Ga naar de inhoud

Tour des Femmes 2023: "Tour is minder in voordeel van Van Vleuten, toch is er maar één favoriete"

Ine Beyen analyseerde de Tour de France Femmes 2023.

Vuurwerk in de Pyreneeën en een afsluitende tijdrit. Dat heeft de 2e editie van de Tour de France Femmes in petto voor het vrouwenpeloton. "Ik ben tevreden en hoop dat er meer kansen zullen liggen voor andere rensters om het Annemiek van Vleuten nog iets lastiger te maken", zegt cocommentator Ine Beyen.

De Tour de France Femmes in een notendop: vier zeer heuvelachtige ritten, twee ritten voor de sprinters, één bergrit en één tijdrit. 

 

"Ik had liever een proloog gezien, omdat je dan op de eerste dag onmiddellijk spanning kan creëren", vertelt Ine Beyen. "Want nu is rit 2  (van Collonges-la-Rouge naar Montignac-Lascaux) al een "Luik-Bastenaken-Luik"-parcours, waar Annemiek van Vleuten haar zinnen op zal zetten."  

 

"Ik vind het jammer dat er geen overgangsetappe is. Ofwel is het een "Ardennen"-rit ofwel een bergrit, maar het middengebergte slaan ze precies over. Het is wel prachtig dat je een finish hebt op de historische Tourmalet. Dat is nog mooier dan La Planche des Belles Filles." 

 

"Ik ben over het algemeen tevreden en hoop dat er meer kansen zullen liggen voor andere rensters om het Annemiek van Vleuten (Movistar) nog iets lastiger te maken." 

 

“De Tour is nu minder in het voordeel van Van Vleuten, omdat je maar één bergrit hebt”, aldus Beyen. “Vanaf rit 2 zijn de punchers in het voordeel. Hier zal het klassement wel wat vastliggen." 

De Tour is minder in het voordeel van Annemiek van Vleuten, omdat je maar één bergrit hebt

Ine Beyen, co-commentator vrouwenwielrennen

"Ik zie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez-Futurscope) en Marianne Vos (Jumbo-Visma) daar ook wat druk zetten op Van Vleuten. In rit 4 (naar Rodez) zal hetzelfde verhaal worden geschreven." 


"Hier zullen vooral de teams die in de breedte sterk zijn, een voordeel hebben. Hier liggen meer kansen voor de uitdagers." 

 

"Met op de voorlaatste dag twee cols - de Aspin (een klim van 7 km) en de Tourmalet (12 km) - valt de Tour hier in zijn plooi." 

 

"Ik vind het een beetje jammer dat de tijdrit op de laatste dag komt, want de dag voordien heb je al die lange beklimmingen gehad. Dan vraag je je toch af: wat doet het er nog toe?”

 

Van Vleuten is nog steeds favoriet nummer 1 voor Ine Beyen. “Ze zal het moeilijker krijgen. Er zijn meer kansen om haar met verschillende ploegen uit te dagen, maar toch zal het zeer moeilijk zijn.” 

 

“In de slottijdrit kunnen wel nog podiumplaatsen verdeeld worden, daar ben ik zeker van. In die zin zal er toch nog wat suspense zijn.”

Welke renster ziet Ine Beyen als overige podiumkandidaten?

Voor de plekken 2 en 3 ligt het open. "Ik schat Longo Borghini (Trek-Segafredo) iets hoger in dan dit jaar, omdat zij het type renster is dat het van die punchy beklimmingen moet hebben. Dat speelt meer in haar voordeel." 

 

Marta Cavalli (FDJ - SUEZ - Futuroscope) komt terug na haar hersenschudding na een val in de voorbije Ronde van Frankrijk. "Als ze opnieuw haar hoogste niveau haalt, is zij toch een van de rensters die Van Vleuten het langst kunnen volgen op de lange beklimmingen. Maar als je kijkt naar haar zege in de Amstel Gold Race, dan kan ze de punchy bekllimingen ook aan." 

 

Als derde kandidate ziet Beyen een rol voor Demi Vollering (SD Worx). "De Waalse Pijl, met de iets kortere beklimmingen, is meer iets voor haar. Ze heeft zich wel toegelegd op de langere beklimmingen, maar als het echt lang is, moet ze Van Vleuten nog altijd laten rijden." 

Lees verder onder tweet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Serieuze versterkingen bij Movistar

Movistar heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Lianne Lippert en Floortje Mackaij. “Rit 2 kan Floortje Mackaij enorm goed verteren." 

