Ga naar de inhoud
programma Belgen op het WK  
zondag keirin (v) Nicky Degrendele out in 1e ronde
  puntenkoers (v) Lotte Kopecky 4e
  ploegkoers (m) Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche brons
  afvalling (m) Jules Hesters 4e
Belgen op het WK
vrouwen Shari Bossuyt
  Katrijn De Clercq
  Nicky Degrendele
  Lotte Kopecky
  Marith Vanhove
mannen Thibaut Bernard
  Tuur Dens
  Lindsay De Vylder
  Jules Hesters
  Gianluca Pollefliet
  Fabio Van den Bossche
  Noah Vandenbranden
  Brent Van Mulders

Opnieuw GOUD voor België: Kopecky en Bossuyt winnen superspannende ploegkoers

 za 15 oktober 2022 19:02
" "
Lotte Kopecky en Shari Bossuyt speelden het tactisch perfect.

Op de voorlaatste dag van het WK baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines hebben de Belgen opnieuw een wereldtitel in de wacht gesleept. Lotte Kopecky en Shari Bossuyt sprokkelden als enige duo een bonusronde in de ploegkoers. Voor Kopecky is het het tweede goud op dit WK.

Twijfels bij de Belgische ploeg voor de start van de ploegkoers: niet over de conditie van Lotte Kopecky, want na haar titel van donderdag weten we dat die nog altijd super is. Wel over de fitheid van Shari Bossuyt na een valpartij op de weg.

Die twijfels werden in het begin van de ploegkoers alleen maar groter. Waar was België? Sprint na sprint lieten ze aan zich voorbijgaan.

Maar op 40 ronden van het einde werd de grote troefkaart dan toch bovengehaald. Kopecky stak het vuur aan de lont in de jacht op een bonusronde. Daar was nog niemand in geslaagd tot dan toe.

Kopecky en Bossuyt moesten er meer dan 20 ronden voor knokken - intussen raapten ze ook 10 punten op bij de tussensprints - maar uiteindelijk lukte het plannetje toch nog.

In de finale moest België enkel nog de ijzersterke Fransen in de gaten houden. Die dachten even dat ze de slotsprint hadden gewonnen, die hen de wereldtitel had opgeleverd. Maar zij - en het publiek in Saint-Quentin-en-Yvelines - hadden uit het oog verloren dat Denemarken er nog  (onopgemerkt) voor reed.

België had zo genoeg aan een 4e plaats in die slotsprint om Frankrijk nét achter te houden, met één puntje. Voor Shari Bossuyt is het de eerste wereldtitel uit haar carrière, Lotte Kopecky zit al aan 4 stuks. In 2017 had ze al het allereerste WK ploegkoers voor vrouwen gewonnen, toen met Jolien D'hoore.

Gerelateerd:

Hesters wordt 11e in omnium

Jules Hesters heeft zich in een sterk bezet omnium niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. Na de scratch (15e) en temporace (18e) was het kalf eigenlijk al verdronken.

Dankzij een 7e plaats in zijn specialiteit de afvalling en met een sterke slotfase in de puntenkoers klopte hij nog op de deur van de top 10.

Met Marith Vanhove kwam in de individuele achtervolging nog een 4e Belgische in actie vandaag. Met de 16e tijd van alle deelneemsters was het duidelijk dat de 19-jarige nog een beetje leergeld moest betalen.

15 oktober 
Jules Hesters scratch in omnium 15e
Marith Vanhove achtervolging 16e
Jules Hesters temporace in omnium 18e (17e in stand)
Lotte Kopecky/Shari Bossuyt ploegkoers GOUD
Jules Hesters afvalling in omnium 7e (13e in stand)
Jules Hesters puntenkoers in omnium eindstand: 11e

wk baanwielrennen - zaterdag 15 oktober

20:57

Tot morgen!

De puntenkoers van het omnium was het laatste onderdeel van deze avond. Morgen zijn we er opnieuw bij voor de slotdag van het WK. Dan kan Lotte Kopecky in de puntenkoers een 3e (gouden) medaille veroveren. Voor de rest is het uitkijken naar Jules Hesters op de afvalling, Nicky Degrendele op haar geliefde keirin en vertegenwoordigen Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche België op de ploegkoers. Tot dan!

20:54

Hayter wereldkampioen, Hesters 11e

Ethan Hayter heeft zich niet meer van de troon laten stoten in de puntenkoers. Met een duo-ontsnapping en dito bonusronde samen met Benjamin Thomas zette hij in de finale de puntjes op de i.

Jules Hesters sprokkelde ook nog een bonusronde voor het scheiden van de markt, waardoor hij in de eindstand nog een beetje stijgt, naar de 10e plaats.

20:43

Omnium

De puntenkoers, de afsluiter van het omnium, is ongeveer halverwege en Jules Hesters laat de debatten grotendeels aan zich voorbijgaan. Ethan Hayter staat nog altijd aan de leiding, vooor Aaron Gate en Benjamin Thomas.

19:50

Bekijk de podiumceremonie van Bossuyt en Kopecky

19:23

Omnium: Hesters wordt 7e in afvalling

Jules Hesters heeft in "zijn" afvalling de 7e plaats behaald in het omnium. Het was duidelijk dat hij dit vooral als een test zag voor morgen, wanneer de medailles verdeeld worden in de afvalling.

Hesters klimt met de puntenkoers in het verschiet naar de 13e plaats. Benjamin Thomas won de afvalling, maar Ethan Hayter is wel de nieuwe leider.

19:02

Kopecky en Bossuyt zijn wereldkampioen

19:00

GOUD voor België!

Verwarring troef in de finale. Even denken de Franse vrouwen dat ze wereldkampioen zijn, maar de Denen gingen hen net nog (onopgemerkt) vooraf in de slotsprint, waardoor de Fransen te weinig punten scoorden op het einde. België houdt uiteindelijk 1 puntje over. Kopecky en Bossuyt zijn wereldkampioen!

18:57

Ik heb de indruk dat bij de Françaises het vet van de soep was bij de vorige sprint.

Renaat Schotte
18:55

België gaat de slotsprint in met 5 punten voorsprong op Frankrijk. Spannend!

18:54

Stand

1. BELGIE 30
2. Frankrijk 23
3. Groot-Brittannië 16
4. Australië 14

18:53

Bossuyt en Kopecky pakken bonusronde

18:52

De Belgen gaan in hun eentje voor een bonusronde.

18:51

Belgen met bonusronde!

Bij het ingaan van de 40e ronde gooit Lotte Kopecky alle kaarten op tafel. De Belgen gaan in hun eentje voor een bonusronde. Het duurt meer dan 20 ronden voor dat lukt. Onderweg pakken ze ook nog 2 keer 5 sprintpunten.

18:43

Nog altijd geen punten voor België. Zetten ze alles op een winstronde? Of zit het er gewoon niet in met een halffitte Bossuyt?

18:34

3 sprints achter de rug, maar voorlopig nog geen punten voor België. Kopecky en Bossuyt rijden tot nu toe een vrij anonieme wedstrijd.

18:31

Ik vrees dat we niet de laatste valpartij gezien hebben in deze ploegkoers.

Renaat Schotte (Sporza)
18:20

De wedstrijd ligt even stil na een val van een van de Duitse vrouwen. Tijdens die neutralisatie komt ook nog een Ierse ten val. Wellicht krijgen we een volledige herstart.

18:16

Start van de ploegkoers!

De ploegkoers bij de vrouwen is op gang geschoten, met voor België Lotte Kopecky en Shari Bossuyt. Van Kopecky weten we sinds donderdag dat ze in topvorm is, Bossuyt is nog maar pas hersteld van een valpartij op de weg.