Ga naar de inhoud

WK atletiek: Wéér zilver voor Ingebrigtsen op de 1.500 meter, Moon en Kennedy delen goud in het polsstokspringen

 wo 23 augustus 2023 21:40
Balen voor Ingebrigtsen, dubbel geluk bij Kennedy en Moon.

De avondsessie van de vijfde dag op het WK atletiek was om van te smullen. Marileidy Paulino pakte goud in de 400 meter-finale, waarin Cynthia Bolingo bijzonder knap vijfde werd. In een bijzonder hoogstaande finale van het polsstokspringen deelden Katie Moon en Nina Kennedy het goud. Op de 1.500 meter liet Jakob Ingebrigtsen zich wéér door een Brit aftroeven. Na Jake Wightman in Eugene, pakte nu Josh Kerr het goud. Karsten Warholm maakte het wél waar op de 400 meter horden.

Zowel op de Olympische Spelen van Tokio als het WK in Eugene moest Marileidy Paulino vrede nemen met zilver. Telkens werd de Dominicaanse geklopt door Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's, maar in Boedapest hoefde ze die niet te vrezen. Miller-Uibo beviel dit jaar van een zoon en ging eruit in de reeksen.

 

De weg naar goud lag dus open voor Paulino en ze liet de kans niet liggen. Met een straat voorsprong snelde ze naar de wereldtitel in 48"76.  De Poolse Natalia Kaczmarek werd tweede, het brons was voor Sada Williams uit Barbados. Cynthia Bolingo werd na een sterke eindsprint knap vijfde.

 

De finale van het polsstokspringen was van een ongezien niveau. Olympisch kampioene en titelverdedigster Katie Moon en de Australische Nina Kennedy, goed voor brons op het vorige WK, gaven elkaar geen duimbreed toe. 


Na een zinderende strijd deelden ze de eerste plaats met een sprong over 4,90 meter. De lat ging naar 4,95 meter, maar dat bleek voor beiden te hoog gegrepen.

Moon en Kennedy moesten beslissen of ze een jump-off zouden doen of het goud delen zoals hoogspringers Mutasz Barshim en Gianmarco Tamberi dat deden op de Olympische Spelen in Tokio. Het overleg duurde niet lang, met een stevige omhelzing werd de wereldtitel gedeeld. Een mooi moment.

Gerelateerd:

Ingebrigtsen bijt weer tanden stuk op een Brit, Warholm pakt wél goud

In de finale van de 1.500 meter liet topfavoriet Jakob Ingebrigtsen zich wéér aftroeven door een Brit. Na Jake Wightman op het WK in Eugene vorige zomer, beet de olympische kampioen nu zijn tanden stuk op de ultieme versnelling van Josh Kerr.

De Brit won in 3'29"38, Ingebrigtsen bleef verbouwereerd achter en moest opnieuw vrede nemen met zilver. Dat zijn landgenoot Gilje Nordas het brons pakte, bracht weinig troost.

Karsten Warholm, nog een Noor, maakte het wél waar op de 400 meter horden. Vorig jaar werd hij door blessureleed pas zevende op het WK, nu was er geen houden aan de olympische kampioen.

Warholm snelde naar zijn derde wereldtitel in 46"89. Kyron McMaster van de Britse Maagdeneilanden troefde de Amerikaan Rai Benjamin af voor het zilver.

woensdag 23 augustus
10.15 uur Ben Broeders polsstokspringen kwalificaties: 5,75 m (11e)  
21.35 uur Cynthia Bolingo 400 meter finale: 50"33 (5e)  

23 augustus (avondsessie)

22:05

Tot morgen!

Met de finale van de 400 meter horden bij de mannen zetten we een punt achter de vijfde dag op dit WK. Het was een memorabele avondsessie, met de vijfde plaats van Cynthia Bolingo in de 400 meter-finale als Belgisch hoogtepunt. Marileidy Paulino maakte daarin haar favorietenrol waar.

De finale van het polsstokspringen bij de vrouwen was van een ongezien niveau. Katie Moon en Nina Kennedy gaven elkaar geen duimbreed toe en deelden uiteindelijk het goud met een sprong over 4,90 meter.

