Ga naar de inhoud

WK judo: Sami Chouchi sneuvelt tegen ex-wereldkampioen, Karel Foubert verliest in eerste ronde

 do 11 mei 2023 14:31
" "
Sami Chouchi (l) ging een klasse omhoog om Matthias Casse te ontlopen.

Sami Chouchi en Karel Foubert hebben niet kunnen verrassen op het WK judo. Chouchi overleefde twee rondes, maar moest zijn meerdere erkennen in de ex-wereldkampioen Noel van 't End. Karel Foubert kon zijn eerste kamp niet winnen en betaalde leergeld voor zijn eerste WK-deelname.

Om zijn olympische droom waar te maken, koos Sami Chouchi er dit jaar voor om te switchen van -81 naar -90 kilogram. Zo'n wissel is niet evident en Chouchi is volop bezig om zich aan te passen aan zijn nieuwe gewichtsklasse.

 

Op zijn eerste WK in de categorie tot 90 kilogram begon hij wel goed aan zijn dag. Tegen de Est Mattias Kuusik (IJF-84)) oogde hij ontspannen en wachtte het juiste moment af. Dat kwam er ook op een halve minuut van het einde. Met een snedige o soto gari (beenworp) scoorde hij een waza-ari en stootte zo door naar de tweede ronde.

 

In die tweede ronde speelde Chouchi het tactisch erg sterk. Zijn verdediging zat goed en de Peruviaan Yuta Galarreta (IJF-54) vond geen oplossingen. Onze landgenoot stuurde zijn tegenstander met drie shido's terug van de mat.

 

Wilde Chouchi een gooi doen naar het podium, dan moest hij in de derde ronde komaf maken met de Nederlander Noel van 't End (IJF-7). Geen makkelijke opgave, want die werd in 2019 nog wereldkampioen.

 

In een tactisch steekspel zagen we weinig aanvallen, maar stapelden de shido's zich wel op. Vooral bij Sami Chouchi. Net voor het einde van de reguliere wedstrijdtijd gaf de scheidsrechter onze landgenoot een derde en fatale bestraffing voor een tekort aan initiatief.

Chouchi: "Hele dag last van blessure"

"Ik kon vandaag niet op volle kracht vechten," vertelde Chouchi na zijn verlieskamp. "Ik heb een blessure aan mijn ribben - een scheur aan mijn spieren - en ik had de hele dag pijn. Het medische team heeft er alles aan gedaan om hier zo goed mogelijk op de mat te staan, wat niet evident was. Ik vond mijn drie kampen zeker niet slecht ondanks die zware blessure, maar ik had toch beter moeten doen in die derde ronde."

 

"Die derde bestraffing in mijn laatste kamp kwam in mijn ogen te vroeg. We naderden het begin van de golden score en je zag dat het een goed gevecht was. Mijn trainer en zelfs de trainer van de Nederlander vonden het geen shido... Maar goed. Ik heb verloren."

 

"Het was mijn eerste WK in deze gewichtsklasse en ik heb het gevoel dat ik me daar steeds beter aan kan aanpassen. Ik merk ook geen verschil meer met de wereldtop. Als ik in topconditie op de mat sta, zonder blessures, dan zal ik me écht kunnen tonen in deze categorie. Ik voel dat ik me tussen de andere wereldtoppers kan nestelen."

 

"Nu gaan we eerst die blessure goed verzorgen en binnen twee weken staan we opnieuw vol goede moed op de tatami."

Karel Foubert kan eerste WK-kamp niet winnen

Voor Karel Foubert was het zijn eerste deelname aan een WK judo bij de seniors. In zijn eerste ronde nam hij het op tegen de Rus Mansoer Losanov (IJF-58), die onder neutrale vlag op dit WK vocht.

 

In een statische kamp was het voor Foubert (IJF-66) moeilijk om de controle te vinden in het rechtstaande gevecht. De Rus drong zijn favoriete pakking op en zette onze landgenoot zo onder druk. Zelf vond Foubert aanvallend ook geen oplossingen, waardoor hij snel tegen twee bestraffingen aankeek. 

 

Met een ippon seoi nage op de knieën (schouderworp) verraste Losanov onze landgenoot. In eerste instantie leek Foubert de aanval nog te ontwijken. Toch kon de Rus de actie doorzetten, waardoor hij een waza-ari kon scoren op een minuut van het einde.

 

Karel Foubert kon geen opening meer forceren en stapte als verliezer van de mat.

Karel Foubert: 'Teleurgesteld, maar voel dat ik progressie maak"

"Ik ben natuurlijk teleurgesteld," vertelt Karel Foubert voor onze micro in Doha. "Ik heb alles gegeven op de mat en ik kon mijn tactisch plan uitvoeren zoals we voorbereid hadden, maar ik kwam er niet door en kon niet scoren. Ik heb hier heel hard voor getraind, dus dat komt binnen."

 

"Ik kende de Rus van op trainingskamp en van op een toernooi van enkele jaren geleden. Ik wist dat hij heel statisch zou vechten. Dat maakte het moeilijk om hem in beweging te krijgen. Ik beging dan ook een kleine fout, waardoor ik een waza-ari tegen kreeg. Met al twee bestraffingen op het scorebord wist ik dat het moeilijk zou worden."

 

"Dat dit mijn eerste WK was, speelde niet mee voor mij. Ik ben aan dit toernooi begonnen net als elke andere competitie met dezelfde tegenstanders. Ik was super enthousiast om op dit niveau te presteren en was vrij van stress. Mentaal was ik er klaar voor."

 

"Ik merk wel dat ik progressie maak. Ik zie dit gewoon als een nieuwe ervaring en iets positiefs om volgende keer nog gemotiveerder op de mat te staan."

Sami Chouchi in -90 kg (m)
ronde tegenstander uitslag
1e Mattias Kuusik (Est) Winst- waza-ari
2e Yuta Galarreta (Per) Winst - Ippon
3e Noel Van 't End (Ned) Verlies - Ippon
Karel Foubert in -90 kg (m)
ronde tegenstander uitslag
1e Mansur Losanov (Rus - neutraal) Verlies - Waza-ari

WK judo

13:38

Einde verhaal voor Sami Chouchi

Sami Chouchi heeft niet kunnen stunten tegen de Nederlander Van 't End (IJF-7). Chouchi kreeg drie bestraffingen en verloor zo de derde ronde tegen de ex-wereldkampioen.

In een erg gesloten kamp lukte het Chouchi niet om de controle te vinden in het kumi kata-gevecht (greep aan de judo-vest). Beide judoka's hielden de grip eerst af, waarvoor ze ook bestraft werden.

Chouchi liep zo'n tweede bestraffing op en naar het einde van de reguliere 4 minuten gaf de scheidsrechter hem een derde en fatale shido. Misnoegd stapte de Belg van de mat. Zijn eerste WK in de klasse tot 90 kilogram eindigt zo met een zure nasmaak.

12:28

Zware klus in ronde 3: ex-wereldkampioen Van 't End

Sami Chouchi zal op zijn allerbest moeten zjin in de derde ronde van dit WK. Zijn tegenstander is Noel van 't End (IJF-7). De Nederlander werd in 2019 wereldkampioen en won eerder dit jaar de prestigieuze Grand Slam van Parijs en de Grand Slam van Antalya.

Van 't End werd in de vooruitblik op dit WK genoemd als outsider voor de wereldtitel. Geen makkelijke opdracht dus voor onze landgenoot.

12:11

Chouchi makkelijk naar derde ronde

Sami Chouchi heeft zich zonder moeite geplaatst voor de derde ronde. Hij pakte zijn tweede kamp tactisch heel slim aan en won op bestraffingen van de Peruviaanse Yuta Galarreta (IJF-54).

Chouchi wilde duidelijk zo weinig mogelijk krachten verspillen in zijn tweede ronde. Hij pakte het kumi-kata-gevecht goed aan en Galarreta probeerde de greep van onze landgenoot te ontkomen. Zelf toonde de Peruviaan geen initiatief om Chouchi vast te pakken en daar werd hij terecht voor bestraft.

Wat volgde was een slimme tactische zet van Sami Chouchi. De Peruviaan zocht tot twee keer toe de zijkant van de mat op. Chouchi dwong zijn tegenstander buiten de gele zone, waardoor hij Galarreta zijn tweede en derde shido aansmeerde. Een erg makkelijke passage in ronde twee van dit WK.

11:53

25-jarige Yuta Galarreta uit Peru voor Chouchi in ronde 2

Sami Chouchi mag zijn WK verder zetten tegen de nummer 54 van de wereld. De Peruaan Yuta Galarreta is 25 jaar en pakte tot op vandaag weinig ereplaatsen. Na 4 WK-deelnames en 19 passages op Grand Slams is zijn beste resultaat een zevende plaats op een groot toernooi.

De Peruviaan lijkt dus een garantie op een vroege uitschakeling, maar Chouchi zal opnieuw bij de pinken moeten zijn en zijn beste judo moeten bovenhalen in deze uiterst verraderlijke categorie.

11:42

Karel Foubert: "Heel hard voor getraind, dus erg teleurgesteld'

11:00

Karel Foubert: "Erg teleurgesteld, maar maak progressie'

"Ik ben natuurlijk teleurgesteld," vertelt Karel Foubert voor onze micro in Doha. "Ik heb alles gegeven op de mat en ik kon mijn tactisch plan uitvoeren zoals we voorbereid hadden, maar ik kwam er niet door en kon niet scoren. Ik heb hier heel hard voor getraind, dus dat komt binnen."

"Ik kende de Rus van op trainingskamp en van op een toernooi van enkele jaren geleden. Ik wist dat hij heel statisch zou vechten. Dat maakte het moeilijk om hem in beweging te krijgen. Ik beging dan ook een kleine fout, waardoor ik een waza-ari tegen kreeg. Met al twee bestraffingen op het scorebord wist ik dat het moeilijk zou worden."

"Dat dit mijn eerste WK was, speelde niet mee voor mij. Ik ben aan dit toernooi begonnen net als elke andere competitie met dezelfde tegenstanders. Ik was super enthousiast om op dit niveau te presteren en was vrij van stress. Mentaal was ik er klaar voor."

"Ik merk wel dat ik progressie maak. Ik zie dit gewoon als een nieuwe ervaring en iets positiefs om volgende keer nog gemotiveerder op de mat te staan."

10:30

Exit Karel Foubert

Karel Foubert is er niet in geslaagd om op zijn eerste WK te winnen. Hij verloor met waza-ari van de Rus Mansoer Losanov (IJF-58).

In zijn eerste WK-gevecht lukte het Foubert moeilijk om zijn favoriete judo op te dringen. In een zwaar kumi kata-gevecht (strijd om de greep aan de judovest) haalde Losanov de bovenhand. Foubert had moeite om de hand van de Rus van zijn rug te houden, wat in het judo erg gevaarlijk is. Onze landgenoot probeerde oplossingen te zoeken, maar vond die moeilijk. Hij werd dan ook tot twee maal toe bestraft.

Op een minuut van het einde sloeg het noodlot dan ook toe. Met een ippon seoi nage op de knieën (schouderworp) plaatste de Rus een scherpe aanval. Foubert leek die te kunnen pareren, maar de actie stopte niet en de Belg kwam toch op zijn zij terecht. Waza-ari voor Losanov.

Karel Foubert gaf niet op, maar kon in de laatste minuut geen gevaarlijke aanvallen meer opzetten. Een snelle exit op het eerste WK van onze jonge landgenoot.

10:29

Sami Chouchi overleeft eerste ronde

Sami Chouchi heeft zich naar de tweede ronde van dit WK geknokt. Hij versloeg de Est Mattias Kuusik (IJF-84) met waza-ari.

Chouchi begon rustig en ontspannen aan zijn WK. Hij oogde misschien net iets te rustig. Zijn kumi kata (greep om je tegenstander vast te pakken) was weinig agressief en aanvallen deed onze landgenoot nauwelijks.

Chouchi werd dan ook twee keer bestraft. Eerst omdat hij buiten de mat stapte, daarna omdat hij te weinig initiatief toonde. Maar dat maakte de Belg niet ongerust. Met zijn eerste echte flits gooide hij Kuusik met een beentechniek: o soto gari. Een terechte waza-ari kwam op het scorebord.

Chouchi vocht de resterende halve minuut gecontroleerd uit. Op het einde werd het nog even spannend. De VAR kwam tussen voor een mogelijke waza-ari voor de Est, maar die werd uiteindelijk niet toegekend. Sami Chouchi gaat een ronde verder op dit WK.

09:52

Onbekende Rus voor WK-doop van Karel Foubert

Karel Foubert mag op zijn eerste WK beginnen tegen de Rus Mansur Lorsanov (IJF-58). Zoals alle andere Russen vecht ook hij onder neutrale vlag.

Lorsanov is 23 jaar en won in 2021 de GS van Abu Dhabi. Andere ereplaatsen behaalde hij tot nu nog niet.

Foubert is de nummer 66 van de wereld in de -90. Hij zal meteen op afspraak moeten zijn, wil hij de eerste horde op dit WK overleven.

09:52

Chouchi tegen 27-jarige Est

De eerste tegenstander van Sami Chouchi, de Est Mattias Kuusik, is de nummer 84 van de wereld en behaalde behalve de Europese titel U23 in 2018 nooit een medaille op een groot toernooi.

Op het eerste zicht lijkt dit een makkelijke opwarmer voor Chouchi, maar het zal toch opletten worden op zijn eerste WK in zijn nieuwe gewichtscategorie.

08:03

Karel begint het spelletje beter en beter te snappen. Soms kampt hij nog te passief, wat hem punten kost. Dat blijft zijn werkpunt om voor de prijzen te kampen

Dirk Van Tichelt over Karel Foubert
08:02

Eerste WK voor Karel Foubert

Karel Foubert nam nog nooit deel aan een WK bij de seniors. De 24-jarige Belg is er dus voor het eerst bij in Doha.. In maart van dit jaar werd hij 7e op de Grand Slam van Antalya. Een teken dat onze landgenoot zijn draai wat meer begint te vinden bij de seniors.

Foubert was in Tokio de trainingspartner van Matthias Casse. Ook gisteren stond hij op de tatami om de vicewereldkampioen op te warmen. Is hij ondertussen zelf ook genoeg opgewarmd?

07:58

Als Sami zijn kumi kata - zijn grip - kan opleggen, maakt hij het verschil in kracht goed. En de uchi mata, de beenworp, blijft zijn sterkste wapen

Dirk Van Tichelt over Sami Souchi
07:52

Sami Chouchi op zoek naar goed resultaat in nieuwe categorie

Sami Chouchi (30) was ooit een judoka in de klasse tot 73 kilogram. Dirk Van Tichelt stond de olympische droom van Chouchi telkens in de weg, omdat elk land maar één deelnemer mag meenemen per gewichtsklasse.

Daarom besloot Chouchi het te proberen in de categorie tot 81 kilogram, maar toen was daar Matthias Casse. In 2021 miste hij zo opnieuw de Spelen.

In de hoop zijn olympische droom toch waar te maken, vecht Chouchi sinds kort in een nog zwaardere categorie. In de klasse tot -90 kilogram kon onze landgenoot wel al mooi en sterk judo laten zien, maar het blijft wachten op zijn eerste echte resultaat in de nieuwe klasse. Kan dat vandaag op het WK? Hij begint er alvast aan als 94e van de wereld.