Ga naar de inhoud

Twee op twee voor Lotte Kopecky! Ook in de puntenkoers knalt ze dominant naar goud op WK baanwielrennen

 di 8 augustus 2023 19:52
Nog een medaille en een regenboogtrui erbij voor Lotte Kopecky.

Opnieuw raak voor Lotte Kopecky op het WK baanwielrennen. Na haar overwinning op de afvalling, pakt de Belgische kopvrouw ook goud op haar lievelingsnummer: de puntenkoers. Kopecky domineerde de race van begin tot einde en maakte haar favorietenrol zo met veel overtuiging waar.

De Leading Lady leidt en laat lijden

Lotte Kopecky heeft haar kandidatuur voor koningin van dit kampioenschap opnieuw wat kracht bijgezet.


Onze landgenote pakte gisteren al goud op de afvalling van het  WK baanwielrennen en begon ook vandaag als topfavoriete aan de puntenkoers. Haar lievelingsdiscipline.


Dat ze met een target op haar rug begon, werd dan ook meteen duidelijk. Kopecky begon ostentatief als eerste aan de race en werd bij elke pedaaltrap in de gaten gehouden door de rest. Maar zelfs een schijnbare één-tegen-allen-strijd, maakte Kopecky niet nerveus.

 

Integendeel.

De Belgische kopvrouw sprokkelde op spaarstand punten bij de eerste twee sprintjes en wanneer een grote kopgroep een gooi deed naar een bonusronde, vloog onze landgenote met een verschroeiende versnelling op en over alles en iedereen. Een eerste statement.


Enkel de Australische Baker en haar aartsrivale Evans konden in haar zog ook een winstronde boeken. Dat de medailles onder het drietal verdeeld zouden worden, was duidelijk.


In de volgende sprintjes pakte Kopecky vervolgens twee keer uit met een ferm manoeuvre, waardoor ze haar kloofje met Baker en Evans - die duidelijk over haar toerental was gegaan in de achtervolging - op kousenvoeten uitdiepte.  

 

Baker probeerde in de laatste rondjes nog een ultiem slotoffensief in elkaar te timmeren, maar Kopecky controleerde de Australische autoritair en bolde zo naar haar tweede gouden medaille op dit WK. Al haar zesde wereldtitel op de piste.

Lotte Kopecky: "Ik kon me al focussen op morgen"

"Ik heb de koers goed gelezen en de juiste momenten gekozen om mijn aanvallen te plaatsen", doet Kopecky het verhaal van haar gold rush.

 

"De Française - die zich in het begin van de kopgroep losscheurde - had een halve baan voorsprong, dus haar mocht ik geen ruimte meer gunnen. En ik pakte ook wat punten in het begin, om tussen de mensen te staan."

 

"Daarna moest ik enkel Baker in de gaten houden. Het is nooit leuk dat iemand zo op je focust, maar dat is nu eenmaal wat ik moest doen. Het was een goede wedstrijd."

 

Kopecky sprokkelde zo schijnbaar gemakkelijk een voorsprong van zes punten op de Australische. "Zo kon ik me eigenlijk al focussen op morgen. Ik kon ook winnen met 12 punten voorsprong, maar ik moest ook wat energie sparen, want het is nog een drukke week."

 

Alles wat Kopecky aanraakt, lijkt momenteel te veranderen in goud. Het lijkt wel een fee op een fiets, met een toverstokje in de hand. "Dat stokje heb ik nog niet gevonden", lachte ze na afloop.

 

"Ik ben 28 jaar en heb er al vele jaren trainingsarbeid opzitten. Het is dus een resultaat van mijn harde werk. Ik ga nu niet zeggen dat ik morgen zomaar ga winnen, dat is te belachelijk voor woorden. Maar als ik kan, ga ik dat zeker doen."

 

Ook de wegrit van zondag zit duidelijk al in haar achterhoofd. "Ik verblijf dicht bij het parcours en ben ik al een paar keer gaan verkennen. Het is een zeer zwaar rondje, zwaarder dan wat sommigen ooit al gereden hebben. Al denk ik wel dat ik na morgen genoeg tijd heb om te recupereren tot zondag."

belgen op 8 augustus
1e (goud) Lotte Kopecky finale puntenkoers (v)  
4e Robbe Ghys en Lindsay De Vylder finale ploegkoers (m)  

WK baanwielrennen: 08/08

20:51
20:51
20:50
20:45

Kopecky: “Heb de koers goed gelezen”

20:41

We sluiten deze liveblog hier af, de rest van de avond in Glasgow kan u volgen via de link hieronder.

20:40

Kopecky: "Als Kenny iets zegt, moet je het gewoon doen"

20:33

Lotte Kopecky was heer en meester.

Renaat Schotte
20:32

Kopecky neemt haar tijd om enkele ererondes te rijden. Je zou voor minder, ze bevestigt hiermee haar status als leading lady van het internationale baanwielrennen.

20:31

Ze lijkt het niet te kunnen geloven, wat zag het er weer makkelijk uit.

Renaat Schotte
20:31

Kopecky is wereldkampioen!

Lotte Kopecky mengt zich niet meer in de laatste sprint, Baker zit te ver om haar te bedreigen. Zo heeft ze haar tweede gouden medaille van dit WK beet.

20:30

Kopecky zit klaar voor een orgelpunt.

Renaat Schotte
20:30

De Italiaanse Zanardi versnelt en wil zo brons halen. Kopecky ziet het graag gebeuren, het goud kan haar bijna niet meer ontsnappen.

20:29

Kopecky weet wat ze moet doen.

Renaat Schotte
20:29

Nog eens 3 puntjes erbij, Kopecky laat Baker niet rijden

20:29

Met nog 1 sprint te gaan heeft Kopecky 8 punten voorsprong. Een 3e plek in de eindsprint is voldoende voor goud.

20:27

Voorlaatste sprint is voor Kopecky

Er is een renster vertrokken, Kopecky wint de sprint in het peloton en pakt zo 3 punten. Baker laat zich verrassen door een Portugese en pakt slechts 1 puntje.

20:26