 

"Met de sterke motor van Mackaij heeft Van Vleuten er een enorm groot voordeel bij. Lippert kan dat ook, maar ik zie haar meer haar eigen kansen krijgen."

 

Het is het allerlaatste seizoen voor Annemiek van Vleuten. "Er zullen veel rensters blij zijn dat Van Vleuten aan haar laatste jaar begint. Dit jaar stak Van Vleuten er met kop en schouders bovenuit." 

 

"Daarnaast waren een vijftal rensters erg aan elkaar gewaagd. Misschien moeten we ons focussen op dat gevecht. Maar er kan natuurlijk altijd iets mis gaan met Van Vleuten. Je weet dat haar afdalingen niet super zijn. Vooral de afdaling van de Aspin naar de Tourmalet is ook gevaarlijk voor Van Vleuten." 

Vooral de afdaling van de Aspin naar de Tourmalet is ook gevaarlijk voor Van Vleuten.

Ine Beyen, co-commentator vrouwenwielrennen

"Sprinters in het nadeel met maar 2 kansen op massasprint"

SD Worx heeft met nieuwkomer Lorena Wiebes en Lotte Kopecky volgend seizoen twee sprinters in hun gelederen op elk hun terrein.

 

"De echte sprinters zijn in het nadeel met maar twee kansen", vertelt Beyen verder.
"In rit 2 (van Collonges-la-Rouge naar Montignac-Lascaux) en rit 6 (van Albi naar Blagnac), waar Wiebes kans heeft om te scoren."

 

"Misschien in rit 1 (Clermont-Ferrand - Clermont-Ferrand), maar daar ligt op 10 kilometer van de streep nog een nijdige klim. Zien of Wiebes daarover geraakt met de eersten."

 

"Anders zie ik het wel in het voordeel van Kopecky." 

 

"Lotte Kopecky is meer een sprintster als een Uttrup Ludwig of Vos, die haar kansen moet gaan in die punchy klimmetjes. Rit 2 (naar Mauriac) liggen 2500 hoogtemeters met 6 hellingen te wachten op het peloton. Constant op en af, zie ik het ook in Kopecky's voordeel", besluit Beyen.

Tour de France Femmes 2023
zondag 23 juli rit 1 Clermont-Ferrand - Clermont-Ferrand 124 km
maandag 24 juli rit 2 Clermont-Ferrand - Mauriac 148 km
dinsdag 25 juli rit 3 Collonges-la-Rouge - Montignac-Lascaux 147 km
woensdag 26 juli rit 4 Cahors - Rodez 177 km
donderdag 27 juli rit 5 Onet-le-Château - Albi 126 km
vrijdag 28 juli rit 6 Albi - Blagnac 122 km
zaterdag 29 juli rit 7 Lannemezan - Tourmalet 90 km
zondag 30 juli rit 8 Pau - Pau (ITT) 22 km
Tour de France Femmes klassement
naamresultaatploeg
1
Annemiek van Vleuten
26:55:44
Movistar Team WomenMOV
2
Demi Vollering
+3:48
Team SD WorxSDW
3
Katarzyna Niewiadoma
+6:35
Canyon - SRAM RacingCSR
4
Juliette Labous
+7:28
Team DSMDSM
5
Silvia Persico
+8:00
Valcar - Travel & ServiceVAL
6
Elisa Longo Borghini
+8:26
Trek - SegafredoTFS
7
Cecilie Ludwig
+8:59
FDJ - SUEZ - FuturoscopeFSF
8
Évita Muzic
+13:54
FDJ - SUEZ - FuturoscopeFSF
9
Veronica Ewers
+15:05
EF Education - TIBCO - SVBTIB
10
Mavi García
+15:15
UAE Team ADQUAD
Tour de France Femmes
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
24/07Parijs - Parijs
Vlak
81,6 km
Lorena Wiebes
Lorena Wiebes
2
25/07Meaux - Provins
Vlak
136,4 km
Marianne Vos
Marianne Vos
3
26/07Reims - Épernay
Vlak
133,6 km
Cecilie Ludwig
Marianne Vos
4
27/07Troyes - Bar-sur-Aube
Vlak
126,8 km
Marlen Reusser
Marianne Vos
5
28/07Bar-le-Duc - Saint-Dié-des-Vosges
Vlak
175,6 km
Lorena Wiebes
Marianne Vos
6
29/07Saint-Dié-des-Vosges - Rosheim
Vlak
129,2 km
Marianne Vos
Marianne Vos
7
30/07Sélestat - Le Markstein
Bergetappe
127,1 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten
8
31/07Lure - La Planche des Belles Filles
Bergetappe
123,3 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten