Geen mirakel: Belgian Lions krijgen pak rammel in laatste WK-kwalificatiewedstrijd

  Het mirakel kwam er niet. De Belgian Lions hebben zich niet voor het eerst kunnen plaatsen voor het WK basketbal. De Belgische basketbalmannen gingen in hun laatste WK-kwalificatiewedstrijd met 54-82 onderuit tegen Turkije.

  Ruim een kwartier voor de laatste buzzer was alle WK-hoop voor de Belgen vervlogen. Om alsnog een WK-ticket weg te graaien moesten de Belgian Lions in de eerste plaats duimen voor een stunt van Groot-Brittannië tegen Servië, maar dat mirakel kwam er niet. Servië plaatste zich met een 101-83-zege.

   

  Niet dat de Belgian Lions daarmee een zondebok hadden, want ze stonden zelf alleen in de openingsminuut even op voorsprong. Voor de rest was het een hele wedstrijd achtervolgen.

   

  Een mindere start van de jonge Belgian Lions - zonder Obasohan, Mwema, Bako, Gilet, Vanwijn... - brak hen snel zuur op. De Turken straften drie fast breaks genadeloos af. 

   

  Manu Lecomte was met 14 punten de enige landgenoot die in de dubbele cijfers zat. Met maar een afwerkingspercentage van 32,3 procent zat een remonte er niet in. Een lastig laatste kwart maakte er nog een pijnlijke 54-82 van voor de Belgen.

   

  In het preolympisch kwalificatietoernooi in augustus krijgen de jonge Lions, die vandaag hun kans kregen van bondscoach Dario Gjergja, een nieuwe gelegenheid om ervaring op te doen.

  Vrenz Bleijenbergh: "We moeten hier uit leren"

  "Dit was niet het sterkste Turkije, maar hun tweede ploeg is bijna even sterk", oordeelde Vrenz Bleijenbergh. 

   

  "We hebben een jonge groep en na die goeie match van vrijdag in Groot-Brittannië is dit een beetje een opdoffer."

   

  "We waren niet agressief zoals vrijdag, misschien waren sommige spelers wat zenuwachtig."

   

  "We moeten hier uit leren en we hebben nog veel tijd. Het zal wel goedkomen."

  België - Turkije

  1. 22 uur 16. Bekijk het vierde kwart tussen België en Turkije.

   Bekijk het vierde kwart tussen België en Turkije

  2. 22 uur 15. Einde: 54-82. De Belgian Lions krijgen een pak rammel in hun laatste WK-kwalificatiewedstrijd: 54-82.  .
  3. 22 uur . Dit is pijnlijk. Kris Meertens, commentator.
  4. 21 uur 59. De Turken hebben geen genade met de Belgian Lions. Een nieuwe driepunter brengt de voorsprong van de bezoekers al op 28 punten. .
  5. 21 uur 48. Bekijk het derde kwart tussen België en Turkije.

   Bekijk het derde kwart tussen België en Turkije

  6. 21 uur 46. Geen WK voor de Belgian Lions. De score in Bergen doet het al vermoeden, maar Servië maakt het nu helemaal duidelijk. De Belgian Lions mogen niet naar het WK. Groot-Brittannië kan de Belgen niet te hulp schieten, want ze verliezen met 101-83 tegen Servië. .
  7. 21 uur 45. Het is niet de avond van de Belgian Lions, dat weet Dario Gjergja ook. Kris Meertens, commentator.
  8. 21 uur 37. Een koekje van eigen deeg: met een fast break kunnen nu de Belgen eens scoren. De achterstand bedraagt wel nog altijd 15 punten. .
  9. 21 uur 34. De Belgen begonnen goed na de pauze, maar de Turken hebben het tempo al weer opgetrokken. Ze leiden nu ook in het derde kwart. .
  10. 21 uur 31. Met 88-67 in Servië mogen de Belgian Lions stilaan de WK-hoop opbergen. .
  11. 21 uur 21. Bekijk het tweede kwart tussen België en Turkije.

   Bekijk het tweede kwart tussen België en Turkije

  12. 21 uur 17. Rust: 31-45. De Britten lijken niet te kunnen stunten tegen Servië, maar ook de Belgen slagen voorlopig niet in hun deel van de taak. De Turken werkten een paar fast breaks genadeloos af. Met 76 procent op hun driepunters en ook al drie Turkse schutters in de dubbele cijfers lopen de Belgian Lions achter de feiten aan. .
  13. 21 uur 13. Lecomte worstelt zich voorbij vier Turken om zijn 12e punt te scoren. Met voorsprong de beste Belg op het terrein. .
  14. 21 uur 11. Ondertussen loopt ook Servië verder uit op Groot-Brittannië: 59-49. Het WK glipt uit de vingers van de Belgian Lions. .
  15. 21 uur 10. Twee driepunters op een rij doen de Belgen pijn. Turkije staat nu al 14 punten voor. De Belgian Lions kunnen te weinig kansen afmaken. .
  16. 21 uur 02. Dario Gjergja gaat razend zijn tijdens de time-out, want er is geen defense. Kris Meertens, commentator.
  17. 21 uur 01. De Turken missen een vrijworp, maar kunnen nog steeds naar een kloof van 11 punten kijken. De Belgian Lions krijgen het niet gekeerd in het tweede kwart. .
  18. 20 uur 55. De remonte van de Belgen laat op zich wachten. Samardzic talmt te lang, waardoor de poging van de Lions te laat komt voor de shot clock. .
  19. 20 uur 50. Start 2e quarter. In het eerste kwart liepen de Belgian Lions achter de feiten aan. Kunnen ze nog orde op zaken stellen voor de pauze? .
  20. 20 uur 49. Bekijk het eerste kwart tussen België en Turkije.

   Bekijk het eerste kwart tussen België en Turkije