Ga naar de inhoud

Wereldkampioen Stoffel Vandoorne is een 5e keer RACB Driver of the Year: "Deze is speciaal"

 vr 23 december 2022 06:50
Het gala van de RACB vond plaats in Brussels Expo.
Stoffel Vandoorne is het ondertussen al gewoon. Dit keer werd hij bekroond voor zijn wereldtitel in de Formule E.

Stoffel Vandoorne is gisteravond voor de vijfde keer in zijn carrière uitgeroepen tot RACB Driver of the Year. In de verkiezing van de Royal Automobile Club Belgium blijft de wereldkampioen Formule E Bertrand Baguette en Thierry Neuville voor. "Dat Jacky Ickx hier vanavond was, maakt het extra speciaal. Hij was in 1983 de laatste wereldkampioen van België."

De 30-jarige Vandoorne werd gehuldigd in een afgeladen vol Auditorium 2000 van Brussels Expo. De autocoureur kroonde zich in 2022 tot wereldkampioen Formule E.

Hij kreeg van een jury van autosportjournalisten de voorkeur op Baguette, kampioen in de Japanse Super GT500, en Neuville, winnaar van twee WK-rally's en derde in het eindklassement.

Vandoorne kreeg de RACB-onderscheiding eerder in 2012, 2014, 2015 en 2020. Hij volgt op de erelijst Dries Vanthoor op. Die werd dit keer vierde. Charles Weerts maakte de top vijf vol.

"Laatste wereldkampioen was Jacky Ickx in 1983 en die was hier vanavond"

"Ik had me geen mooier einde van het jaar kunnen wensen," vertelde Vandoorne. "Deze titel heeft een speciale betekenis voor mij. De laatste keer dat een Belg wereldkampioen werd, was in 1983 dankzij Jacky Ickx. En Jacky, die mijn resultaten op de voet volgt, was ook aanwezig vanavond."

Vandoorne pakte dit jaar zijn eerste wereldtitel in de Formule E dankzij een erg regelmatig seizoen. Hij won in zijn Mercedes slechts 1 GP (in Monaco), maar eindigde wel in 8 van de 16 races op het podium.

Komend seizoen rijdt onze landgenoot voor het Amerikaanse DS Penske. Daarnaast zal hij test- en reservepiloot zijn bij Aston Martin in de Formule 1.

(lees voort onder foto)

Stoffel Vandoorne.

Andere trofeeën

Team Overdrive Racing, winnaar van de Dakar, wereldkampioen in W2RC en winnaar van de Wereldbeker Baja's, werd uitgeroepen tot "Team of the Year". Viktor Vranckx, kampioen in RX2e in zijn eerste seizoen in de autosport, kreeg de titel "Rookie of the Year".

Sarah Bovy mocht de "Honorary Mention" Award ontvangen uit handen van Jacky Ickx. Daarnaast waren er ook felicitaties voor de zowat 20 rijders die hebben deelgenomen aan de FIA Motorsport Games in Marseille.

De Belgische delegatie, het land met de op 2 na grootste delegatie van de 72 deelnemende landen, eindigde op het eindpodium met 2 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen medailles.

Gerelateerd: