Ga naar de inhoud

BOIC verlengt het succesvolle Be Gold-project tot 2032

 di 7 maart 2023 12:38
" "
BOIC-CEO Cédric Van Branteghem (l), federaal minister Vincent Van Peteghem daarnaast, BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive als 4e.

Belangrijk nieuws van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) vandaag: het Be Gold-project wordt verdergezet tot 2032. Daarmee ondersteunt het BOIC sinds 2004 jonge talentvolle sporters. De partners en atleten namen  vandaag samen een symbolische vlucht naar Los Angeles, waar in 2028 de Zomerspelen plaatsvinden.

Het BOIC stampte bijna 20 jaar geleden samen met de Nationale Loterij, ADEPS, Sport Vlaanderen en Ostbelgien het project Be Gold uit de grond. Het objectief was altijd om jonge sporttalenten te ondersteunen in hun topsporttraject.

Het uiteindelijke doel zijn top 8-noteringen en medailles op de Olympische en Paralympische Spelen. Die aanpak wierp in het verleden al zijn vruchten af. Sinds de Olympische Spelen van Peking in 2008 leverde het project al 8 medailles en 35 top 8-noteringen op tijdens Olympische en Paralympische Spelen.

Onder meer Nina Derwael, Nafi Thiam en de Red Lions genoten in het verleden van de steun van het project. Ook verschillende paralympische atleten worden opgenomen in het programma.

In totaal ondersteunde Be Gold al 499 topsportprojecten en 2.888 individuele jonge topsporttalenten. In 2023 steunt Be Gold 31 topsportprojecten en 301 jonge atleten tussen 13 en 23 jaar. In 2004 waren dat slechts 3 projecten.

Nadruk op begeleidend kader van de beste jongeren

Be Gold stelt, samen met de Gemeenschappen en de sportfederaties, een professionele omkadering voor jonge talenten op, waarbij de nadruk ligt op het begeleidende kader voor de beste jonge talenten, op een individuele manier.

Huidige topatleten Nina Sterckx (gewichtheffen), Armand Marchant (alpineskiën), Ambre Ballenghien en Arthur De Sloover (beiden hockey) woonden het ondertekenmoment bij in de Flylounge in Brussel.

Marchant (25), die in 2017 bij een zwaar ski-ongeval zijn knieligamenten scheurde en scheenbeen brak, geeft een voorbeeld van wat Be Gold voor hem betekende. "Be Gold en zijn partners bleven in mij geloven. Ze gingen zelfs samen met mij op zoek naar de beste behandelingsmethodes. Mee dankzij Be Gold kon ik na 3 jaar en 7 operaties opnieuw op het hoogste niveau op de latten staan."

Ook de nieuwe lichting Be Gold-atleten werd door Olav Spahl, de directeur topsport van het BOIC, officieel voorgesteld aan de pers.

De nieuwe lichting:

 • Mimoun Abdoul Wahab (atletiek)
 • Merel Maes (atletiek)
 • Nastja Claessens (basketbal)
 • Cis Backeljau (breaking)
 • Victor Martinez-Marechal (turnen)
 • Nelson Onana Alima (hockey)
 • Arno Van Dessel (hockey)
 • Aaron Andries (roeien)
 • Nina Jacquemot (rugby)
 • Eline Verstraelen (zeilen)
 • Andrea Caizza (skateboarding)
 • Sarah Chaari (taekwondo)
 • Alexander Blockx (tennis)