Ga naar de inhoud

Recordinternational Tabu neemt afscheid: "Dankzij Lions kon ik tegen allerbesten ter wereld spelen"

 di 28 februari 2023 13:11
België verloor de laatste WK-kwalificatiematch met zware cijfers.
Jonathan Tabu speelde gisteren zijn 149e en laatste interland thuis tegen Turkije.

Een nationale legende verlaat de Belgian Lions. Jonathan Tabu speelde gisteravond zijn 149e en laatste interland. De 37-jarige guard verlaat daarmee de Lions als recordinternational. "Ik hoop dat de jongere generatie met dezelfde trots blijft spelen en vechten voor ons land als ik."

Het was al even bekend dat Tabu na de WK-kwalificatiecampagne ging stoppen. Toch maakt dat het afscheid niet minder emotioneel voor de guard, die na de verloren thuiswedstrijd tegen Turkije (54-82) nu ook definitief afscheid nam.

"Ik heb 15 jaar lang met trots de kleuren van België verdedigd. In goede en slechte tijden ben ik altijd naar de nationale ploeg gekomen om te vechten voor dit land", vertelde hij op de persconferentie achteraf. 

 

"Het doet me toch wat om te beseffen dat dit de laatste keer was."

Tabu miste bijna zijn laatste interlandperiode als Belgian Lion, hij komt namelijk net terug uit blessure. Hij kon niet voluit trainen, maar de Cremona-speler wou het koste wat het kost op het parket afscheid nemen.

 

Volgens bondscoach Dario Gjergja toont dit wat voor persoon Tabu is: "Hij speelt met pijn, maar toont nog steeds het beste van zichzelf. Hij is de ultieme prof, alle jonge spelers kunnen van hem leren." 

Tabu speelt met pijn, maar toont nog steeds het beste van zichzelf. Hij is de ultieme prof, alle jonge spelers kunnen van hem leren.

Bondscoach Dario Gjergja

Nationale ploeg is hoogst haalbare

Tabu was niet het grootste talent dat ooit voor België speelde, toch was hij 15 jaar lang een vaste waarde bij de Lions. 

 

Hij speelde 2 EK's. Op het EK 2022 was hij levensbelangrijk in de ploeg die verrassend de 2e ronde haalde. 

 

Zijn hoogtepunt kende Tabu tijdens dat toernooi, tegen gastland Georgië scoorde hij een prachtige "game winner" in overtime. (lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de bondscoach is het succes van zijn poulain vooral te danken aan zijn inzet en doorzettingsvermogen. 

"Tabu is een modelprof. Hij heeft getoond hoe je de kleuren van je land moet verdedigen. Ik heb enorm veel respect voor wat hij de laatste jaren heeft betekend voor onze ploeg."

Tabu zelf ziet zijn motivatie, wilskracht en trots als voornaamste redenen van zijn succes bij de Lions: "Vanaf mijn eerste dag als prof heb ik er altijd van gedroomd om voor België te spelen."

Tabu vindt dat een selectie bij de nationale ploeg nog vaak onderschat wordt in het basketbal: "Niet iedereen krijgt de kans om in het buitenland te spelen. Ik heb dankzij de nationale ploeg mogen spelen tegen de allerbeste spelers van de wereld."

"Elke speler moet de motivatie hebben om het hoogst mogelijke te bereiken, ik heb dat via deze weg gedaan."

Het was tijdens zijn laatste kamp bij de Lions dan ook zijn doel om dat ook aan de jongeren te tonen. Hij wilde tijdens zijn laatste 8 dagen als Lion aan de jongeren tonen hoe belangrijk de nationale ploeg is: 

 

"Ik hoop dan ook dat de jongere generatie met dezelfde trots blijft spelen en vechten voor ons land."

(lees voort onder foto)

Toekomstige bondscoach?

Het afscheid als speler lijkt dan wel definitief, toch wil Tabu snel terugkeren bij de Belgian Lions. Een rol binnen de nationale ploeg ziet hij helemaal zitten: 

 

"Ik voel me eigenlijk nu al een deel van de staf. Ik geloof ook dat ik de jongere generatie kan helpen met mijn ervaring en kennis. Ik zal sowieso in de basketbalwereld blijven."

Dario Gjergja reikt Tabu andere toekomstplannen aan en heeft zelfs al een job in gedachten: "Ik wens hem een mooie toekomst toe en we zullen voor altijd vrienden blijven. Misschien kan hij spelersmakelaar worden. Dat is minder stressvol dan coach zijn, dat wens ik hem niet toe", lacht Gjergja.

Ik voel me eigenlijk nu al deel van de staf. Ik geloof ook dat ik de jongere generatie kan helpen met mijn ervaring en kennis.

Jonathan Tabu
Gerelateerd: