Dat België de voorbije dagen 3 Muay Thai-medailles – van elke kleur eentje – heeft veroverd op de Europese Spelen, is geen toeval. De sport, ook bekend als thaiboksen, maakte de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars in ons land. Mede te danken aan Daniella Somers. De ex-wereldkampioene boksen richtte een club op en zet zich in voor de federatie. "Sociale media maken de sport populair."
Wat is Muay Thai?
Muay Thai, ook wel bekend als thaiboksen, is een eeuwenoude vechtsport die zijn oorsprong vindt in Thailand. Het staat bekend om zijn unieke mix van stoten en trappen, waardoor het een uitdagende sport is.
Hoewel er verwarring kan ontstaan met kickboksen, onderscheidt Muay Thai zich door het toestaan van elleboog- en knietechnieken.
De sport kent ook enkele controverses. Zo wordt Muay Thai soms geassocieerd met gewelddadige situaties buiten de ring met hooligans. Daarnaast is er de trieste realiteit dat sommige arme families in Thailand hun kinderen laten deelnemen aan wedstrijden om extra geld te verdienen, wat ernstige risico's met zich meebrengt voor de gezondheid van deze kinderen.
Muay Thai in de lift
Achtvoudig bokswereldkampioene Somers, 58 jaar ondertussen, richtte in 1992 The Bulldogs Thai- en Kickboksclub op in Antwerpen. "Die telt intussen ongeveer 600 leden."
“40 jaar geleden nam mijn broer me mee naar de sport die destijds nog weinig bekendheid genoot. Ik vond het toen zo leuk dat ik er ben blijven plakken. De rest is geschiedenis.”
Muay Thai maakte de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars in België.
Het aantal leden en clubs is spectaculair gestegen, met maar liefst 15.000 leden en 320 clubs in totaal. Met name in Vlaanderen is er een enorme toename te zien, met bijna 10.000 kick- en thaiboksers, in vergelijking met slechts 6.000 leden zo'n vijf jaar geleden.
Een belangrijke mijlpaal voor de sport was de erkenning en subsidiëring van de Vlaamse Kickboks en Muaythai Organisatie (VKBMO) sinds 2021.
Hoewel thaiboksen momenteel geen olympische sport is, was de mondiale erkenning als olympische discipline toen een stap in de goede richting.
Volgens Daniella Somers is de groeiende populariteit al enkele jaren aan de gang: "We hebben al ongeveer 4 jaar een wachtlijst voor de jeugd moeten instellen."
Kickboksen heeft de populariteit grotendeels te danken aan sociale media. Voorheen was de media-aandacht voor de sport zeer beperkt.
"De toename van de populariteit is grotendeels te danken aan sociale media, die dienen als het "window to the world". Voorheen was de sport afhankelijk van de beperkte media-aandacht voor een sport als Muay Thai, maar nu verspreiden beelden van de sport zich over alle netwerken."
"Zo kun je bijvoorbeeld vanuit België live kijken naar een gevecht dat plaatsvindt in Japan. Het is bijzonder toegankelijk voor de jeugd, omdat er geen kosten aan verbonden zijn."
(lees voort onder foto)
Thaiboksen als visuele en muzikale ervaring
Bij thaiboksen gaat het niet alleen om de actie in de ring, maar ook om de rijke culturele tradities die ermee gepaard gaan. Naast de ring staat een orkest met slag- en blaasinstrumenten, waaronder een soort van fluit.
Voorafgaand aan de wedstrijd vindt de traditionele Wai Khru of Ram Muay plaats, een opwarmingsdans die een eerbetoon is aan de trainers, de sport, het vaderland, de ouders en de tegenstander.
Tijdens de wedstrijd bepaalt het orkest het ritme en de cadans van het gevecht. Als de match te langdradig dreigt te worden, moedigen ze de boksers aan met opzwepende en snellere tonen.
(lees voort onder video's)
How to Muay Thai: 4 tips van Somers om de kunst meester te worden
1. Muay Thai is niet zomaar een vechtsport, er komt veel techniek bij kijken.
"Zonder techniek kom je er niet. Iedereen kan slagen en schoppen, maar niet iedereen kan echt Muay Thai beheersen. Technische vaardigheden, tactieken en inzicht zijn van cruciaal belang."
2. Je moet bereid zijn om jezelf tot het uiterste te pushen.
"Het is een ontzettend veeleisende sport. Je moet bereid zijn om fysiek tot het uiterste te gaan. Je hoeft niet meteen in perfecte fysieke conditie te zijn, dat komt met de tijd. Passie voor de sport kan je ver brengen."
3. Het wordt nooit saai.
"Het is een ontzettend boeiende sport. Zelfs na 40 jaar intensieve betrokkenheid ben ik nog steeds aan het leren. Je kunt er alles in kwijt en het geeft een gevoel van voldoening."
4. Iedereen kan thaiboksen, het is geen sport voor "hooligans".
"Het competitieve aspect is slechts een klein onderdeel van wat onze club te bieden heeft. We hebben mensen uit alle lagen van de maatschappij: CEO's, advocaten, huismoeders... Ze komen om verschillende redenen.”
"Sommigen streven ernaar wereldkampioen te worden, anderen komen om hun overtollige energie vanwege concentratiestoornissen kwijt te kunnen. Weer anderen komen om hun frustratie, agressie of stressvolle baan te kanaliseren of gewoon om fit te blijven."