Ga naar de inhoud

"Please, zet me er niet uit": Tedesco ziet gretige Duivels voor (langverwachte) oefenmatch tegen topland

 ma 27 maart 2023 19:15

Een oefenduel met aanzien. Bondscoach Domenico Tedesco voelt dat zijn spelersgroep de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland van morgenavond serieus opneemt: "Iedereen wil dit soort wedstrijden spelen", merkte hij in de aanloop.

Uitmatch voor de Rode Duivels, thuisduel voor Domenico Tedesco.

De bondscoach zet in zijn tweede partij met België meteen voet op vertrouwde grond. Op zijn tweede verhuisde de trainer namelijk naar Duitsland, waar hij zijn carrière opbouwde.

 

Tedesco noemde de ontmoeting dan ook "bijzonder" en blikte tegenover de lokale journalisten met plezier terug op zijn "mooie tijd" bij onder meer Schalke en Leipzig.

 

Soit, dat was niet waarvoor de Belgische pers naar de perszaal van het RheinEnergieStadion was afgezakt.

 

In Keulen wacht de Rode Duivels namelijk een boeiende test tegen Duitsland, een ploeg met veel meer kwaliteit dan het Zweden van vorige vrijdag. Zelfs al gaat het om een oefenduel.

 

Opvallend: onder Roberto Martinez sparde België zelden tegen een topland. Vriendschappelijke wedstrijden - tegen bijvoorbeeld Burkina Faso en Ierland - waren er meer om gratis vertrouwen te tanken.

 

"Als ik mocht kiezen, had ik hier wellicht nog niet willen spelen", klonk het eerlijk bij Tedesco. "We hebben nog maar drie trainingen gehad."

 

"Maar volgens mij kan het goed zijn om een grote tegenstander te treffen", aldus Tedesco. "Iedere speler wil op het veld staan in dit soort wedstrijden. Ik had na Zweden enkele gesprekken met de spelers. (lacht) Wel, velen vroegen me: "Please, zet me er niet uit"."

 

Of Tedesco ook naar die smeekbede zal luisteren, valt af te wachten.

 

"Veel jongens lijken fris na de eerste match. Maar of we met dezelfde elf gaan starten? Dat valt af te wachten. Sowieso zullen er 17 spelers in actie komen (er mag 6 keer gewisseld worden, red.). Jullie gaan dus nieuwe gezichten zien."

Ik zag de expected goals van Duitsland op het WK... Daar stonden ze eerste met 10 stuks. Dat zegt alles.

Domenico Tedesco

Maar aan gretigheid zal het de Duivels dus normaal niet ontbreken, dinsdagavond.

 

Volgens Tedesco zal dat ook nodig zijn tegen Duitsland. Ondanks enkele teleurstellende grote toernooien en een handvol afwezige smaakmakers schat de bondscoach zijn thuisland hoog in.

 

"Het wordt een test op hoog niveau", meent hij. "Duitsland heeft een kern met veel kwaliteit, zelfs nu er enkele jongens ontbreken. Geen Havertz, maar wel Gnabry? Dat verandert bijvoorbeeld niet veel."

 

"Weet je, als Duitsland meer gescoord had op het WK was er geen enkel probleem geweest. Ze hadden zoveel kansen... Ik zag hun expected goals (het verwachte aantal doelpunten op basis van de kwaliteit van de kansen, red.) en daar stonden ze eerste met 10 stuks. Frankrijk was het tweede land met 6. Dat zegt alles."

Gerelateerd: