Ga naar de inhoud

Lisa Rooms en Isaac Kimeli winnen in Roeselare, Belgische mannen en vrouwen met hun viertjes naar het EK

 zo 27 november 2022 14:49
Lisa Rooms maakt het zegegebaar in Roeselare.

Lisa Rooms en Isaac Kimeli hebben in Roeselare de derde manche van de CrossCup gewonnen. De wedstrijd dient ook als selectiewedstrijd voor het EK veldlopen op 11 december in Turijn. Zowel bij de heren als de dames mogen er 4 Belgen naar het EK.

Het waren Hanne Verbruggen en Eline Dalemans die in de vrouwenwedstrijd het initiatief namen in de eerste kilometers. 

 

Dalemans bleef tot het einde voor de winst meestrijden, maar Verbruggen verstuikte halfweg haar voet. Verbruggen zou uiteindelijk toch nog mooi als 4e finishen. 

 

In het slot toonde Lisa Rooms zich de sterkste. Zij was als winnares zeker van een rechtstreeks EK-ticket. 

 

Een ploeg van 4 zou alleen worden uitgestuurd als de nummer 4 binnen de 55 seconden van de winnares zou eindigen, en dat lukte. 

 

Mieke Gorissen was 2e, Eline Dalemans 3e. Verbruggen finishte als 4e op 24 seconden, waardoor de eerste 4 vrouwen allemaal naar Turijn mogen.   

 

Goed om te weten: de organisatie had vrijdag aangekondigd dat het parcours bij slecht weer wat lichter gemaakt zou worden, net om de verschillen tussen de lopers wat minder groot te maken.

 

Ook bij de beloften plaatste een ploeg van 4 zich voor Turijn: Juliette Thomas won voor Annelies Nijssen, Roxane Cleppe en Jana Van Lent.

"Wil top 20 halen op EK"

"Het zat al de hele week in mijn hoofd om hier te winnen, omdat ik alleen in dat geval zeker was van het EK", vertelde Lisa Rooms. 

 

"In de eerste twee ronden voelde het zo gecontroleerd dat mijn vertrouwen alleen maar toenam. Maar op een bepaald moment liet ik mij in slaap wiegen en was Eline Dalemans even gaan vliegen."

 

"Toen ik het gat weer dichtte, wist ik dat ik zou meedoen voor de winst. Toen ik op kop de laatste ronde aansneed, wist ik dat het voor mij zou zijn. Op het einde ben ik de rapste."   

 

Vorig jaar was Rooms nog een van de atletes die een rechtszaak aanspanden tegen Belgian Athletics, omdat er geen enkele vrouw naar het EK veldlopen mocht. Nu gaan er 4 vrouwen naar Turijn.

 

"Supermooi", zegt Rooms. "Ik zeg niet dat we daar een grootse prestatie gaan leveren, maar ik denk wel dat we er onze plaats hebben en we alleen maar kunnen groeien door die ervaring. Individueel vind ik het moeilijk om te zeggen wat ik kan, maar ik zou graag de top 20 halen."

Kimeli haalt het (en neemt 3 man mee naar Turijn)

Bij de mannen was de oppergaai weggelegd voor Isaac Kimeli.

 

In de eerste kilometers was het een gesloten wedstrijd en bleef een grote groep bij elkaar. Daarna scheidde een viertal zich af: Isaac Kimeli, John Heymans, Ruben Querinjean en Michael Somers. 

 

In het slot haalde Kimeli het voor Querinjean, die uitkomt voor Luxemburg en dus geen aanspraak maakte op een mogelijk Belgisch EK-ticket. 

 

Kimeli was als winnaar zeker van een EK-selectie, en als de Belgische nummer 4 binnen de 40 seconden eindigde, mocht een volledige ploeg naar Turijn. 

 

Dat gebeurde, net zoals bij de vrouwen. Querinjean was tweede, maar telde dus niet mee. Daarna volgden Michael Somers, John Heymans en Robin Hendrix, allemaal ruim binnen de vereiste 40 seconden.   

 

Ook bij de beloften plaatste een ploeg van 4 zich voor Turijn: Marco Vanderpoorten, Yorick Van de Kerckhove, Arnaud Collard en Rayan Vanderpoorten.

Kimeli: "Ik kan op EK meedoen voor medaille"

"Mijn benen waren supergoed. Omdat ik hier vorig jaar te veel met mijn krachten woekerde en uiteindelijk nog werd ingehaald door Michael Somers, had mijn coach me opgedragen om te wachten tot in de laatste ronde", vertelde Isaac Kimeli. 

 

"Hij had benadrukt dat het niet vandaag is dat ik iedereen naar huis moet lopen, maar over twee weken op het EK. Maar als ik gewild had, kon ik al in de eerste ronde weglopen. Zo sterk was ik vandaag. In de voorlaatste ronde kon ik mij echt niet meer inhouden en ben ik aan de boom gaan schudden."   

 

Vorig jaar was Kimeli 9e op het EK in Dublin. In 2018 won hij zilver in Tilburg. "Met deze benen kan ik meespelen voor een medaille in Turijn. Jakob Ingebrigtsen is waarschijnlijk buiten categorie, maar daarachter ligt het open."

 

"Vorig jaar liet ik de grote kanonnen vertrekken en stond ik er alleen voor in de achtervolging. Ook onze mannenploeg is trouwens heel sterk. Ik mag dromen van twee medailles: individueel en met de ploeg."

Gerelateerd: