Ga naar de inhoud

Sebastian Coe herverkozen voor een derde (en laatste) termijn als voorzitter World Athletics

 do 17 augustus 2023 15:31

De Brit Sebastian Coe is donderdag tijdens het 54e congres van de Wereldatletiekbond (World Athletics) in Boedapest herkozen voor een derde en laatste termijn van vier jaar. 

Sebastian Coe staat sinds 2015 aan het hoofd van de World Athletics. Coe nam 8 jaar geleden het stokje over van de 82-jarige Lamine Diack.

 

De Senegalees leidde de Wereldatletiekbond sinds 1999, maar raakte betrokken in een schier ontelbaar aantal corruptiezaken. Coe richtte tijdens zijn eerste twee mandaten de Athletics Integrity Unit (AIU) op, die vooral verantwoordelijk is voor de strijd tegen doping.

 

Hij moest zich ook buigen over het statuut van Rusland, dat eerst werd geschorst na een groot dopingschandaal en vervolgens na de inval in Oekraïne.

 

"Ik ben dankbaar voor de steun van mijn collega's", reageerde Coe. "Ik ben ook verheugd om te zien dat meer van de verbintenissen die we tijdens het hervormingsproces van het bestuur in 2016 aangingen, zijn nagekomen."

 

"Ik denk dan bijvoorbeeld aan de verkiezing van de eerste gendergelijke raad van World Athletics vier jaar eerder dan gepland. Maar de klus is nog niet geklaard."

 

Coe werd in zijn jongere jaren zelf tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500m in 1980 en 1984. 

"Deelname van Russische en Wit-Russische atleten in Parijs onwaarschijnlijk"

De deelname van atleten uit Rusland en Wit-Rusland tijdens de Olympische Spelen volgende zomer in Parijs blijft een heet hangijzer in de sport. 

 

In maart zette het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de deur op een kier doordat Russen en Wit-Russen onder bepaalde voorwaarden en onder een neutrale vlag wel mogen deelnemen.

 

Verschillende sporten, zoals schermen, judo en turnen, hebben de aanbeveling van het IOC gevolgd en zullen atleten uit Rusland en Wit-Rusland onder neutrale vlag toelaten.

 

In de atletiek is er nog geen duidelijkheid. Sebastian Coe zei op de meeting waar hij herverkozen werd dat hij de kans wel klein acht.

 

"Ik blijf de gebeurtenissen in Oekraïne met een speciale werkgroep volgen. Ons standpunt met de Raad is heel duidelijk, wegens de integriteit van de wedstrijden."

 

"Het zou me zeer verbazen als de nieuw verkozen Raad van standpunt verandert. We zullen de situatie blijven opvolgen, maar de aanwezigheid van Russen en Wit-Russen op de Olympische Spelen van 2024 lijkt voorlopig onwaarschijnlijk."