Ga naar de inhoud

Namen, decor van het EK en crossparel: "Je kunt hier 10 verbluffende omlopen uittekenen"

De veldrit in Namen is jaarlijks om duimen en vingers bij af te likken.

Vraag aan een crosser om zijn of haar favoriete parcours te prikken en de kans is bijzonder groot dat Namen als chouchou naar boven komt. Wat maakt de veldrit in Namen, waar zaterdag en zondag het EK wordt georganiseerd, zo speciaal? Parcoursbouwer Erwin Vervecken: "Het is een heel dankbaar parcours op een unieke locatie." 

"De cross van het seizoen"

 

Deelnemers, toeschouwers, kijkers, commentatoren en analisten werden tijdens die uitgeregende decemberdag in 2019 van a tot z verwend in Namen.

 

Mathieu van der Poel won toen een beklijvend modderduel met Toon Aerts. 

Dat moddergevecht was geen eendagsvlieg, want Namen stelt nooit teleur en ligt bij de crossers in de bovenste schuif.

 

In 2009 werd de cross boven de doopvont gehouden toen de Waalse provinciehoofdstad op zoek was naar een alternatief voor de verdwenen WK-motorcrossmanche.

 

Stefan Everts en co werden vervangen door Sven Nys en tutti quanti en de voorbije jaren heeft Namen een steile opmars gemaakt.

Namen trekt heel wat toeschouwers.

"Teken 10 omlopen uit en ze zijn allemaal even verbluffend"

"Wat deze cross zo uniek maakt? Het parcours", glimlacht Erwin Vervecken, die tegenwoordig de omloop uittekent in Namen.

 

"De Citadel van Namen heeft een mythisch karakter. Qua logistiek is dit een heel dankbare locatie met bijzonder veel mogelijkheden."

 

"Ik zeg vaak dat je hier als het ware 10 omlopen zou kunnen uittekenen die allemaal even verbluffend zijn. Het terrein leent zich er gewoon toe."

Zulke toestanden als hier kom je op een andere cross zelden of nooit tegen. Dit is de veldrit die het dichtste aanleunt bij het mountainbiken.

Parcoursbouwer Erwin Vervecken

Namen, dat is klauteren en heel wat hoogteverschil overwinnen. "Zulke toestanden als hier kom je op een andere cross zelden of nooit tegen."

 

"Dit is de veldrit die het dichtste aanleunt bij het mountainbiken."

 

"Maar alle stukken zijn breed genoeg, ook de afdalingen. Je kunt overal goed passeren."

 

En daar smullen ook de vele kijklustigen van. "Het publiek ziet de renners overal en zakt elk jaar massaal af naar Namen. Ook veel Vlamingen, ja."

 

"Je mag vooral niet denken dat Namen al diep in de Ardennen ligt. Bij Spa-Francorchamps, waar er ook nog een cross was, lag dat al iets anders."

 

"En al die veldritfans hebben de voorbije jaren geweldige crossen in Namen gezien op tv. Dat nodigt uit om naar hier af te zakken."

 

"We hopen dat we dit weekend ons toeschouwersrecord verbeteren. Het is een absoluut succesverhaal, ook dankzij de steun van de stad. Elk jaar wordt het hier beter en beter."

"Je kunt hier nog veel rechtzetten na pech"

Namen liegt bovendien niet. Wie hier als winnaar over de streep komt, is meestal de primus na een eerlijke strijd. Ook al wordt het wedstrijdverhaal heel vaak bepaald door pech.

 

"Ja, er liggen veel stenen in de ondergrond, maar op dit parcours kun je na pech nog heel veel rechtzetten. Pech hoeft niet nefast te zijn."

 

"Kijk ook naar de vorige edities. Toen dacht je vaak - zoals in 2019 op de kasseien - dat de cross voorbij was, maar je kreeg telkens toch nog een omwenteling."

 

Krijgen we die dit weekend ook? Hoe ligt het parcours er vrijdag bij? "Donderdag heb ik zelf nog verkend en het lag er droog bij. Je kon overal makkelijk naar beneden rijden."

 

"Nu is het goed aan het regenen en de afdalingen zijn gladder. Stuurmanskunst, techniek en conditie: de winnaars zullen alle facetten moeten beheersen."

EK veldrijden 2022
zaterdag 5 november vrouwen junioren Lauren Molengraaf verslag
  mannen beloften Emiel Verstrynge verslag
  vrouwen elite Fem van Empel verslag
zondag 6 november mannen junioren Léo Bisiaux verslag
  vrouwen beloften Puck Pieterse verslag
  mannen elite Michael Vanthourenhout verslag