Ga naar de inhoud

Philippe Gilbert wil zondag wielercarrière beëindigen zoals die begonnen is: "In de finale!"

 vr 7 oktober 2022 18:15

Philippe Gilbert verschijnt zondag voor de laatste keer aan de start van een wielerwedstrijd. In de Franse klassieker Parijs-Tours, die hij in 2008 en 2009 won, neemt hij op 40-jarige leeftijd afscheid van het professioneel wielrennen. 
Op de persconferentie vooraf vertelde Gilbert dat hij zondag een anonieme afloop wil vermijden. "Ik zal proberen mijn stempel op de wedstrijd te drukken", klonk het.

Het is niet verrassend dat Philippe Gilbert Parijs-Tours heeft uitgekozen als het toneel voor zijn zwanenzang in de wielersport. 

 

"Ik heb er steeds van genoten om hier te rijden, vanaf mijn eerste deelname in 2005. Het is een wedstrijd die uitnodigt om aan te vallen en waarin je echt het verschil kunt maken", vertelde hij op het persmoment vandaag. 

 

"Ik heb hier, in 2008, de eerste grote zege van mijn carrière behaald. Ik zat toen in een Frans team en die overwinning betekende veel voor mij. Een speciaal moment. Ik ben dan ook blij dat ik hier mijn carrière kan afsluiten."   

Het zou me echt deugd doen mocht ik kunnen eindigen met een goed resultaat

Philippe Gilbert, Lotto-Soudal

Gilbert verschijnt zondag niet zonder ambitie aan de start. "Ik heb nog steeds goede benen en ik hoop dan ook op een positieve noot te kunnen eindigen. Ik heb er hard voor gewerkt, want ik wil mijn carrière niet anoniem en kleurloos afsluiten. Ik zal proberen mijn stempel op de wedstrijd te drukken. Ik wil mee zijn in de finale." 

 

"Het zou me echt deugd doen mocht ik kunnen eindigen met een goed resultaat, zoals in mijn laatste wedstrijd op Belgische bodem", vertelde Gilbert, die dinsdag nog zesde werd in Binche-Chimay-Binche. 

 

Gilbert, die zijn carrière in 2002 bij Française des Jeux begon, deelde nog mee bijzonder trots te zijn dat hij 20 jaar lang op het hoogste niveau heeft kunnen meerijden. 

 

"Ik denk dat de mensen me zullen herinneren als iemand die steeds voor de aanval koos en altijd alles gaf. Dat is de manier van koersen waar ik van hou en ik ben blij dat ik ze heb kunnen uitdragen en verderzetten in mijn volledige carrière."

Gerelateerd: