Ga naar de inhoud

Sanne Wevers stapt uit Nederlandse turnselectie door "gedrag van teamgenoot"

 ma 27 juni 2022 16:28

Sanne Wevers (30) komt voorlopig niet meer in actie voor de Nederlandse turnploeg. De olympische kampioene op de balk (2016) verklaart dat het gedrag van een teamgenoot haar tot die beslissing noopt en ze veroordeelt de turnbond voor een gebrek aan steun. 

De rust in de Nederlandse gymnastiek keert dus niet terug. 

 

De klachten en beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag veroorzaakten de voorbije jaren ook in Nederland een schokgolf en maatregelen.

 

Zo werd ook de rol van Vincent Wevers, de vader van Sanne en Lieke, onderzocht, maar de coach is intussen vrijgesproken.

 

Dochter Sanne komt vandaag echter naar buiten met een uitgebreid statement waarin ze haar vertrek bij de Nederlandse turnbond meldt.

 

"Er is voor mij een aanhoudende, onwerkbare situatie ontstaan door het gedrag van een teamgenoot. Hierdoor kan ik niet meer goed functioneren binnen ons team. De basis is immers dat je je in een team veilig en op je gemak voelt en collegiaal met elkaar omgaat", schrijft de olympische kampioene van 2016.

Ik heb er alles aan gedaan om het vertrouwen in haar en in de werksituatie te herstellen, maar zij geeft hier geen medewerking aan. Ik ben daar echt heel boos over, maar vooral heel erg teleurgesteld.

Sanne Wevers over het dispuut met een teamgenoot

Wevers geeft geen details over wat er precies aan de hand is. "Het afgelopen half jaar heb ik er alles aan gedaan om deze situatie te veranderen. Door het ontbreken van regie vanuit de KNGU (turnbond) is dit helaas niet gelukt. Ik ben dus enorm teleurgesteld in de KNGU."

 

"Het speelt al een tijdje. Ik heb er alles aan gedaan om het vertrouwen in haar en in de werksituatie te herstellen, maar zij geeft hier geen medewerking aan. Ik ben daar echt heel boos over, maar vooral heel erg teleurgesteld."

 

"Ik heb er altijd voor haar en het team gestaan. Ze laat mij stikken. Ik vind het ongelofelijk dat de KNGU er niks aan doet om de situatie te herstellen. Ik heb ongeveer alles geprobeerd om dit op te lossen."

"Dit zijn niet de normen en waarden waar ik voor sta"

Sanne Wevers grijpt dus zelf drastisch in. "Dit zijn niet de normen en waarden waar ik voor sta en dit is voor mij geen gezonde topsportomgeving. Het is natuurlijk enorm pijnlijk dat ik dit besluit na 18 jaar turnen op topniveau heb moeten nemen."

 

"Dit betekent concreet dat ik nu uit de nationale selectie stap, maar dit betekent niet dat ik stop als sporter. Ik ga de komende periode gebruiken om te onderzoeken hoe ik mijn toekomst ga invullen."