Ga naar de inhoud

Roeselare, 21 jaar na vorige Europese stunt: "Het doet iets als je die beker aanraakt"

 wo 29 maart 2023 09:17
Dolle vreugde bij spelers en fans van Roeselare na winst in de Top Teams Cup.

Straks speelt Roeselare zijn heenmatch in de finale van de CEV Cup in Modena, een week later volgt de return. Roeselare is nog steeds de enige Belgische club die een Europese beker kon winnen. Een terugblik aan de vooravond van hun Europese finale.

In 2002 won de ploeg van toenmalig trainer Dominique Baeyens en kapitein Walter Engelen de Top Teams Cup. 

 

In de Final Four, gespeeld in het Poolse Chestochowa, klopte Roeselare in de halve finale het organiserende team met 1-3.

 

In de finale werd de dag erna met 3-1 van het Portugese Espinho gewonnen. 

Chestochowa was het hoogtepunt.

Dominique Baeyens

"De aanloop naar de finale was eerder makkelijk", blikt Baeyens terug, maar de Final Four was toch een stunt."

 

"Waarom? Door in het hol van de leeuw, bij een Poolse topclub , in een erg vijandige sfeer, met 1-3 te gaan winnen. De finale tegen Espinho was veel makkelijker."

 

"We konden mekaar nauwelijks horen in de zaal, communicatie was onmogelijk, maar toch bleven we altijd de controle behouden", aldus kapitein Walter Engelen, die bezig was aan zijn laatste seizoen.

Het doet iets met een mens als je die beker kan aanraken.

Dominique Baeyens

"De ontlading was enorm achteraf, we hebben stevig gevierd en ook op de luchthaven werden we opgewacht door supporters en verschillende cameraploegen."

 

"En nu, 21 jaar later, wordt er nog steeds naar verwezen, en dat betekent toch dat we iets speciaals hebben gerealiseerd."

Het Roeselare van 2002 was een heel mature ploeg

Met de Mexicaan Ivan Contreras, de Spaanse broers Guillermo en Miguel Falasca, de Nederlander Albert Cristina en Walter Engelen zelf stond er heel wat ervaring op het terrein.

 

"We beseften dat we iets unieks konden realiseren en waren heel gefocust", voegt Engelen eraan toe.

Baeyens beseft dat hij de enige coach is die in België een Europese beker heeft gewonnen.  

 

Wat zou hij nu verkiezen? Die eer alleen voor zich houden of toch delen met  huidig Roeselare-coach Steven Vanmedegael, die misschien ook een beker wint?

 

"Ik zal mij van mijn beste kant laten zien", lacht Baeyens, "en hopen dat Roeselare wint van Modena."

Roeselare kan ook winnen van Modena

Dominique Baeyens

Dominique Baeyens vindt dat Modena minder individuele klasse heeft dan Piacenza (tegenstander in de halve finales), maar misschien beter acteert als ploeg. 

 

"Toch zeg ik fiftyfifty wat de kansen van Roeselare betreft. Als je Piacenza kan opzij zetten, kan je ook Modena kloppen."

 

"Een voordeel is ook dat Roeselare de tweede match thuis speelt en die beker zal daar staan. Dat betekent wel iets."

 

"Die match was ook op een halve dag uitverkocht, nooit gezien in België. En als Roeselare in Italië verliest, kan het thuis altijd rechtgezet worden door die golden set."

 

Walter Engelen voegt er aan toe: "Als het op een golden set uitdraait, geef ik Roeselare meer kans dan Modena. Dan zal de maturiteit van Roeselare  de doorslag geven."

Kijk woensdagavond vanaf 20.25 u op Ketnet naar de heenmatch van de finale van de CEV Cup. Ook op Radio 1 brengen we rechtstreeks verslag uit.