Ga naar de inhoud

Sjachtar Donetsk klopt bij het TAS aan voor schadevergoeding van 40 miljoen euro

 wo 21 december 2022 16:44

Bij het Internationaal Sporttribunaal TAS vindt donderdag een hoorzitting plaats rond een klacht van Sjachtar Donetsk. De Oekraïense topclub ziet zich als slachtoffer van de Russische invasie in Oekraïne en rekent op een forse geldsom van de wereldvoetbalbond FIFA. 

De dertienvoudige kampioen van Oekraïne vindt zichzelf het slachtoffer van enkele maatregelen die de FIFA trof na de Russische invasie in Oekraïne. 

 

Zo besliste de organisatie onder meer dat spelers actief bij Oekraïense clubs hun contract tot 30 juni 2023 mochten laten schorsen als ze voorafgaand geen akkoord vonden met hun ploeg.

 

Volgens Sjachtar had dat tot gevolg dat meerdere internationals gratis het team verlieten. Algemeen directeur Sergej Palkin schat het verlies door gemiste transfersommen en algemene inkomsten op ongeveer 40 miljoen euro. Dat bedrag wil Sjachtar recupereren bij de FIFA omdat die "verantwoordelijk" zou zijn.

 

De FIFA erkende eerder al dat "Oekraïense clubs mogelijk geconfronteerd zouden worden met talrijke vertrekkers", maar benadrukte tegelijk dat dit "een onvermijdelijk gevolg is van de situatie in Oekraïne". De FIFA beloofde daarnaast wel dat "de belangen van de Oekraïense clubs zouden worden beschermd".

 

Bij de spelers die Sjachtar de voorbije maanden zag vertrekken met een opgeschort contract, horen onder meer de Braziliaan Tetê (naar Lyon) en de Israëliër Manor Solomon (naar Fulham).