Ga naar de inhoud

Zilver! Robbe Ghys schenkt België een eerste medaille in München, op de puntenkoers

Robbe Ghys is zijn EK baanwielrennen sterk begonnen.

De kop is eraf voor België op de Europese Kampioenschappen. Robbe Ghys opende de Belgische rekening in München door op het EK baanwielrennen het zilver naar zich toe te trekken op de puntenkoers, na een zinderend duel met Benjamin Thomas.

België had nog nooit een Europese kampioen in de puntenkoers afgeleverd. Kenny De Ketele, nu bondscoach, was wel al twee keer goed geweest voor zilver. Zijn poulain en ex-koppelkoersgenoot Robbe Ghys bewees vanaf de eerste sprints dat hij zijn leermeester minstens kon evenaren in München.

Ghys torende er met wereldkampioen en titelverdediger Benjamin Thomas (die een dik uur eerder nog goud had veroverd met de Franse achtervolgers) met kop en schouders bovenuit.

Een hele puntenkoers cirkelden de Belg en de Fransman rond elkaar op de kleine piste in München. De korte afstand van de rondjes zorgde ervoor dat er met bonusrondes gesmeten werd. Toch zouden de sprints het verschil maken.

Vlak voor de beslissende eindsprint lag Ghys maar 2 punten achter Thomas. Als hij voor hem zou eindigen en in de punten zou vallen, was de Europese titel voor hem. Hij weerde zich als een duivel in een wijwatervat, maar aan Thomas viel toch niets te doen.

Het eindresultaat: goud voor Thomas, zilver voor Ghys en brons voor de Nederlander Hoppezak.

Ghys: "Blij dat ik 2e mag worden achter zo'n renner"

Trots overheerste bij Robbe Ghys na zijn zilveren medaille, ook al kwam hij erg dicht bij het goud en dus de Europese titel. "Maar ik ben heel blij dat ik tweede mag worden achter zo'n renner."

 

"Het zat goed, ik had alles onder controle. Ik had overschot om de koers te lezen. Zo voelde ik na 30-40 ronden dat ik maar 1 man in het oog moest houden (Thomas, red). Dat heb ik zo goed mogelijk geprobeerd."

 

"In de laatste sprint had ik hem vroeger moeten opvangen, maar als je à bloc zit doe je dat niet. Hij was ook sterker dan ik."

 

"Deze zilveren medaille bevestigt wel dat ik stappen aan het zetten ben. Ik hoop op deze manier voort te bouwen aan mijn carrière en wie weet rolt er dan ooit wel eens een titel uit de kast."

Bekijk hier de reactie van Robbe Ghys

De Clercq wordt 8e in de scratch: "Geen kans om aan te vallen"

Katrijn De Clercq was de Belgische vertegenwoordigster in de scratch, een wedstrijd die beslist werd in een sprint, gewonnen door de Noorse Anita Stenberg.

 

De Clercq probeerde mee te gaan met een late aanval van de Française Labastugue, maar toen dat niet lukte, was haar wedstrijd min of meer voorbij. In de eindsprint kon ze zich nog als 8e plaatsen.

 

"Ik had met Kenny (De Ketele) afgesproken dat ik puur voor de aanvallen zou gaan, want voor de sprint heb ik toch nog niet de snelheid en kracht. Het is hier ook een kleine piste, dus ik wou een ronde pakken en stak speciaal daarom een kleiner verzet."

 

"Maar het tempo bleef zo hoog, dat de kans om aan te vallen er niet kwam. Het was een heel ambetante koers. Ik vond het ambetant dat ik niet kon doen wat ik zo graag wou doen."

 

Morgen rijdt De Clercq al opnieuw, in de achtervolging. "Dat doe ik meer voor de lol, om niet in slaap te vallen tot de ploegkoers. Maar het is ook goed om jezelf te leren kennen."

 
Thibaut Bernard baanwielrennen 6e in 4'00"67
Maxwell De Broeder baanwielrennen "
Arthur Senrame baanwielrennen "
Brent Van Mulders baanwielrennen "
Katrijn De Clercq baanwielrennen 8e
Robbe Ghys baanwielrennen ZILVER

EK baanwielrennen: dag 2

 1. 19 uur 30. Morgen onder meer Kopecky. Hiermee sluiten we dag 2 van het EK baanwielrennen af. Morgen zijn we er weer in de Messe in München. Dan staan onder meer de individuele achtervolging bij de mannen (met Van Mulders en Bernard) en vrouwen (met Vanhove en De Clercq), de scratch bij de mannen (met Jules Hesters) en de afvalling bij de vrouwen (met Lotte Kopecky). .
 2. 19 uur 16. Zilver voor Ghys! Robbe Ghys probeerde de eindsprint naar zich toe te trekken, maar Benjamin Thomas was toch veel te sterk op het einde. De Fransman wint die eindsprint, Ghys strandt op 12 punten. Het brons is voor de Nederlander Hoppezak. .
 3. 19 uur 10. Ghys wint de voorlaatste tussensprint en komt zo tot op 2 punten van Thomas. Als hij bij de slotsprint voor dubbele punten voor de Fransman eindigt (en in de punten eindigt) dan is Ghys Europees kampioen. .
 4. 19 uur 08. Thomas verrast Ghys bij de volgende tussensprint. Ze rijden zo ver weg van de concurrentie dat ze ook bijna achteloos een bonusronde pakken. Maar het verschil is wel weer wat groter, opnieuw 4 punten. Minstens zilver lijkt nu wel al zeker, want de Nederlander Hoppezak volgt al op 49 punten. .
 5. 19 uur 08. Met de tussensprints sluipt Ghys toch weer wat dichter bij Thomas. Het verschil is nu 2 punten. Nog 35 ronden. .
 6. 18 uur 58. Tussenstand. 1. Thomas - 93 ptn 2. Ghys - 89 3. Hoppezak - 66 4. Kluge - 54 .
 7. 18 uur 56. Robbe of Benjamin, een van die twee wordt Europees kampioen. Renaat Schotte.
 8. 18 uur 56. Kluge en Hoppezak laten zich in de luren leggen (of ze trappen op hun adem?) en Thomas en Ghys slaan de handen in elkaar en smeren de rest (niet nadat ze hadden ingehouden voor de punten) een bonusronde aan. .
 9. 18 uur 52. Ghys blijft sprokkelen. Robbe Ghys dreigt eerst met de Pool en Zweed rond te rijden, maar concurrenten Hoppezak, Thomas en Kluge komen die jongens aflossen en samen rijden de vier wel rond. Ghys heeft onderweg wel de 5 punten opgeraapt. .
 10. 18 uur 47. Ghys doet mee voor de Europese titel! Renaat Schotte.
 11. 18 uur 44. Ghys doet mee voor de medailles. Er gebeuren 1.000 dingen tegelijkertijd op deze korte baan in München. Ghys kan samen met de Nederlander Hoppezak, Kluge en Narciso een ronde pakken, maar en passant pakt Ghys ook nog eens 5 punten. De situatie: 1. Hoppezak - 46 ptn 2. Ghys - 33 3. Kluge - 24 4. Narciso - 22 .
 12. 18 uur 40. Bonusronde voor Hoppezak. De kaarten worden weer helemaal opnieuw geschud, want de Nederlander Hoppezak pakt eerst de volle pot bij de tussensprint en zet dan voort voor een bonusronde. Hoppezak komt zo op 25 punten, 13 meer dan Thomas. .
 13. 18 uur 40. Ghys wint de 3e tussensprint.

  Ghys wint de 3e tussensprint

 14. 18 uur 39. Een keurige prestatie tot nu toe van Ghys, maar er is nog héél veel koers over. Renaat Schotte.
 15. 18 uur 39. Ghys virtueel zilver. Robbe Ghys heeft er zin in, want met een versnelling vlak na de bel claimt hij de 5 punten bij de derde tussensprint. Hij komt zo op 8 punten, Thomas heeft er 12. .
 16. 18 uur 36. Thomas superieur. Benjamin Thomas won eerder op de avond al goud met de ploegenachtervolging bij de mannen, maar hij heeft blijkbaar nog voldoende in de tank. Ook bij de tweede tussensprint is hij de snelste. Ghys sprokkelt weer een puntje. .
 17. 18 uur 31. 2 punten voor Ghys bij de eerste tussensprint, wereldkampioen en titelverdediger Thomas pakt meteen de volle buit. .
 18. 18 uur 30. Puntenkoers met Robbe Ghys. De gladiatoren voor de afsluitende puntenkoers staan klaar. Robbe Ghys neemt het onder meer op tegen wereldkampioen Benjamin Thomas, thuisfavoriet Roger Kluge, de Spanjaard Albert Torres, de Nederlander Vincent Hoppezak en de Brit William Tidball. .
 19. 18 uur 22. De Clercq: "Ik wou aanvallen, maar kreeg de kans niet".

  De Clercq: "Ik wou aanvallen, maar kreeg de kans niet"

 20. 18 uur 18. Franse Labastugue opent debatten maar goud is voor Noorse Stenberg.

  Franse Labastugue opent debatten maar goud is voor Noorse Stenberg