Ga naar de inhoud

BOIC roept op tot meer genderevenwicht in sportbesturen: "Evolutie nodig in denkpatroon"

 vr 21 april 2023 12:13
Ann Wauters is voorzitster van de atletencommissie van het BOIC.
Ann Wauters is voorzitster van de atletencommissie van het BOIC.

Op een thema-avond over vrouwelijk leiderschap in de sport heeft het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) gepleit voor meer vrouwen in bestuursposities in de sportwereld. "We moeten omgevingen creëren waarin dat logischer wordt", zegt BOIC-CEO Cédric Van Branteghem.

Het promoten van gendergelijk leiderschap in de sport: dat was donderdagavond het centrale thema tijdens "She Leads". Met die conferentie wilde het BOIC het thema onder de aandacht brengen en sportorganisaties motiveren om actie te ondernemen.

 

"Er is nog altijd een enorm tekort aan vrouwen in leiderschap bij de federaties, niet alleen in België, maar in de hele wereld. Daarom wilden we daar een open debat over voeren en positieve voorbeelden tonen, zonder blind te zijn voor de zaken die nog veel beter kunnen", zegt Cédric Van Branteghem van het BOIC.

 

"Concreet wil het BOIC een voorbeeld zijn. Een vrouwelijke delegatieleider op een van de kampioenschappen zou bijvoorbeeld al een mooie stap zijn. In de delegaties en de staf willen we ook richting 40-60 qua genderbalans, net zoals we nu hebben in het managementteam."

 

"Als BOIC willen we het goeie voorbeeld geven aan onze nationale federaties. We moeten omgevingen creëren waarbinnen het logischer wordt. Er is een evolutie nodig in het denkpatroon van veel mannen."

 

"Op bestuursvlak zijn we een voorstander van veel meer vrouwen. Daarvoor willen we blijven duwen om verder vooruit te kijken. Als we ervoor kunnen zorgen dat in de toekomst meer vrouwen zich kandidaat stellen, dan ben ik zeker dat er ook meer vrouwen verkozen zullen worden."

Ann Wauters: "Cultuurwijziging nodig"

Een van de gasten donderdagavond was basketbalcoryfee Ann Wauters, die momenteel voorzitster is van de atletencommissie van het BOIC. Wauters noemde het een belangrijke dag.

 

"Het is goed dat er van hogerop, BOIC en zelfs IOC, bewustzijn gecreëerd wordt. Er is een nationaal plan nu, met niet enkel woorden. Het draait om daden. Er is een cultuurwijziging nodig, want we weten dat het een moeilijk thema is", vertelt Wauters.

 

Ze beseft dat niet alles op één nacht zal veranderen. "Maar deze avond is wel een belangrijk startpunt", vindt ze. "We hebben allemaal samen onze verantwoordelijkheid om verandering te brengen en met die actieplan zal het niet alleen bij woorden blijven."

 

De sportwereld blijft zeker in de bestuurskamers vooralsnog een mannenbastion. "Daar heerst nog altijd het mannelijke perspectief. Wanneer je daar wat meer diversiteit brengt, ga je ook andere inkijken krijgen. En het zorgt ook voor een betere representatie van wat we zien op het sportveld."

 

"Het belangrijkste is om genoeg vrouwen te vinden die gemotiveerd zijn om een engagement aan te gaan in de sportwereld. Dat vrouwen ook beginnen na te denken over een job in de sportwereld, niet alleen op het veld, maar ook ernaast. Die cultuurwijziging is het allerbelangrijkste."