Ga naar de inhoud

IOC eist dat Afghaanse meisjes en vrouwen toegang krijgen tot sport, anders geen Parijs 2024

 wo 7 december 2022 11:59
" "
Het IOC wil die voorwaarde koppelen aan deelname van het land aan Parijs 2024.

Vrouwen en meisjes in Afghanistan moeten veilig kunnen sporten als het land wil deelnemen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendgemaakt.

Het Uitvoerend Comité van de IOC veroordeelt de restricties die zijn opgelegd door het regime van de Taliban die verhinderen dat vrouwen en meisjes kunnen sporten in Afghanistan.

Op internationale evenementen moeten er in Afghaanse teams vrouwen aanwezig zijn en ook in de federaties dienen vrouwen vertegenwoordigd te zijn, aldus het IOC.

"Het IOC zal de situatie en het naleven van deze principes blijven opvolgen", zo klinkt het.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch had het IOC eerder opgeroepen om Afghanistan met onmiddellijke ingang uit te sluiten. Maar tot een schorsing van het Afghaans Olympisch Comité is het (nog) niet gekomen.

Einde schorsing Noord-Korea

Het IOC bevestigde nog dat de schorsing van het Noord-Koreaans Olympisch Comité eindigt op 31 december 2022. Die schorsing was het gevolg van de "unilaterale beslissing" van Noord-Korea om tijdens de coronapandemie niet deel te nemen aan de Spelen van Tokio.