Ga naar de inhoud

Belgian Cats op EK basketbal

finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.

Verklaring voor wervelende EK-start van Belgian Cats? "Valt op hoe ze stralen op het veld"

 za 17 juni 2023 09:20

De Belgian Cats zijn wervelend aan hun EK begonnen. Na twee klinkende zeges in de groepsfase lijkt een kwartfinale al dichtbij. Sofie Hendrickx en Kris Meertens maken een eerste balans op. En die is uiteraard positief. "De manier waarop ze spelen is veelbelovend."

Bekijk de analyse van Sofie Hendrickx bij Kris Meertens

Een Hongaarse journalist zei tegen de bondscoach na de match tegen Tsjechië: "Voor mij is het duidelijk: België is de topfavoriet voor de Europese titel". En de bondscoach antwoordde: "Ja, dat begrijp ik. Ik geloof in mijn speelsters." Wat vind jij daarvan, Sofie? 

 

"Dat is een heel mooie uitspraak. Een bondscoach die in de titel gelooft, daar begint het bij."

 

"Je ziet dat de Cats in vorm zijn, dat ze veel vertrouwen uitstralen en dat het allemaal een beetje vanzelf loopt momenteel."

 

"Natuurlijk, het is nog vroeg. Ik wacht graag nog een iets fysiekere wedstrijd af. Dat hebben ze nu nog niet echt gehad."

 

"Maar de manier waarop ze spelen is toch veelbelovend. Ik denk dat we er toch van mogen uitgaan dat ze als eerste uit deze poule zullen komen. En vanaf de kwartfinales is het wedstrijd per wedstrijd."

 

Wat is er precies veelbelovend? Het spel, de sfeer, het feit dat iedereen aan bod komt in de ploeg, ...?

 

"Ze zetten defensief een enorme druk en van daaruit spelen ze een heel snel transitiespel. Dat is hun sterkste wapen momenteel."

 

"Tegen Israël gaven ze 37 assists, dat zegt veel over het ploegspel. Ze willen spelen voor elkaar en houden de druk constant hoog."

 

"In het verleden was het vaak: op 50 procent winnen we nog. Nu is het echt van minuut 1 tot en met minuut 40 met alle speelsters blijven doorduwen. Ze zijn niet tevreden met 20 punten verschil, als het met 40 kan, doen ze dat. Dat is de goeie mentaliteit."

 

"België oogt heel fris, nochtans kwamen de twee matchen snel na elkaar. Ook de bankspelers hadden hun meerwaarde op het terrein. Daardoor kunnen de basisspeelsters wat meer rusten en ook gerust toekijken."

In het verleden was het vaak: op 50 procent winnen we nog. Nu is het echt van minuut 1 tot en met minuut 40 met alle speelsters doorduwen. 

Sofie Hendrickx

Deze campagne doet me denken aan 2017. Toen was jij er ook nog bij, Sofie. Ze lijken veel plezier te maken. De pers mag precies ook weer wat meer. Ze lijken meer ontspannen?


"Het valt echt op dat ze stralen op een veld. Ze hebben plezier en de gunfactor naar elkaar is erg groot. Dan wordt basketbal erg mooi: onbevangen en met de grote glimlach."


"Dan wordt wat ze graag doen nog leuker. De druk omarmen ze allemaal. Iedereen draagt zijn steentje bij."


Wanneer volgt de eerste echte test? Wordt de derde match, tegen Italië, de fysieke wedstrijd?


"Italië is ook meer een ploeg die op snelheid en techniek speelt, niet zoals Letland of Frankrijk bijvoorbeeld. Dus ik denk dat het zondag misschien ook een walk-over wordt."


"Voor mij mogen ze tot in de finale met 40 punten verschil blijven winnen, maar dat verwacht ik niet. De echte graadmeters komen er vanaf de kwartfinales."


Tot slot, de tegenstanders voor de medailles laten steken vallen. Spanje verliest, Frankrijk overtuigt niet, ...?


"De grote verrassing is toch die nederlaag van Spanje. Ze zijn hier met een sterke ploeg met Alba Torrens. Ik had er meer van verwacht. Maar Letland heeft ook heel fysiek gespeeld tegen Spanje en dat kon Spanje niet aan."


"Maar ik zou nog niet te veel conclusies trekken. Spanje blijft Spanje. Ze zullen er wel weer opnieuw staan."

Ze hebben plezier en de gunfactor naar elkaar is erg groot. Dan wordt basketbal erg mooi.

Gerelateerd: