Ga naar de inhoud

Onze olympiërs van de toekomst: toptalent Roos Vanotterdijk (17) schittert in het zwembad

 ma 8 augustus 2022 13:39
Roos Vanotterdijk maakte onlangs indruk op het EK voor junioren.

"Mijn grootste motivatie is om ooit op de Olympische Spelen te staan", zegt Roos Vanotterdijk. De zwemster is een van de Be Gold-atleten die nu al hard trainen voor de Spelen van Parijs of Los Angeles. Een portret. 

Roos Vanotterdijk is nog maar 17 jaar, maar brandt van ambitie. Het jonge zwemtalent uit Houthalen-Helchteren is sterk op de vlinderslag, de vrije slag en de rugslag. 

 

Dat ze talent heeft, bewees ze onlangs op het EK zwemmen voor junioren door er 5 medailles te pakken: goud op de 100m vlinderslag, zilver op de 50 meter vlinderslag en 100 meter rugslag en brons op de 50m rugslag en de 100m vrije slag.

 

"Ik wil sowieso sneller zijn dan iemand anders", vertelt ze zelfverzekerd. "Dat moet ook om topsporter te worden. Als iemand op training snel zwemt, dan ga ik de volgende set nog harder. "

 

"Ik wil altijd één zijn met het water. Voelen dat je al het water meehebt en dat je kracht kunt zetten op het water."

Topsport is een levensstijl waar ik bewust voor gekozen heb. Ik heb er alles voor over om te zorgen dat het perfect is en dat ik achteraf nergens spijt van moet hebben

Roos Vanotterdijk heeft als doel om op de Olympische Spelen te staan. Parijs komt misschien nog te vroeg, maar in LA 2028 wil ze er zeker bij zijn. 

 

"Topsport is een levensstijl waar ik bewust voor gekozen heb. Ik heb er alles voor over om te zorgen dat het perfect is en dat ik achteraf nergens spijt van moet hebben.  Gezond eten door de week en zien dat je voldoende energie hebt voor de trainingen. Omdat ik niet veel vrije tijd heb, komt er af en toe een vriendin eten."

 

"Ik ben begonnen met zwemmen omdat het moest van mijn ouders. Op mijn 4e ging ik naar de zwemschool, op mijn 8e ging ik bij de competitie-groep. 5 keer per week zwemmen, dat was geweldig. Elke avond was het reikhalzend uitkijken om te vertrekken."

 

"Het water is de plaats waar ik alles kan loslaten en tot rust kan komen. Dan kan ik mijn gedachten de vrije loop laten en heb ik de controle."

Met dank aan Be Gold

Deze reportagereeks komt er in samenwerking met BeGold. Be Gold ondersteunt de ontwikkeling van de beste jonge topsporttalenten met als doel het behalen van een top 8 op de Olympische Spelen of een podiumplek op de Paralympische Spelen.

 

https://www.begold.be/nl