Ga naar de inhoud

WK atletiek: Timothy Herman stoot door naar finale speerwerpen, hoogspringster Merel Maes strandt in de kwalificaties

 vr 25 augustus 2023 13:05
Timothy Herman heeft zijn finaleticket beet!

Timothy Herman en Merel Maes hebben in Boedapest hun WK-debuut gemaakt. Voor de 32-jarige Herman leverde dat een finaleplaats op in het speerwerpen, voor de 18-jarige Maes bleek de finale in het hoogspringen nog te hoog gegrepen. In de tienkamp leidt de Duitser Leo Neugebauer de dans na drie onderdelen, titelverdediger Kevin Mayer moest geblesseerd opgeven.

Na heel veel blessureleed in de voorbije jaren stond Timothy Herman voor het eerst op een WK. De speerwerper verraste dit jaar vriend en vijand met zijn Belgische recordworp van 87,35 meter op de Golden Meeting in Nairobi en veroverde zo ook zijn WK-ticket.

Herman begon matig met 73 meter, maar gooide de speer bij zijn tweede poging 80,11 meter ver. Daarmee werd hij elfde, net voldoende om met de top 12 door te stoten naar de finale. Die staat zondagavond op het menu.

"Ik had gehoopt om in de finale te staan, maar dat is geen evidentie. Ik heb er alles aan gedaan om me zo goed mogelijk voor te bereiden. Bij de eerste worp was ik misschien te nerveus, de tweede worp was beter, maar ik had nog geen goed gevoel. Ik hoop om beter te doen in de finale. Daar zou ik graag 83 meter werpen en de top acht halen."

Voor Herman is de finale een beloning voor zijn volharding, maar de speerwerper wou ook zijn entourage bedanken. "De volharding zorgt ervoor dat ik hier sta, maar achter de schermen zijn er heel veel mensen die er alles aan doen om mij zo goed mogelijk aan de start te krijgen."

 

"Ik heb twee maanden onbetaald verlof genomen in samenspraak met mijn vrouw. Dat zorgt natuurlijk voor extra druk, maar daardoor weet je ook waarvoor je het allemaal doet. Het was het dus waard."

Maes na haar WK-debuut: "Dit geeft vertrouwen"

Voor Merel Maes lukte het niet om de finale in hoogspringen te halen, maar ze kan met een tevreden gevoel terugkijken op haar eerste WK bij de senioren. De 18-jarige hoogspringster ging bij haar eerste poging vlot over 1,75 meter en ook op 1,80 meter en 1,85 meter had ze slechts één poging nodig.

1,89 meter kostte wat meer moeite, maar ze bleef rustig en greep haar derde en laatste kans. Ook op 1,92 meter, één centimeter onder haar persoonlijk record, had ze een derde poging nodig. Daar kon ze het jammer genoeg niet waarmaken. Maes eindigde zo na een knap WK-debuut 17e, onvoldoende voor een finaleplaats. 

"Ik vond het heel leuk. Het was heel anders dan op jeugdkampioenschappen, met meer publiek en een groter stadion. Het ging heel vlot in het begin, maar op 1,89 meter waren er wat kleine foutjes. Uiteindelijk lukte het toch bij mijn derde poging."

 

"Ik ben wel blij met die hoogte, zeker nadat ik ziek was geweest op het EK voor junioren. Dit geeft toch weer wat vertrouwen. De laatste sprong op 1,89 meter voelde heel goed, maar ik kon dat gevoel jammer genoeg niet terugbrengen op 1,92 meter."

vrijdag 25 augustus
10.20 uur Merel Maes hoogspringen kwalificaties: 17e (1,89 meter)   
11.45 uur Timothy Herman speerwerpen kwalificaties: 11e (80,11 meter)  

25 augustus (ochtendsessie)

13:04

Tot vanavond!

Met de tienkamp sluiten we deze ochtendsessie af. We onthouden dat Timothy Herman zich bij zijn WK-debuut kon plaatsen voor de finale van het speerwerpen. Merel Maes, nog een debutant, slaagde daar niet in in het hoogspringen.

13:02

Neugebauer nieuwe leider in de tienkamp

Het kogelstoten in de tienkamp zit erop. Leo Neugebauer leverde daar de beste prestatie met een worp van 17,04 meter. De Duitser neemt in de tussenstand ook de leiding over van Damian Warner.

Na de 100 meter, het verspringen en het kogelstoten heeft Neugebauer 2.908 punten. Warner volgt op 96 punten. Pierce Lepage is derde, hij volgt op 124 punten van Neugebauer.

Vanavond staan nog het hoogspringen en de 400 meter op het menu.

12:58

Timothy Herman: "Ik hoop in de finale nog beter te gooien"

12:57

Bij de eerste worp was ik misschien te nerveus, de tweede worp was beter maar ik had nog geen goed gevoel. Ik hoop om beter te doen in de finale. Daar zou ik graag 83 meter werpen en de top acht halen.

Timothy Herman
12:47

Neugebauer gooit ook personal best in kogelstoten

12:44

Neugebauer is op dreef

Leo Neugebauer werpt zich steeds meer op als medaillekandidaat in de tienkamp. Met 17,04 meter zet hij ook in het kogelstoten een persoonlijk record neer. Eerder lukte hem dat ook al in het verspringen.

12:43

Timothy Herman is zeker van finalestek en hoeft niet meer te gooien

12:42

Geen derde worp voor Herman

Timothy Herman hoeft geen derde poging meer te doen en laat die laatste worp dus passeren. Zijn doel is behaald, hij zit zondagavond in de finale.

12:40

Exit titelverdediger Peters

Toch een stevige verrassing in het speerwerpen. Titelverdediger Anderson Peters kwam in Groep A niet verder dan 78,49 meter en dat blijkt nu onvoldoende voor een finaleplaats.

12:39

Herman naar de finale!

Het is nu zeker, Timothy Herman zit met zijn worp van 80,11 meter in de finale! Hij is daarmee zevende in zijn groep en elfde in totaal. Het is nu afwachten of hij nog een derde poging wil wagen.

12:38

Herman op weg naar finale

Timothy Herman ligt voorlopig op koers voor een plek in de finale van het speerwerpen. Hij moet afwachten of iemand hem nog overtreft en heeft zelf ook nog een derde poging.

12:27

Titelverdediger in de tienkamp Mayer houdt het voor bekeken

12:24

Opgave Mayer

Een grote naam verdwijnt in de tienkamp. Kevin Mayer presteerde ver onder zijn niveau in de eerste twee onderdelen en geeft er nu de brui aan. De Fransman heeft te veel last van een ontsteking aan de achillespees.

12:24

Timothy neemt een hele grote optie op de finale. Ik verwacht dat hij nog verder gaat bij zijn laatste poging.

Eline Berings
12:23

Timothy Herman gooit zijn speer meer dan 80 meter ver

12:22

Betere poging van Herman

Na zijn matige openingsworp van 73 meter doet Timothy Herman een pak beter bij zijn tweede worp. De speer landt na 80,11 meter. Daarmee is hij voorlopig 11e in de tussenstand, goed voor een finaleplaats.

12:21

Merel Maes: "Deze hoogte geeft me vertrouwen"

12:19

Het zijn geen ideale omstandigheden voor de speerwerpers. Het is hier windstil en daardoor zien we niet de beste worpen. Het is toch een opportuniteit voor Timothy Herman om hier mee te doen voor de finaleplaats. Hij moet zeker in de buurt van 79 meter komen en dan zou hij een hele goede zaak kunnen doen.

Eline Berings