WK atletiek: Shericka Jackson schittert in 200 meter-finale met tweede beste tijd ooit, Lyles pakt derde wereldtitel op rij

 vr 25 augustus 2023 22:00
Shericka Jackson kwam dicht in de buurt van het wereldrecord.

Shericka Jackson heeft voor een bijzonder straffe prestatie gezorgd op het WK atletiek in Boedapest. De Jamaicaanse snelde op de 200 meter naar het goud in 21"41, amper 7 honderdste seconde boven het wereldrecord. Bij de mannen kon Noah Lyles de ambitie om het wereldrecord te verbeteren niet waarmaken, maar de Amerikaan pakte op de 200 meter wel zijn derde wereldtitel op rij. In het hink-stap-springen veroverde Yulimar Rojas na een onwaarschijnlijke ontknoping haar vierde wereldtitel en ook in het speerwerpen leverde pas de laatste poging goud op voor Haruka Kitaguchi.

Er werd met spanning uitgekeken naar de finales van de 200 meter en die losten de verwachtingen in. De finale bij de vrouwen werd er zelfs één voor de geschiedenisboekjes.

 

Shericka Jackson was een paar maten te groot voor de concurrentie. De 29-jarige Jamaicaanse stormde naar haar tweede wereldtitel op rij in een kampioenschapsrecord van 21"41.

Goed voor de tweede tijd ooit en amper 7 honderdste seconde boven het stokoude wereldrecord van de Amerikaanse Florence Griffith-Joyner uit 1988 (21"34, red.). Het zilver was voor de Amerikaanse Gabby Thomas in 21"81, het brons ging in 21"92 naar haar landgenote Sha'Carri Richardson, kersvers wereldkampioene op de 100 meter.

 

Noah Lyles had zijn zinnen gezet op het wereldrecord van Usain Bolt (19"19) en mikte zelfs op 19"10. Dat lukte niet, maar de 26-jarige Amerikaan pakte in 19"52 wel overtuigend zijn derde opeenvolgende wereldtitel op de 200 meter.

Eerder op dit WK was hij ook al de beste op de 100 meter. Het is van al van 2015 geleden dat een sprinter nog de dubbel pakte op een WK, toen slaagde de Jamaicaanse legende Usain Bolt daarin.

 

De 19-jarige Erriyon Knighton deed één plaatsje beter dan vorig jaar in Eugene en werd tweede in 19"75, het brons was voor Letsile Tebogo uit Botswana in 19"81.

Rojas en Kitaguchi pakken op de valreep goud

De finale van het hink-stap-springen leverde bijna een grote verrassing op. Topfavoriete Yulimar Rojas raakte maar niet onder stoom en met nog één sprong te gaan stond de Venezolaanse pas achtste.

Een nachtmerrie was het voor Rojas, maar onder immense druk kwam het beste in de olympische kampioene naar boven. Bij haar laatste poging pakte ze plots sterk uit met een sprong van 15,08 meter. Het leverde de levende hink-staplegende op de valreep haar vierde wereldtitel op.

Maryna Bech-Romantsjoek kon zo net niet profiteren van Rojas' mindere dag, de Oekraïense pakte met 15 meter het zilver. Het brons was voor de Cubaanse Leyanis Perez Hernandez met 14,96 meter.

 

Ook in de finale van het speerwerpen viel de beslissing pas op het einde. Topfavoriete Haruka Kitaguchi ging met een laatste poging van 66,73 meter nog net van brons naar goud. Voor Japan is het de eerste wereldtitel in het speerwerpen.

De Colombiaanse Flor Denis Ruiz Hurtado greep zo na een hele finale aan de leiding alsnog naast de wereldtitel met haar beste worp van 65,47 meter. De Australische Mackenzie Little veroverde met 63,38 meter het brons.

Gerelateerd:
vrijdag 25 augustus
10.20 uur Merel Maes hoogspringen kwalificaties: 17e (1,89 meter)  
11.45 uur Timothy Herman speerwerpen kwalificaties: 11e (80,11 meter)  

25 augustus (avondsessie)

21:58

Tot morgen!

Met twee zinderende finales op de 200 meter zit ook de zevende dag op dit WK atletiek erop. We onthouden toch vooral de geweldige prestatie van Shericka Jackson, die triomfeerde op de 200 meter in de tweede beste tijd ooit.

In het hink-stap-springen zorgde Yulimar Rojas voor een ongelofelijke ontknoping. Pas bij haar laatste sprong ging ze naar de leiding, goed voor haar vierde wereldtitel.

Gelijkaardig verhaal in de finale van het speerwerpen. Daar was het ook pas de laatste worp van Haruka Kitaguchi die de Japanse goud opleverde.

21:56

Noah Lyles verovert derde wereldtitel op rij!

21:55

Lyles pakt de dubbel!

Geen wereldrecord, maar wél een tweede titel op dit WK voor Noah Lyles. Na goud op de 100 meter is hij nu ook de beste op de 200 meter. De Amerikaan wint in 19"52, zijn derde wereldtitel op rij. Erriyon Knighton is tweede in 19"75, het brons is voor Letsile Tebogo uit Botswana in 19"81.

21:54

Het wordt stil in het stadion voor de laatste finale van de avond. Kan Noah Lyles de verwachtingen inlossen?

21:49

Pakt Lyles de dubbel?

De finale van de 200 meter bij de mannen is de afsluiter van deze zevende WK-dag. Noah Lyles heeft op de 100 meter al goud op zak en mikt vanavond op de 200 meter voluit op een derde opeenvolgende wereldtitel.

De Amerikaan droomt zelfs van het wereldrecord. Lyles mikt op 19”10, negen honderdste seconde onder de toptijd van Usain Bolt. Vorig jaar was hij op het WK in Eugene al de beste in 19”31. Enkel Bolt en Yohan Blake (19”26) liepen ooit sneller.

21:48

Hudson opgevist voor finale

Bij de mannen krijgen we een 200 meter-finale met 9 in plaats van 8 atleten. Matthew Hudson werd pas vijfde in zijn reeks, maar heeft een vrijgeleide gekregen naar de finale.

De Jamaicaan had zijn halve finale moeten lopen vlak nadat er glas uit zijn oog was gehaald. Dat was erin gesprongen toen twee atletenbusjes buiten het stadion met elkaar botsten.

21:43

Shericka Jackson pakt goud in tweede tijd ooit!

21:42

Jackson wint in tweede tijd ooit!

Wat een topprestatie van Shericka Jackson! De Jamaicaanse is duidelijk te sterk voor de concurrentie en wint in 21"41, een kampioenschapsrecord! Ze blijft amper 7 honderdste seconde boven het wereldrecord van Florence Griffith-Joyner.

Het zilver is voor Gabby Thomas, Richardson moet vrede nemen met brons.

21:41

Alle ogen zijn gericht op Sha'Carri Richardson, die een sublieme 100 meter liep in 10"65. Ze haalde ook de hoogste topsnelheid en dat is belangrijk voor de 200 meter.

Eline Berings
21:35

Troeft Richardson Jackson weer af?

De atletiekavond nadert zijn ontknoping met de finales van de 200 meter. Eerst is het aan de vrouwen. Daar mag de Jamaicaanse titelverdedigster Shericka Jackson stevige Amerikaanse concurrentie verwachten.

Sha’Carri Richardson troefde haar maandag af in de 100 meter-finale, gisteren in de reeksen won Jackson dan weer het onderlinge duel. Met Gabby Thomas, brons op de Spelen in Tokio, heeft de VS nog een stevige medaillekandidaat.

Thomas won dit jaar de Amerikaanse trials in 21”60. Enkel wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner en het Jamaicaanse duo Shericka Jackson en Elaine Thompson-Herah, de olympisch kampioene, liepen ooit sneller.

21:33

Haruka Kitaguchi pakt op de valreep goud in het speerwerpen

21:32

Goud voor Kitaguchi!

Ruiz Hurtado kan zich niet meer verbeteren bij haar laatste poging. Na een hele finale op kop moet de Colombiaanse vrede nemen met zilver. Het goud is voor Haruka Kitaguchi. Mackenzie Little heeft met brons haar eerste WK-medaille beet.

Uittredend wereldkampioene Kelsey-Lee Barber kon na een ontgoochelde kwalificatie ook niet schitteren in de finale. De Australische is zevende geworden.

21:31

Kitaguchi doet het bij haar laatste worp!

Het moet een kenmerk zijn van de absolute toppers. Na Yulimar Rojas in de finale van het hink-stap-springen maakt ook topfavoriete Haruka Kitaguchi het waar bij haar laatste poging. De Japanse werpt de speer 66,73 meter ver en komt zo op de valreep aan de leiding.

Raakt Ruiz Hurtado daar nog voorbij bij haar laatste poging?

21:29

In de finale van het speerwerpen is Mackenzie Little naar de tweede plaats gesprongen met 63,38 meter. Wordt het zilver voor de Australische?

21:29
Tussenstand in de tienkamp na dag 1
21:28

Neugebauer leider na dag 1

Neugebauer sluit de eerste dag van de tienkamp als leider af. De Duitser heeft na vijf onderdelen 4.640 punten. Pierce LePage is tweede op 30 punten. Zijn Canadese landgenoot Damian Warner is derde op 62 punten van Neugebauer.

21:23

Neugebauer houdt Warner binnen bereik

Owens-Delerme wint de laatste reeks in 46"44. Maar het is vooral kijken naar het duel tussen Neugebauer en Warner, die naast elkaar lopen. Neugebauer nadert in de laatste 100 meter nog sterk op Warner. Hij kan de schade zo beperken. Warner wordt 5e in 47"86, Neugebauer 6e in 47"99.

21:21

Tijd voor de derde en laatste reeks van de 400 meter in de tienkamp, met olympisch kampioen Damian Warner en de huidige leider, Leo Neugebauer.