Ross Brawn (68), sportief directeur van de Formule 1, neemt afscheid van de sport. Met de Brit verdwijnt een van de meest succesvolle figuren uit de F1-geschiedenis.
Zou Ross Brawn terugkeren naar oude liefde Ferrari? Nu de geruchten van een ontslag/vertrek van teambaas Mattia Binotto steeds hardnekkiger worden, kwam de naam van de 68-jarige Brit bovendrijven als mogelijke vervanger.
Maar een terugkeer naar het team waar hij 5 wereldtitels op een rij pakte, komt er niet. In een column kondigt Brawn zijn afscheid van de Formule 1 aan.
"Ik heb van elke minuut genoten van mijn 46-jarige carrière en heb het geluk gehad om samen te werken met geweldige teams en rijders. Ik zou er niets aan veranderen", schrijft hij.
"Ik zal nu van de Formule 1 genieten vanuit mijn zetel, juichend en vloekend als een F1-fan. Ik ben blij dat de sport op een fantastische plek is met een fantastische toekomst."
Ik heb van elke minuut genoten van mijn 46-jarige carrière en heb het geluk gehad om samen te werken met geweldige teams en rijders.
Ross Brawn begon in de jaren 70 als mecanicien aan zijn carrière in de autosport en klom snel hogerop in de rangen bij Williams.
De Brit verwierf pas echt bekendheid bij Benetton, waar hij in 1994 en 1995 twee wereldtitels op een rij veroverde met Michael Schumacher. Brawn werd toen al geroemd voor zijn tactische meesterzetten.
Brawn volgde zijn Duitse poulain Schumacher mee naar Ferrari en ook daar was het duo succesvol met een indrukwekkende reeks van 5 wereldtitels tussen 2000 en 2004.
Na een sabbatjaar verscheen Brawn in de pitstraat bij Honda. Toen het team in 2008 de stekker eruit trok, kocht Brawn het team en doopte hij het om tot Brawn GP. Met een geniale uitvinding - de dubbele diffuser - loodste hij Jenson Button meteen naar de wereldtitel in 2009.
Brawn verkocht eind 2009 zijn team aan Mercedes, voor het eerst sinds 1955 terug in de Formule 1. Hij werkte er nog een tijdje samen met Schumacher voordat hij in 2013 weer uit de sport verdween.
Begin 2017 keerde Brawn terug in de Formule 1 toen de Amerikaanse eigenaar Liberty Media hem aanstelde als technisch en sportief directeur.
Grote veranderingen
Ross Brawn was de voorbije jaren verantwoordelijk voor enkele grote veranderingen in de Formule 1. Het vernieuwde technische reglement van afgelopen seizoen had zijn signatuur.
"Sinds ik zes jaar geleden in het managementteam kwam, is er veel ten goede veranderd. De Formule 1 is sterker dan ooit", aldus Brawn.
Brawn noemt de invoering van het kostenplafond, het toevoegen van een sprintrace en de grote aerodynamische veranderingen in de auto's zijn grootste successen.
"Het was voor mij een enorme kick toen ik dit jaar wel twee of drie auto's naast elkaar zag racen; dat hadden we nog niet vaak gezien. Nu kun je zonder problemen meerdere ronden hard achter een andere auto rijden."