Op de 1.500 meter bij de mannen liet topfavoriet Jakob Ingebrigtsen zich wéér aftroeven door een Brit. Na Jake Wightman in Eugene vorige zomer, pakte nu zijn landgenoot Josh Kerr het goud.
22:03

Bolingo: "Heel tevreden, maar ik kan nog beter"

21:59

Ik heb genoten van dit moment. Vijfde van de wereld is echt ongelofelijk. Er had misschien nog meer in gezeten vanuit een andere baan. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst.

Cynthia Bolingo
21:55

Warholm pakt overtuigend goud op de 400 meter horden

21:54

Goud voor Warholm!

Karsten Warholm maakt het waar! De Noor maakt het verschil in de laatste rechte lijn en wint in 46"89. Kyron McMaster van de Britse Maagdeneilanden gaat op het einde nog voorbij de Amerikaan Rai Benjamin, die helemaal stilvalt en vrede moet nemen met brons.

De Braziliaanse titelverdediger Alison Dos Santos is pas vijfde.

21:47

Warholm heeft wat recht te zetten

We sluiten de vijfde WK-dag af met de finale van de 400 meter horden bij de mannen. Karsten Warholm heeft daar wat recht te zetten na het WK in Eugene vorig jaar, toen hij na het nodige blessureleed pas zevende werd.

De Noorse wonderboy is op de 400 meter horden regerend olympischkampioen, heeft al twee wereldtitels op zak en is ook wereldrecordhouder.

21:45

Moon en Kennedy delen het goud

Ook Moon slaagt er niet in bij haar derde poging op 4,95 meter. Katie Moon en Nina Kennedy moeten nu beslissen of ze een jump-off gaan doen of gewoon het goud delen. Lang duurt het overleg niet, met een omhelzing beslissen ze de wereldtitel te delen. Mooi moment.

21:42

Nee, ook bij de derde poging lukt het niet voor Kennedy. Zij moet nu nog even bang afwachten wat Moon doet.

21:41

Gedeeld goud

Moon en Kennedy slagen er ook bij hun tweede poging niet in om over 4,95 meter te gaan. Nog één kans voor de Amerikaanse en de Australische.

Lukt het voor geen van beiden, dan delen ze het goud. Zoals Mutasz Barshim en Gianmarco Tamberi dat deden in het hoogspringen op de Spelen van Tokio.

21:38

Bolingo snelt naar de vijfde plaats in de 400m-finale

21:37

Bolingo wordt vijfde!

Marileidy Paulino snelt met een straat voorsprong naar de wereldtitel in 48"76. Natalia Kaczmarek is tweede, het brons is voor Sada Williams.

Bolingo loopt een dijk van een wedstrijd. In de laatste rechte lijn pakt ze nog uit met een indrukwekkende eindsprint. Ze snelt nog net voorbij de Nederlandse Lieke Klaver naar de vijfde plaats in 50"33. Wat een knalprestatie!

21:35

Het is zover, Bolingo en co zitten klaar in de startblokken!

21:34

Ook de eerste poging van Katie Moon op 4,95 meter mag er zijn. Maar ook zij raakt er niet over.

21:32

De lat ligt op 4,95 meter

Nog even naar de strijd in het polsstokspringen. Kennedy probeert het op 4,95 meter. Een best aardige poging, maar ze tikt de lat aan.

21:28

De weg naar goud ligt open voor Paulino

Marileidy Paulino is de topfavoriete voor het goud op de 400 meter. De atlete uit de Dominicaanse Republiek moest zowel op de Spelen in Tokio als op het WK in Eugene vrede nemen met zilver.

Ze werd toen telkens geklopt door Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama’s, maar die hoeft Paulino nu niet te vrezen. Miller-Uibo beviel eind april nog van haar zoon Maicel en werd op dit WK in de reeksen weinig verrassend uitgeschakeld.

21:27

Wat kan Bolingo in de finale?

We zetten ons op het puntje van onze stoel, want de finale van de 400 meter bij de vrouwen komt eraan. Een uniek moment voor de Belgische atletiek, want voor het eerst staat er met Cynthia Bolingo een Belgische atlete in die finale.

Bolingo dook in de halve finales als eerste Belgische ooit onder de 50 secondenen zette met een Belgisch record van 49”96 de zevende tijd van alle finalisten neer. Kan ze zo’n toptijd nog eens herhalen?

21:26

Moon volgt het voorbeeld van Kennedy

21:25

Ook Moon over 4,90 meter!

De lat trilt, maar ook Moon gaat over 4,90 meter! Wat een niveau in deze finale. Je zou bijna zeggen dat ze allebei goud verdienen.