Ga naar de inhoud

Belgian Lions gaan met voorselectie van 24 naar preolympisch kwalificatietoernooi: "Kansen voor de jeugd"

 za 15 juli 2023 13:39
Ook Bleijenbergh is van de partij.

Het Belgische basketbal kent hoogdagen momenteel. Later deze maand hopen de Belgian Lions die goede lijn ook door te trekken op het preolympisch kwalificatietoernooi in Istanboel. Zo maakte bondscoach Dario Gjergja vandaag zijn 24-koppige voorselectie - met heel wat jonge wolven - bekend. Een opvallende afwezige: Jean-Marc Mwema.

Dario Gjergja, bondscoach van de Belgian Lions, heeft 24 spelers opgeroepen in een voorselectie voor het preolympisch kwalificatietoernooi van volgende maand in het Turkse Istanboel.

 

België speelt half augustus tegen Kroatië, Nederland en Zweden. Alleen de winnaar van dat toernooi stoot door naar het olympisch kwalificatietoernooi, waar een ticket voor Parijs kan worden verdiend.   

 

"We hebben beslist de lijn van de laatste window in februari door te trekken en opnieuw volop de kans te geven aan onze jongere talenten", zegt Gjergja.

 

"We willen de komende twee jaar inzetten op de meest getalenteerde young lions en hen zo de kans geven de volgende stappen in hun ontwikkeling te zetten. Dit is dan ook de reden waarom er zoveel jonge spelers geselecteerd zijn."

 

"Op die manier proberen we de generatiewissel zo vlot mogelijk te laten verlopen."  

De recente goede resultaten van de U20 Lions zijn erg hoopgevend voor de toekomst.

Jacques Stas

Sports manager Jacques Stas vult aan. "We begrijpen hoe belangrijk het is om de nieuwe generatie te integreren. Het is een vitaal aspect aan de toekomstsuccessen van de Lions."

 

"De meer ervaren spelers zullen het op zich nemen om de jongeren te begeleiden en het goeie voorbeeld te tonen. De recente goeie resultaten van de U20 Lions zijn alvast erg hoopgevend voor de toekomst."   

 

De selectie:

 

 1. Ismael Bako
 2. Vrenz Bleijenbergh
 3. Servaas Buysschaert
 4. Simon Buysse
 5. Thijs De Ridder
 6. Leander Dedroog
 7. Pierre-Antoine Gillet
 8. Archange Izaw Bolavie
 9. Tim Lambrecht
 10. Elias Lasisi
 11. Manu Lecomte
 12. Siebe Ledegen
 13. Marlon Makwa
 14. Joppe Mennes
 15. Nathan Missia-Dio
 16. Ajay Mitchell
 17. Retin Obasohan
 18. Mattias Palinckx
 19. Xander Pintelon
 20. Milan Samardzic
 21. Loïc Schwartz
 22. Niels Van Den Eynde 
 23. Thibault Vanderhaegen
 24. Hans Vanwijn  

 

Opvallend: meervoudig international Jean-Marc Mwema is niet opgenomen in de voorselectie. Er is ook geen blessure gemeld bij de Antwerp Giants.

Programma

De Belgian Lions beginnen hun voorbereiding op vrijdag 28 juli met een eerste training. Op donderdag 3 augustus wordt naar Tsjechië afgereisd voor vriendschappelijke wedstrijden tegen Tsjechië en Argentinië.

 

Op vrijdag 11 augustus trekken de Lions tot slot naar Istanboel, om op zondag 13 augustus de eerste wedstrijd te spelen tegen Kroatië. Aansluitend ontmoeten ze Nederland (14 augustus) en Zweden (16 augustus).   - 

Gerelateerd: