Ga naar de inhoud

Pro League neemt Lotto Super League in handen: "Topcompetitie maken die speelsters doet dromen"

 di 9 mei 2023 11:31
De vrouwen van Anderlecht zijn dit seizoen (opnieuw) kampioen geworden.

De Pro League organiseert vanaf de campagne 2023-2024 ook de Lotto Super League, de hoogste afdeling in het vrouwenvoetbal. De Pro League en de KBVB hadden de overdracht al een tijdje voorbereid en nu staat het licht definitief op groen.

De Lotto Super League zal volgend seizoen dus toetreden tot de profcompetities in ons land. Momenteel telt de Pro League 26 profclubs.

 

"De KBVB en de Pro League bundelen hun krachten en expertise voor
de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Dit is een logische stap in onze gezamenlijke ambities die we nu eindelijk kunnen zetten", zegt CEO van de Pro League Lorin Parys.

 

"De Pro League zet daarbij in op een zo sterk mogelijke topcompetitie die jonge speelsters doet dromen van een profcarrière."

 

"Een kwalitatieve Lotto Super League met ambitieuze teams én meer visibiliteit zal wekelijks duizenden meisjes inspireren om de voetbalschoenen aan te trekken en zorgt voor een grotere en kwalitatieve groep van talent voor de Red Flames. Zo versterken we samen met de KBVB en de vleugels het vrouwenvoetbal, van de basis tot de top."

"Groeien tot uiterst professionele competitie"

Na de Jupiler Pro League, de Challenger Pro League en de Croky Cup wordt de Lotto Super League de 4e voetbalcompetitie in de schoot van de Pro League.


De vrouwenreeks gaat in het laatste weekend van augustus 2023 van start, met 10 teams. Het is de bedoeling om het aantal vrouwenploegen de komende jaren te laten groeien. 

 

Dennis Henderickx, de sportief directeur van de Pro League, bouwt een strategisch plan voor de ontwikkeling van de Lotto Super League.

 

"Het doel is om de hoogste vrouwenafdeling stelselmatig te doen groeien tot een uiterst professionele competitie", zegt Henderickx.

 

"We werken hiervoor op verschillende basisdomeinen, zoals het versterken van de clubbesturen, talentdetectie, opleiding en infrastructuur."


"Ook de uitbouw van een bredere fanbasis, de ontwikkeling van mediarechten en commerciële groei zijn belangrijke werkpunten."

"Mikken op jaarlijkse groei van 10%"

Ook bij de Belgische voetbalbond KBVB hebben ze er een goed oog in.

 

"Sinds de lancering van ons plan "The World At Our Feet" is vrouwenvoetbal een strategische prioriteit voor de KBVB", zegt Manu Leroy, CEO ad interim van de KBVB.

 

"Met meer dan 50.000 leden is voetbal nu al de populairste vrouwelijke ploegsport. Maar er is nog een grote groeimarge, want amper 10% van alle voetballers in België is vrouwelijk."

 

"Daarom zetten we samen met Voetbal Vlaanderen en ACFF in op een jaarlijkse groei van 10% om zo meer dan 5.000 meisjes en vrouwen aan het voetballen te krijgen. De Pro League zet nu vol in op een zo sterk mogelijke topcompetitie die jonge speelsters doet dromen van een profcarrière en om ooit voor de Red Flames te spelen."