Ga naar de inhoud

Herman wil uurrecord voor 80-plussers verbeteren

 vr 17 juni 2022 13:00

Deze middag om 14.30 uur begint de 80-jarige Herman Derdin uit Begijnendijk aan zijn recordpoging: op de wielerbaan Eddy Merckx in Gent zal hij proberen om in één uur meer dan 37 kilometer te rijden en zo het Belgisch record te verbeteren. En wie weet is ook het wereldrecord haalbaar...

"Ik mag niet naar mijn kilometers kijken, wel naar mijn hartslag"

"Ik wil weten hoe hard ik met de fiets kan rijden en daarom moet dat record gebroken worden."


 Het idee spookt al jaren door het hoofd van Herman Derdin en dankzij zijn twee zonen, Pol en Jos, is het er nu eindelijk van gekomen. "Elke week zei hij wel eens tegen mij en mijn broer dat hij het wilde proberen", aldus zoon Jos. 

 

Uiteraard is dit een inspanning die voor een 80-jarige niet zonder risico's is. "Ik ben naar 2 hartspecialisten geweest, ik mag het doen', zegt Herman. Maar hij moet zich aan zijn hartslag houden. "Ik  mag niet naar mijn kilometers kijken, maar wel naar mijn hartslag."

Het wereldrecord is 39 kilometer en 3 meter. Op een goeie dag kan ik dat misschien ook halen... Misschien

"Als mijn hartslag onder de 155 blijft, dan haal ik het niet", zegt Herman. "Ik mag tot 161 gaan, dat mag allemaal. Ik voel me als iemand van 60, 65 jaar. Ik voel me heel goed."


Het huidige Belgisch record is 37,046 kilometer en dat moet volgens Herman binnen zijn mogelijkheden liggen. "Ik hoop boven de 37 km/u te rijden, maar ik ga proberen iets meer te geven. Rond de 38 km/u, denk ik." 

 

Het wereldrecord is 39 kilometer en 3 meter. "Op een goeie dag kan ik dat misschien ook halen... Misschien."

Bekijk hier de reportage