Ga naar de inhoud

Overtuigende twee op twee: Belgian Cats walsen ook over Tsjechië op EK basketbal

Tsjechië
België
einde
11
q1
20
15
q2
19
7
q3
25
8
q4
20

De Belgian Cats hebben ook hun tweede groepsmatch op het EK basketbal overtuigend gewonnen. Na de demonstratie tegen Israël trakteerden de Belgische vrouwen nu Tsjechië op een pandoering.

Allemand en Meesseman stuwen Cats naar nieuwe ruime zege

"Tegen Tsjechië wordt het andere wedstrijd", was donderdagavond het credo bij de Belgian Cats na de demonstratie tegen Israël.

 

De Tsjechen stonden inderdaad wel hoger aangeschreven dan Israël, maar moesten - onder het goedkeurende oog van de jonge Rode Duivels - op het parket uiteindelijk hetzelfde lot ondergaan als het gastland een dag eerder.

 

Want net als donderdag waren de Belgian Cats opnieuw heer en meester, met dank aan een verbluffende tandem Allemand-Meesseman. De spelverdeelster regisseerde en strooide met de assists, Meesseman was de afwerker met dienst en plukte ook het gros van de rebounds.

 

Bij de rust (26-39) kon Tsjechië de schade nog enigszins beperken, maar na de rust ging het helemaal kopje-onder. Met een flinke tussenspurt in het 3e quarter (25-7) hadden de Cats hun schaapjes al na een halfuur op het droge.

 

De ruime voorsprong gaf bondscoach Méziane opnieuw de kans om iedereen minuten te geven en zijn sleutelpionnen wat extra rust te gunnen. Ook de Belgische bank toonde zijn kwaliteiten in de slotfase, waarin de Cats de Tsjechen nog een veertiger aansmeerden: 41-84.

Met een overtuigende 2 op 2 mogen de Belgen nu genieten van een dagje rust. Zondag om 14.15 uur volgt de 3e en laatste groepsmatch. Dan nemen de Cats het op tegen Italië.

België: Meesseman 24, Vanloo 13, Allemand 12, Linskens 7, Becky Massey 6, Ramette 6, Résimont 6, Lisowa Mbaka 5, Geldof 2, Mununga 2, Delaere 1. Billie Massey scoorde niet.

"We spelen echt voor de ploeg en voor elkaar"

Elise Ramette speelde slechts 5 minuten, maar was daarin met 2 driepunters wel goed voor 6 punten. Hoe beleefde zij de wedstrijd?

 

"Na de 1e helft moesten we wat aanpassen. Onze verdediging was oké, maar in aanval vonden we ons spel van gisteren niet", vond Ramette. "In de 2e helft hebben we een klik gemaakt en begonnen we sneller te spelen. Dat zorgde voor mooie scores en dit resultaat."

 

"Het is nog maar het begin van het toernooi. We zijn nog wat aan het zoeken. De tegenstand wordt steeds sterker, maar we tonen al mooie dingen. Dat zal automatisch nog beter worden naarmate het toernooi vordert."

 

Opvallend is ook hoe de sfeer in de groep uitstekend lijkt te zijn. "Iedereen komt goed overeen en we spelen echt voor de ploeg en voor elkaar", beaamt de spelverdeelster. "Dat werkt op dit moment. Hopelijk kunnen we dat volhouden tot het einde."

Tsjechië - België

 1. 12 uur 47. Einde. De Belgian Cats hebben ook hun 2e groepsmatch overtuigend gewonnen. Tsjechië incasseert een stevig pak rammel van de Belgische vrouwen: 84-41. De Cats mogen nu genieten van een dagje rust. Zondag komen ze opnieuw in actie. Dan treffen ze Italië in hun 3e en laatste groepsmatch. .
 2. 12 uur 47. Kijk hier naar het vierde kwart tussen België en Tsjechië.

  Kijk hier naar het vierde kwart tussen België en Tsjechië

 3. 12 uur 46. Ramette doet er nog een driepunter bij: 84-41. .
 4. 12 uur 44. Voor de laatste anderhalve minuut mag ook Billie Massey nog opdraven. Als zij nog kan scoren, staan alle Belgian Cats op het scorebord. .
 5. 12 uur 43. Secure Mununga. Vanaf de vrijworplijn mag Bethy Mununga haar eerste puntjes maken voor de Belgian Cats op een groot toernooi. Dit zal haar deugd doen. .
 6. 12 uur 42. Ook Ramette schaart zich bij clubje driepunters vandaag.

  Ook Ramette schaart zich bij clubje driepunters vandaag

 7. 12 uur 41. Driepunter Ramette. Het balletje gaat uitstekend rond bij de Belgian Cats, die na een geduldige aanval de vrijstaande Ramette vinden. Die toont zich secuur van achter de driepuntlijn: 77-40 met nog zo'n 3 minuten te spelen. .
 8. 12 uur 39. Antonia Delaere had nog niet gescoord, maar doet dat nu wel vanaf de vrijworplijn. De tweede vrijworp gaat wel naast. .
 9. 12 uur 38. Ook Ramette mag in de laatste minuten van de wedstrijd nog even opdraven. Billie Massey is voorlopig de enige Belgian Cat die vandaag nog niet van de bank gekomen is. .
 10. 12 uur 33. Goeie pick and roll met Geldof en Allemand. De center rolt na het screen goed naar binnen en krijgt van Allemand de 2 punten op een presenteerblaadje. Dat was de 10e assist van Allemand. .
 11. 12 uur 30. Meesseman naar de bank. Geldof komt vroeg in het 4e quarter Emma Meesseman aflossen. Zij mag nu gaan rusten, we vermoeden dat we haar niet meer terug zullen zien deze wedstrijd. De statistieken van Meesseman in 24 minuten zijn wel indrukwekkend: 24 punten, 11 rebounds, 6 assists en 6 steals. .
 12. 12 uur 29. Meesseman scoort haar vrijworpen, ook Becky Massey scoort driepunter.

  Meesseman scoort haar vrijworpen, ook Becky Massey scoort driepunter

 13. 12 uur 24. Driepunter Becky Massey. Andelova trekt Meesseman tegen het parket, onsportieve fout van de Tsjechische. Meesseman gooit haar 2 vrijworpen binnen en het balbezit is ook nog voor België. In de resterende 5 seconden van het 3e quarter straft Becky Massey de onsportieve fout van Andelova nog wat harder af door een driepunter door de ring te jagen: 64-33 voor België met nog 10 minuten te spelen. De Cats genieten van de buzzerbeater en dat doet ook de moeder van Emma Meesseman in de tribunes. .
 14. 12 uur 22. Wat is het samenspel van de Belgian Cats bij momenten toch oogstrelend mooi. Meesseman bedient de inlopende Lisowa, die haar eerste punten van de match kan maken. .
 15. 12 uur 21. Tegen de shot clock aan gooit Zeithammerova met wat meeval een driepunter via het bord binnen. Aan de overkant staat ook het vizier van Résimont op scherp: 2e driepunter! De kloof blijft zo 23 punten. .
 16. 12 uur 20. Ook Résimont schiet raak. Résimont is ook weer in het veld gekomen en dit keer heeft ze haar kanon wel meegebracht. Met een tweede Belgische driepunter op rij gaat het naar 53-30. De kopjes bij Tsjechië gaan nu al naar beneden. .
 17. 12 uur 19. Julie Vanloo met haar derde driepunter van de wedstrijd.

  Julie Vanloo met haar derde driepunter van de wedstrijd

 18. 12 uur 17. Bom van Vanloo. Linskens lijkt in de tang te zitten onder de ring, maar vindt alsnog haar maatje Vanloo op de top. Zij jaagt haar 3e driepunter door de ring, tot groot jolijt van Charles De Ketelaere in de tribunes. .
 19. 12 uur 16. Ook Allemand is even naar de kant gehaald om op adem te komen. Vanloo neemt de regie over als spelverdeler. .
 20. 12 uur 15. Meesseman mag even gaan rusten, maar ook har vervangster Becky Massey vindt de weg naar de ring. Knappe assist van Linskens. België leidt met 47-30. .