, heeft ook meegespeeld, maar zelfs zonder Spelen zou ik de stap gezet hebben. Ik kan me echt helemaal vinden in die sport en de manier van leven en werken."

 

"Of ik ooit terugkeer naar 5x5? Zeg nooit nooit. Je kunt niet voorspellen hoe het zal lopen in 3x3. Of misschien komt er nog wel eens een goeie aanbieding uit 5x5. Maar op dit moment blijf ik zeker tot de Spelen in 3x3. Hopelijk blijft er steun komen vanuit de federatie en blijven we goed presteren met Antwerp."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: