Ga naar de inhoud

Nabestaanden 9/11 protesteren nu LIV Tour voet zet op Amerikaanse bodem

 vr 1 juli 2022 08:02

Als er een ding gezegd kan worden over de controversiële LIV Golf Tour, dan wel dat het debatten in gang zet. Zowel onder spelers als onder burgers die niet per se iets met golf hebben. In Portland in de Verenigde Staten is het tweede toernooi van de Tour van start gegaan en dat zorgde voor protest van nabestaanden van de terroristische aanslag van 9/11.

De LIV Golf Tour heeft voor zijn tweede toernooi voet gezet op Amerikaanse bodem. Na Londen is deze week Portland aan de beurt. Dat is niet naar de zin van een groep families die dierbaren verloren tijdens de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

 

Terroristen van Al Qaida kaapten toen verschillende vliegtuigen en vlogen daarna in op onder meer het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington. In totaal kwamen naar schatting 3.000 mensen om het leven bij de aanslagen.

 

Veel van de terroristen hadden de Saudische nationaliteit. Dat de LIV Golf Tour met Saudisch geld ondersteund wordt, zet daarom kwaad bloed in Amerika. 

 

"Dit evenement is niets meer dan een groepje erg getalenteerde golfers die hun rug hebben gekeerd naar die moorden", zei Tim Frolich, een van de overlevenden van de aanslag op het World Trade Center. 

 

Volgens criticasters van de LIV Golf Tour wil Saudi-Arabië met sportevenementen de aandacht afleiden van de manier waarop het mensenrechter schendt. In Amerika ligt de moord in 2018 op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, die in de VS woonde en schreef voor de Washington Post, nog vers in het geheugen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Golfers dreigen in brief met acties tegen DP World Tour

Ondertussen blijven de golfspelers die deelnemen aan de LIV Tour ook van zich afbijten. Volgens de Britse krant The Telegraph hebben 16 spelers, waaronder Lee Westwood en Ian Poulter, een brief geschreven naar de DP World Tour (vroeger de European Tour) om te vragen alle boetes tegen hen te laten vallen en hen te laten deelnemen aan de Scottish Open volgende week.

 

De DP World Tour legde alle deelnemers aan het eerste golftoernooi van de LIV Tour een boete van 100.000 pond (115.000 euro) op en schorste hen.

 

"In plaats van onze tijd, energie en financiële middelen te steken in aanmaningen en rechtzaken vragen we om de sancties te herbekijken", citeert The Telegraph de brief.

 

Tegen vandaag 17u zouden de spelers een antwoord verwachten. "Anders laten jullie ons geen andere keuze dan op andere manieren deze foute situatie recht te zetten."