Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

Dominique Monami over nakend afscheid S.Williams: "Ze gaf vrouwentennis totaal ander gelaat"

 wo 10 augustus 2022 08:20
Serena Williams won 23 grandslams.

Er lijkt een einde van een tijdperk aan te komen in het vrouwentennis. In een interview met het magazine Vogue liet de 23-voudige grandslamwinnares Serena Williams verstaan dat ze na dit seizoen waarschijnlijk een punt zet achter haar tenniscarrière. Dominique Monami en Dirk Gerlo analyseren Williams' carrière.

"Een echt icoon, wat ze betekent voor het internationale tennis valt niet te onderschatten", aldus Dominique Monami. 

 

De voormalige Belgische tennisster speelde eind jaren 90 nog tegen de Amerikaanse en laat er weinig twijfel over bestaan: het vrouwentennis zal met Serena Williams een enorm belangrijke figuur verliezen.

 

"Ze heeft het vrouwentennis een ander gelaat gegeven", gaat Monami verder. "Het powertennis was duidelijk haar stijl en dat heeft ze zich eigen gemaakt. Ze kon tegenstanders echt overpoweren met haar explosiviteit. Net als haar zus Venus was ze dan ook nog eens mentaal ijzersterk."

 

Dat powertennis kende nadien een sterke opmars: "Ook onder meer Amélie Mauresmo en Kim Clijsters gingen dat soort tennis aannemen, terwijl voordien vooral stijl en techniek van belang waren. Eigenlijk is de manier waarop Williams speelt niet aan te raden, maar ze won wel zo goed als alles."

 

Die power heeft Williams nog steeds, maar vooral het loopwerk maakt het haar steeds moeilijker om nog wedstrijden te winnen. 

 

"Op Wimbledon zag je dat ze nog steeds hard kan slaan, maar ze is trager geworden en maakt meer fouten. Ze heeft moeite met de verplaatsingen en staat niet altijd meer goed."

Serena Williams heeft met haar manier van spelen het vrouwentennis een ander gelaat gegeven.

Dominique Monami

Op zoek naar een leading lady

Dominique Monami kan de belangrijke rol die Serena Williams vertolkte niet genoeg benadrukken. "Ze is absoluut een tennisicoon." 

 

"Ze betekent zo veel voor het tennis, het is een wereldster en niet alleen op tennisvlak. Ze is een echte businessvrouw, een mama en een voorbeeld voor vele vrouwen."

 

Toch is er ook wel puntje van kritiek: "Williams is soms ook wel een dramaqueen geweest en ze was niet altijd even correct op de baan. Ze ging vaak in discussie en hoewel ze een enorme kampioen is, stemde haar gedrag daar niet altijd mee overeen."

 

"Federer wordt vaak gezien als de beste aller tijden, maar dat komt ook omwille van zijn houding. Dat speelt echt wel mee in die discussie."

 

Iemand die de enorme schoenen van Williams kan vullen, ziet Monami ook niet meteen: "Ashleigh Barty is plots gestopt en momenteel is enkel Iga Swiatek iemand die regelmatig kan blijven winnen, maar 23 grandslams is andere koek. Dat lijkt me nu niet haalbaar."

 

"Het blijven presteren over meerdere jaren en zelfs generaties maakt Williams ook zo bijzonder. Ze inspireerde enorm veel jonge tennissters met wie ze vandaag op de baan staat."

Dominique Monami kwam Serena Williams in het enkel- en dubbelspel tegen.

Dirk Gerlo: "Geen verrassing dat het nu zal stoppen"

Sporza-tenniscommentator Dirk Gerlo volgt de carrière van Serena Williams ook al tientallen jaren op de voet en wilde nog wel wat kwijt over de 40-jarige Amerikaanse: "Dit afscheid zat er uiteraard wel aan te komen."

 

"Eind september zal ze 41 worden en dan ben je eigenlijk al lang over je -tussen aanhalingstekens- vervaldatum. Vorig jaar speelde ze slechts 1 wedstrijd op Wimbledon en dan was het al de vraag of ze nog zou terugkeren."

 

"Enkele weken geleden was ze dan toch terug op Wimbledon, maar ging het al heel snel mis tegen de Française Harmony Tan. Nu heeft ze gekozen voor Toronto en dan hoogstwaarschijnlijk Cincinnati en de US Open waar dan vermoedelijk een groot afscheid zal volgen."

Williams kwam niet verder dan de eerste ronde op Wimbledon.

De rol van Venus en op de koffie bij Tiger Woods

De laatste jaren worstelde ze ook met de vraag wanneer ze een punt achter haar carrière zou zetten: "In Vogue gaf ze aan dat ze te rade is gegaan bij Tiger Woods", gaat Gerlo verder.

 

"Hij gaf haar de raad om te doen waar ze zich goed bij voelde en uiteindelijk nam ze toch haar racket opnieuw op. Op Wimbledon kwam ze dan voor het eerst weer in actie in het enkelspel, maar dat was uiteraard niet meer de Serena Williams van in haar topperiode."

 

"Ze heeft een fantastische carrière gehad met 73 titels en 23 grandslamoverwinningen en ze is olympisch kampioene geweest. Het is er misschien eentje minder dan Margaret Court, maar in dit tijdperk met veel meer concurrentie schat ik de prestatie van Williams toch hoger in."

 

Serena Williams lijkt aan het einde van haar carrière te staan, maar ook Venus Williams is momenteel nog steeds actief. Volgens Gerlo is het ondenkbaar dat ze alleen verdergaat: "Die twee kan je niet loskoppelen van elkaar."

 

"Venus was in de beginfase een betere speelster. Serena gaf toen zelfs aan dat ze maar net goed genoeg was om haar sparringpartner te zijn. Het duurde ook even voor ze het uiteindelijk overnam van haar oudere zus."

 

"Uiteindelijk speelde ze 31 keer tegen mekaar waarvan Serena er 19 won. Ook de carrière van Venus is uiteraard fantastisch met 7 grandslams. Ik denk niet dat ze verdergaat als Serena ermee stopt."

Gerelateerd: