Ga naar de inhoud
Jouw ploeg mee aan de start?
Doe mee met de tourmanager 2022!
0
dagen
1
uur
0
minuten
0
seconden
Stel op tijd jouw ploeg samen en word dé Tourmanager van 2022!
Stel je ploeg samen

Hannes Tahon, waardebepaler van de Tourmanager: "Om 5.30 uur schrok ik wakker door Jack Haig"

 di 21 juni 2022 13:42
Hannes Tahon, posterboy en prijzenbepaler van Sporza.
Hannes Tahon, wandelende wielerencyclopedie en waardebepaler van de Sporza Tourmanager.

Hannes Tahon is niet alleen cabinefluisteraar bij Renaat en José, de wandelende wielerencyclopedie is ook het brein achter de rennerswaardes van de Sporza Tourmanager. Liefst 630 renners moest hij prijzen en dan is een vergissing snel gebeurd: "Ik heb per ongeluk de gebroeders Paret-Peintre verwisseld."

Hannes Tahon kreeg de nobele, maar moeilijke opdracht om waardes toe te kennen aan alle mogelijke Tourdeelnemers. "Ik ben er zo'n 6 uur mee bezig geweest", licht hij toe in Kopman, de podcast over de Sporza Tourmanager.

 

"Hoe ik dat doe? Ik neem een blad en dan begin ik gewoon de namen op te schrijven in een logische volgorde voor mezelf. Het is dus vrij subjectief, maar ik hou ook wel rekening met de WordTour-ranking."

 

"Ik heb de renners dit jaar bewust iets goedkoper gemaakt dan vorig jaar. Zo bestaat je ploeg niet enkel uit toppers en 3 miljoentjes, nu kan je ook meer renners van de middelste prijscategorie kiezen."

Renners van wie ik zelf denk dat ze goed gaan zijn, maak ik een beetje duurder.

Hannes Tahon

Mensen die al aan het puzzelen zijn geslagen, zullen beamen dat de teamselectie er niet gemakkelijker op is geworden. Hannes heeft dus uitstekend werk geleverd, maar toch is er een foutje geslopen in zijn waardebepaling.


"Ik heb me vergist bij de gebroeders Paret-Peintre. Ik had op mijn papier genoteerd "Paret-Peintre 4M", zonder voornaam, en bij het overtypen in Excel heb ik die prijs iets te snel achter de verkeerde broer gezet", bekent Hannes. 


De beste van de twee broers, Aurélien, is nu te koop voor de minimumprijs. Maar Hannes gaat zelf niet profiteren van zijn fouten. "Ik ga hem bewust niet nemen, omdat ik wil tonen dat je het ook zonder hem goed kan doen."

Mensen mogen kritiek geven. Ik krijg sowieso al heel veel mails, dus het kan niet veel erger.

Hannes Tahon

Wakker geschrokken door Haig

Hannes is een eerlijk man. De prijzen bepalen doet hij in eer en geweten. 

 

"Renners van wie ik zelf denk dat ze goed gaan zijn, maak ik zelfs een beetje duurder. Matis Louvel bijvoorbeeld. Of Jack Haig. Daar heb ik om 5.30 uur mijn slaap voor onderbroken om een mail te sturen naar de makers van het spel met de vraag om hem toch een miljoentje duurder te maken."

 

Vorige maandag klopte Hannes de prijzen af en dat is altijd een spannend moment, omdat er nog een heleboel voorbereidingskoersen gereden moeten worden. "Ik heb bewust niet meer naar de Ronde van Zwitserland en de Baloise Belgium Tour gekeken."

 

"Renners die ik juist vrij goedkoop had gemaakt, deden het plots heel goed. Mannen als Thomas en Pedersen regen de mooie prestaties aan elkaar."

 

Kritiek op de prijzen is onvermijdelijk, dat beseft ook Hannes, maar hij trekt zich er weinig van aan: "Mensen mogen kritiek geven. Ik krijg sowieso al heel veel mails, dus het kan niet veel erger."

Vorig jaar moest Jack Haig nog opgeven na een onfortuinlijke val, dit jaar heeft Hannes Tahon veel vertrouwen in hem.
Vorig jaar moest Jack Haig nog opgeven na een onfortuinlijke val, dit jaar heeft Hannes Tahon veel vertrouwen in hem.

De Tip van Tahon:

In een nieuwe rubriek in Kopman geeft Hannes ook elke aflevering een tip voor een mogelijke dark horse voor je Sporza Tourmanager. De eerste "Tip van Tahon" is Sean Quinn. "Er is eigenlijk maar 10% kans dat hij de Tour rijdt, want hij ligt nog in balans met een paar anderen bij EF Education-EasyPost.". 

 

Maar als hij rijdt, is hij een zeer interessante pion volgens Hannes: "Hij was derde in de eerste etappe van de Dauphiné en mocht toen zelfs een dag de groene trui dragen. Zijn ploegleider Jonathan Vaughters bestempelt hem als klimmer met een grote toekomst in de Tour, maar Quinn haalt op dit moment resultaten als puncher. Een polyvalente renner dus."

Sean Quinn is de eerste Tip van Tahon.
Sean Quinn is de eerste Tip van Tahon.

Luister hier naar de eerste aflevering van Kopman:

Gerelateerd: