Luca Brecel
Luca Brecel opent een frame in The Crucible.
ma 1 mei 2023

Wat maakt The Crucible zo magisch? Een inkijk in de mythische snookertempel met amper 1.000 plekjes

De locatie maakt de prestatie alleen maar legendarischer. Luca Brecel speelt om de wereldtitel snooker in het mythische Crucible-theater. Waar komt die magie vandaan? Renaat Schotte kreeg een unieke rondleiding in de tempel.

"Het is de enige zaal waar ik met een apart gevoel aan tafel sta."

 

In de aanloop naar het WK liet Luca Brecel zich al ontglippen dat The Crucible iets speciaals in hem naar bovenhaalt. "Het is er zo klein, met de camera’s en het publiek bijna bovenop je, dat het beklemmend kan aanvoelen."

 

Voorheen haalde die setting in de stad Sheffield het slechtste in Brecel naar boven, maar de voorbije weken dus het beste.

 

Onze landgenoot is niet de enige die extremen meemaakte in het mekka van de snookersport. De opvallende kleine zaal, met plaats voor amper 1.000 mensen, laat geen enkele speler onberoerd.

 

"Elke snookerspeler begint aan zijn carrière met twee doelen: ooit in The Crucible spelen en de wereldtitel pakken", verzekert presentator Rob Walker. "Dit hier is het epicentrum van onze sport."

Terwijl spelers over hun volgende shot nadenken, kunnen ze op de schouders getikt worden door de mensen op de eerste rij.

Rob Walker

Walker gebruikt de woorden "intimiteit", "geschiedenis" en "prestige" om de zaal te beschrijven. "Terwijl spelers over hun volgende shot nadenken, kunnen ze op de schouders getikt worden door de mensen op de eerste rij. Dat zoiets kan, terwijl je voor de belangrijkste titel speelt, is gewoon magisch."

 

En toch zijn er geruchten dat het WK Snooker naar andere (lucratievere) oorden zou trekken in de toekomst. Het huidige contract loopt nog tot 2027.

 

"Als je verhuist om elders meer te verdienen, probeer je de ziel van deze sport weg te nemen", aldus Walker. "Sheffield, Yorkshire en dit theater zijn onlosmakelijk verbonden met wat de sport zo groot maakt."

Gerelateerd: