Ga naar de inhoud

Belgian Tornados zonder Jonathan Borlée naar WK: "Laten zien dat we topland zijn"

 do 30 juni 2022 17:04

De Belgian Tornados stappen zaterdag op een vliegtuig richting Los Angeles. Daar werken ze nog een stage af voor ze naar het WK in Eugene afreizen. Maar ze doen dat niet zonder kopzorgen. Jonathan Borlée is bijvoorbeeld geblesseerd. Toch hopen ze op het WK nog een mooi resultaat te kunnen neerzetten. "We kunnen naar daar gaan met goede hoop", zegt trainer Jacques Borlée.

"Normaal dat stoppen ergens in het hoofd van Jonathan zit"

Binnen een dikke twee weken gaat het WK atletiek van start. De 4x400m-ploeg kon op het WK indoor nog stunten door met goud naar huis te gaan, maar op het outdoorkampioenschap is dat allicht wat te hoog gegrepen. Ook door de blessure van Jonathan Borlée. Hij liep gisteren een spierscheurtje op en is er zeker niet bij.

 

"Mentaal wordt dit heel zwaar voor hem", weet coach en vader Jacques Borlée. "Hij was echt in vorm aan het raken. En het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Deze blessure keert telkens terug. Hij is ook al 34 jaar en dit is misschien ook zijn lichaam dat zegt dat het goed geweest is."

 

"Of hij aan stoppen denkt? Dat moet hij beslissen. Het zal wel ergens in zijn hoofd zitten, denk ik. En dat is ook normaal. Hopelijk vinden de dokters een oplossing voor dit terugkerende probleem. Misschien richt hij zijn pijlen nu op het Europees kampioenschap midden augustus."

Kevin Borlée: "Ik wil vooral genieten, zoveel WK's zal ik niet meer lopen"

De 4x400 meterploeg zal waarschijnlijk bestaan uit Kevin en Dylan Borlée, Alexander Doom en Julien Watrin. Jonathan Sacoor is na een coronabesmetting (nog) niet in topvorm. Hij kon zich ook individueel niet kwalificeren.

 

"Ik had enorme verwachtingen van dit jaar, maar sport blijft fragiel. Door corona heb ik een paar stappen terug moeten zetten. Ik heb nog een wedstrijd voor het WK en dan zullen we zien."

 

"Het zelfvertrouwen begint terug te komen. Ik ben in stijgende lijn, maar ik ben nog niet waar ik wil zijn. Laten we zeggen dat ik tussen de 95 en de 100 procent ben, ik heb nog twee weken de tijd. Twee cruciale weken om te zien wat mijn plek binnen het team zal zijn. De aflossing blijft een fantastisch doel en ik hoop dat ik mag lopen."

 

Voor Kevin Borlée wordt het zijn 7e WK. "Met mij gaat het goed", zegt hij. "De chrono gisteren in Luik was niet super, maar het gevoel is wel goed. Ik zoek nog wat snelheid en daar zal ik nog aan werken de komende weken."

 

Hij neemt ook individueel deel. "Ik wil vooral genieten. Ik ben geen 20 jaar meer en dus weet ik niet hoeveel WK's er nog komen."

"Laten zien dat we nog altijd topland zijn in estafette"

Zaterdag vertrekken de atleten naar Los Angeles. Daar moeten ze het in het begin rustig aandoen, goed recupereren en zich aanpassen aan de plaatselijke tijd. In de tweede week wordt er dan intensiever en specifieker getraind en verplaatsen ze zich op 11 juli van Los Angeles naar Eugene in Oregon.

 

Op 15 juli start het WK atletiek met op de eerste dag al meteen de gemengde aflossing 4x400m, een belangrijke wedstrijd. "Het doel is op zijn minst de finale halen op dat nummer. Daarna zien we wel", zegt Jacques Borlée.

 

En het doel met de Tornados? Een medaille zoals op het WK indoor wordt niet eenvoudig. "Er zijn hoge verwachtingen", weet Sacoor. "We kennen die druk, maar we zullen zien. We willen laten zien dat we nog altijd een van de beste landen ter wereld zijn op de 4x400m."

 

"Het zal rap gaan", weet Kevin Borlée. "Er staan sterke landen aan de start, we zullen het tactisch goed moeten aanpakken. We moeten ons eerst en vooral plaatsen voor de finale en het dan goed spelen in de finale."

 

Jacques Borlée: "We hebben ambitie. De Verenigde Staten zullen onklopbaar zijn, denk ik. En daarna komen er nog veel goeie landen. Maar we hebben ook troeven. Met alle estafetteploegen trouwens."

Gerelateerd: