Ga naar de inhoud

Belgisch voetbal lanceert nieuwe campagne tegen discriminatie na verdubbeling meldingen: "Spiegel voorhouden"

 wo 1 maart 2023 18:35
" "
Racisme, seksisme en homofobie zijn de verschillende vormen van discriminatie waar de voetbalautoriteiten op focussen.

Twee jaar na de start van "Come Together", een actieplan voor meer inclusie, lanceren de KBVB, de Pro League en de Vlaamse en de Franstalige voetbalvleugels een nieuwe campagne om discriminatie in ons voetbal aan de kaak te stellen. Racisme, seksisme en homofobie worden daarin vergeleken met een tattoo, omdat elke uiting blijvende sporen nalaat. De campagne roept iedereen op om bij elk voorval aan de alarmbel te trekken.

De balans na twee jaar "Come Together":

 

  • Ruim dubbel zoveel meldingen van discriminatie op en langs de Belgische velden: 590 in 2022, 237 in 2021.
  • 85% van de meldingen gaat over racisme.
  • 1 op de 3 jeugdvoetballers werd de afgelopen 2 jaar slachtoffer van discriminatie.
 
Redenen genoeg voor een nieuwe bewustwordingscampagne.

Racisme als een tattoo

De Belgische voetbalautoriteiten merken dat nog veel incidenten niet gemeld worden. Ook de impact van discriminerend gedrag wordt nog vaak onderschat. Daarom worden in de campagne de gevolgen hiervan zichtbaar gemaakt als een tattoo. 

 

Zo’n tattoo symboliseert perfect hoe iemand letterlijk voor de rest van zijn of haar leven getekend kan worden door discriminatie, een vaak weerkerend element in de verhalen van slachtoffers.

De campagne focust op racisme, homofobie en seksisme. Iedere vorm draait rond een veel gebruikt scheldwoord - makak, vuile homo en kutwijf - dat vervolgens vereeuwigd wordt in een tattoo op het gezicht van het slachtoffer. ​

We moeten elk voorval melden, massaal veroordelen én gericht aanpakken.

Inclusiemanager KBVB

"We willen de mensen een spiegel voorhouden. Discriminatie blijft jammer genoeg wekelijks meermaals gebeuren langs de Belgische voetbalvelden", vertelt Samia Ahrouch, inclusiemanager van de Belgische bond (KBVB).

 

"Pas door elk voorval te melden, massaal te veroordelen én vervolgens gericht aan te pakken, kunnen we discriminatie in de Belgische voetbalwereld een halt toeroepen."

Meer meldingen van echte incidenten

De scheldwoorden die aan bod komen, zijn uit het leven gegrepen en afkomstig uit echte meldingen van de afgelopen 2 jaar. Zo werd scheidsrechter Nathalie De Volder tijdens een van haar wedstrijden het slachtoffer van seksisme. 

 

Daarbij moest ze uitlatingen zoals "kutwijf", "ga met de barbies spelen", "uw plaats is in de keuken" aanhoren. 

 

Ook Cristiano Ferri krijgt een prominente rol in de campagne. Hij werd tijdens zijn spelerscarrière regelmatig het slachtoffer van homofobie en richtte daarom een eigen voetbalploeg op, “Brussels Gay Sports”, voor lotgenoten.

De constante alertheid voor discriminatie in al haar vormen blijkt broodnodig. Dat bevestigen ook de cijfers van 2 jaar "Come Together". Uit onderzoek van de KBVB en KU Leuven bleek dat 37% van de jeugdvoetballers de afgelopen 2 jaar het slachtoffer van discriminatie werd. Bij meisjes is dat zelfs de helft.

Van de 590 meldingen in 2022 ging het 500 keer of in zo’n 85 procent van de gevallen over racisme. De overige 15% valt toe te schrijven aan seksuele
oriëntatie, seksisme, bodyshaming en religie.

Van de 590 meldingen in 2022 ging het 500 keer over racisme. De overige 15% valt toe te schrijven aan seksuele oriëntatie, seksisme, bodyshaming en religie.

Onderzoek KBVB en KU Leuven

Alle meldingen die binnenlopen via de KBVB, Pro League, Voetbal Vlaanderen en ACFF worden gescreend. Lichtere vergrijpen worden door clubondersteuners, Voetbal Vlaanderen en ACFF in een eerste fase benaderd.

Zwaardere vergrijpen worden behandeld door het bondsparket en indien aangewezen overgedragen naar de Nationale Kamer in de strijd tegen discriminatie en racisme (NKDR).

Het voorbije jaar deed die Nationale Kamer 139 uitspraken, met sancties gaande van geldboetes en het spelen van wedstrijden achter gesloten deuren voor clubs tot schorsingen.

Because We Care-conferentie

De KBVB, Pro League, Voetbal Vlaanderen en ACFF gaan zelf ook het terrein op om discriminatie te tackelen. In 2022 organiseerden de bevoegde instanties 75 workshops rond discriminatie en racisme. 

 

De KBVB maakte ook verder werk van alternatieve sanctietrajecten waaronder een bezoek aan Kazerne Dossin of het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en partnerships met Play4Peace en Rainbowhouse.

Als organisatie werken we elke dag ook zelf om inclusiever te worden en een betere afspiegeling van de maatschappij te vormen.

HR-directeur KBVB

"Als organisatie werken we elke dag ook zelf om inclusiever te worden en een betere afspiegeling van de maatschappij te vormen", weet Sylvie Mirassal, HR-directeur bij de KBVB. 

 

"Zo is er intussen een man-vrouwverhouding van 60/40 bij het eigen personeel, maar hebben we er ook voor gezorgd dat verscheidene commissies, disciplinaire organen en de Licentiecommissie een meer divers team hebben. ”

Op 15 maart organiseert de voetbalbond in het kader van "Come Together" de "Because We Care-conferentie" met getuigenissen van 3 slachtoffers van discriminatie met Faris Haroun als moderator en Pierre Kompany als keynote-spreker. Deze conferentie is het startschot van een jaar vol bewustmaking. Alle acties en updates worden gebundeld op www.cometogether.be.