Op de wereldbeker Para-cycling in Oostende hebben de toprenners de lat weer een stuk hoger gelegd voor Paralympic Team Belgium: met twaalf medailles (5x goud, 4x zilver, 3x brons) fietsten ze een absoluut record bijeen.
Zondag: zilver voor Ewoud Vromant (C2) en Louis Clincke (C4), Griet Hoet & Anneleen Monsieur (pilote) nemen brons in de wegrit.
Met een teller die al op negen voor België begonnen de tandems aan de laatste competitiedag. Jonas Goeman (piloot) en Milan Thomas wouden zich opnieuw tonen, herentandem Sander Allaerts-Lorenzo Claes wou vooral ervaring opdoen.
De wedstrijd werd al snel opengebroken door de Nederlanders Bangma en Bos : beiden reden weg en niemand kon het gat nog dichten. Ze kwamen met enkele minuten voorsprong aan.
De andere Nederlandse tandem Ter Schure-Fransen zat altijd in een zetel en sprong weg op het einde, goed voor zilver. In een sprint voor brons, moesten Goeman en Thomas hun meerdere erkennen in de Spanjaarden.
De Belgen vielen vaak aan en reden een aggresieve koers, maar strandden op de vierde en meest ondankbare plaats. Allaerts en Claes werden 14e.
Bij de dames reden vijf duo’s weg in het begin van de wedstrijd, waaronder de Belgen. De groep bleef een tijd samen, maar de Britten Unwin en Holl reden op het einde van de wedstrijd nog weg met de Ieren Dunlevy en McCrystal.
De Britten wonnen de sprint. Griet Hoet en Anneleen Monsieur waren daarachter de sterkste: brons voor hen en zij brachten de medailleteller op tien.
Nancy Gilliams (WC2) viel en kwam helaas niet terug in de wedstrijd, we wensen haar een spoedig en vlot herstel.
In de klasse MC5 reden Ken De Feyter (12e), Niels Verschaeren (15e) en Diederik Ampe (18e) naar mooie ereplaatsen.
Louis Clincke toonde blijk van een uitstekende conditie en veel veerkracht (hij had zo zijn dosis pech de afgelopen jaren, een understatement). Clincke sprintte naar zilver in de MC4-wedstrijd. Wie nog aan hem twijfelde, zal dat niet langer doen, inclusief hijzelf.
Daarna reed Ewoud Vromant ook naar een zilver plak in zijn wegwedstrijd. Vromant reed een beresterke koers, maar de Fransman Leaute plakte als een magneet op zijn wiel. Zilver was het best haalbare tegen de wereldkampioen.
Thibaud Thomanne werd twaalfde in dezelfde race.In de klasse MC1 werd Koen Heuvinck knap zevende.
Kris Bosmans (18e), Jan Visser (21e) en Raphaël Legros (20) gaven alles in de MC3-race en behaalden er een mooie ereplaats.
De team relay voor handbikers was de afsluiter van het wereldbekerweekend in Oostende. De Belgische ploeg met Mehdi Oueslati, Staf Mertens en Laurence VandeVyver deden ervaring op en eindigden 12e.Paralympic Team Belgium keerde huiswaarts van Oostende met twaalf medailles (5 goud, 4 zilver, 3 brons), het beste resultaat ooit voor ons land op een UCI Wereldbeker Para-cycling.
De wielrenners zien we vanaf donderdag terug in Elzach (Duitsland) voor een nieuwe wereldbekerwedstrijd. Daarna gaat het naar het EK en in de zomer richting het WK in Canada.
Zaterdag: 3 maal goud voor handbikers Jonas Van de Steene (MH4), Jean-François Deberg (MH3) en Maxime Hordies (MH1) in de wegrit, Tim Celen (MT2) sprintte naar zilver.
Op de wereldbeker Para-cycling in Oostende heeft Paralympic Team Belgium opnieuw kunnen scoren.
Handbikers Jonas Van de Steene (MH4), Jean-François Deberg (MH3) en Maxime Hordies (MH1) wonnen goud in de wegrit, Tim Celen (MT2) sprintte naar zilver.
Onze toprenners brachten de medailleteller zo op negen stuks. De dag begon mooi op de Oostendse Zeedijk en dan hebben we het niet over het stralend zonnetje en bijhorend lekker briesje wind.
In de MH2-categorie werd Christophe Hindricq zevende, Laurence VandeVyver werd achtste in de WH3-wedstrijd.
In de MH4-wedstrijd werd nog Mehdi Oueslati 23e. Steve Keppens moest de wedstrijd vroegtijdig verlaten.
In de MH3-wedstrijd werd Staf Mertens 31e , Christophe Van Looy 32e, Arnaud Perlaux 29e en Jérôme Wouters 34e.
Vrijdag: Drie extra Belgische medailles, met goud voor Vromant
Vromant, tandem Thomas-Goeman en Clincke voegen drie medailles toe aan Belgische teller.
Onder een Oostends zonnetje pakte eerst Ewoud Vromant (goud), vervolgens de tandem Milan Thomas-Jonas Goeman (brons) en tot slot Louis Clincke (brons) drie nieuwe medailles Paralympic Team Belgium op de tweede dag van de tijdritten. De teller staat nu op vijf stuks voor Paralympic Team Belgium.
De eerste Belgen die in actie kwamen op de tweede dag van de wereldbeker in Oostende waren Thibaud Thomanne, en enkele tellen later ook Ewoud Vromant, in de tijdrit voor renners van de MC2-klasse.
Hij had zin om zijn seizoen te beginnen en heeft dat met glans gedaan : Ewoud Vromant pakte goud met de beste tijd 26'45"402 met een gemiddelde van 45,75 km/u reed hij als een racebolide over het Oostendse parcours.
Zijn concurrent, de Fransman Alexandre Léauté moest zich tevreden stellen met zilver, de Brit Matthew Robertson vervolledigde het podium. Thibaud Thomanne werd vijftiende.
Bij de dames reed Nancy Gilliams in de WC2-categorie naar een negende plaats.
De herentandems openden de namiddagsessies. België wordt daarin vertegenwoordigd door Milan Thomas en zijn piloot Jonas Goeman (MB), en beide heren presteerden uitmuntend. Ze reden naar de derde plaats en behaalden zo hun eerste podumplek op een UCI-wereldbekerwedstrijd.
De wedstrijd werd gewonnen door de Europese kampioenen Bangma-Bos (NED), gevolgd door de vice-Paralympisch kampioenen Ter Schure-Fransen (NED).
In de klasse C5 reden Diederick Ampe (16e), Niels Verschaeren (17e) en Ken
De Feyter (19e) een knappe tijdrit langs de Zeedijk.
Louis Clincke haalde sterk uit in de MC4-tijdrit: hij werd derde, een erg knappe
prestatie na een lange periode van tegenslagen.
In de MC3-wedstrijd voor heren werden Raphaël Legros en Jan Vissers respectievelijk 20e en 22e.
Griet Hoet en haar pilote Anneleen Monsieur (WB) waren de laatste renners die de start namen op deze tweede competitiedag in Oostende. De tandem wou maar wat graag de titel van vorig jaar verlengen, maar beiden strandden op 10 seconden van het podium.
Donderdag: Goud voor Hordies, zilver voor Celen
Op de wereldbeker Para-cycling in Oostende was Tim Celen (MT2) de eerste
Belg die in actie kwam in de tijdrit.
Na 20 kilometer knokken, kwam Celen - derde in dit nummer op de Paralympische Spelen van Tokyo 2020 - als tweede aan in een tijd van 0:33:41.309.
De overwinning ging naar de Amerikaan Dennis Connors (USA). De bronzen medaille ging naar de Duitser Maximilian Jager.
Met het zilver van Celen is de eerste medaille voor Paralympic Team Belgium binnen.
In de namiddagsessie kwamen meerdere Belgen in actie. Jonas Van de Steene reed naar een knappe vierde plek in de MH4-categorie voor handbikers.
De eerste plaats ging daar naar Geert Schipper (NED). In dezelfde klasse reed Steve Keppens naar een 26e plaats, Mehdi Oueslati werd 27e.
In de klasse MH3 finishte Jean-François Deberg als twaalfde, Staf Mertens, Christophe Van Looy en Jérome Wouters werden respectievelijk 38e, 39e en 41e.
In de klasse WH3 reed Laurence VandeVyver naar een achtste plaats, de overwinning ging naar de Duitse Annika Zeyen. En in de klasse MH2 was Christophe Hindricq goed voor een 7de plaats.
Voor het beste resultaat was het wachten op de laatste atleet: handbiker Maxime Hordies won in de categorie MH1. Hij pakte de gouden medaille voor zijn rivaal en wereldkampioen Fabrizio Cornegliani.
Een mooie afsluiter van een eerste succesvolle dag voor Paralympic Team Belgium op de wereldbeker Para-cycling in Oostende met al 2 medailles op de teller.
Wereldbeker Para-cycling Oostendelaatste update: meer dan 2 jaar geleden
Vromant moet vrede nemen met zilver
In de C2-race is Ewoud Vromant op een zucht van het goud gestrand. De 37-jarige Belg beet in de sprint zijn tanden stuk op de Fransman Alexandre Leaute. Thibaud Thomanne finishte als 12e.
In de C3 was Kris Bosmans de beste Belg met een 18e plaats. Raphael Legros finishte nog net in de top 20, Jan Vissers was 21e.
Koen Heuvinck is 7e geworden in de C1-race.
De Belgen doen er nog maar eens een medaille bij in Oostende. In de wegrace heeft Louis Clincke (C4) het zilver gepakt. In de C5 finishte Ken De Feyter als 12e, Niels Verschaeren werd 15e en Diederick Ampe 18e.
Griet Hoet zorgt voor 10e Belgische medaille
In de wegrit heeft Griet Hoet ons land een 10e medaille bezorgd tijdens deze Wereldbekermanche. Samen met stuurvrouw Anneleen Monsieur reed Hoet naar het brons in de wegrit. Het Belgische duo finishte op zo'n halve minuut van een Brits koppel.
Milan Thomas grijpt naast medaille
Milan Thomas en Jonas Goeman hebben nipt naast het podium gegrepen in de wegrit bij de mannen. Het Belgische duo verloor de sprint om het brons van een Spaans duo. Het goud was voor de Nederlanders Tristan Bangma en Patrick Bos.
Deberg pakt onverwachts goud, na declassering van Cortini
Deberg pakt onverwachts goud, na declassering van Cortini
Officiële uitslag
1. Jean-François Deberg (MH3)
2. Luis Garcia-Marquina (MH3)
3. Sidney Bito (MH3)
Uitslag MH3
1. Davide Cortini (MH3)
2. Jean-François Deberg (MH3)
3. Luis Garcia-Marquina (MH3)
Vreugdetaferelen bij de familie Van de Steene.
Jean-François Deberg pakt zilver in MH3
In een spannende sprint pakt Davide Cortini de overwinning voor de Belg Jean-François Deberg en Luis Garcia-Marquina.
Deberg kwam uit 4de positie en hij kwam sterk opzetten. Wel verdiende 2 plek.
Laatste kilometer
Ingang laatste kilometer
Laatste technisch zone voor MH3
Jean-François Deberg schuift mee als 3e in de rij.
Hij maakt zich klaar voor een sprint.
Gaat hij voor de overwinning kunnen meestrijden?
Hij is nog zeker niet klaar om te stoppen als je met de wereldtop kunt meestrijden.
7 renners bij ingang laatste ronde
7 renners bij ingang laatste ronde.
Jean-François Deberg zit in 2de positie, daarmee rijdt hij een fantastisch sterke koers.
Technisch zone voor MH3
Het pak scheurde in de rechte lijn wind op kop. richting Oostende.
Jean-François Deberg schuift heel sterk mee.
carrière beëindigen eind 2021
Jean-François Deberg wou zijn carrière beëindigen eind 2021, maar hij doet minstens 1 jaar door als topsporter.
Sinds 2007 draagt hij in een fysiek en mentaal zeer veeleisende discipline de zwart-geel-rode kleuren en reisde naar alle uithoeken van de wereld.
En als je vandaag ziet draait hij nog steeds mee met de wereldtop.
2e ronden te gaan
In de voorlaatste ronde wordt er hard doorgetrokken door de Amerikaan Eric Ryan Pinney.
Er kunnen 10 renners aansluiten. Op een meter de 3 anderen.
Jean-François Deberg zit comfortabel in 4de positie.
3 ronden te gaan
De 13 leiders komen over de aankomststreep.
Ze hebben nog 3 ronden te gaan.
Jean-François Deberg zit in 6e positie. Hij kijkt nog heel fris.
2 minuten voorsprong op 3 renners.
13 leiders
Bij de leiders zit de Amerikanen Eric Ryan Pinney en Owen Daniels, de Italianen Davide Cortini en Martino Pini, de Ier Declan Slevin, de Spanjaard Luis Garcia-Marquina, de Canadees Joey Desjardins, de twee Nederlanders Sidney Bito en Mischa Hielkema, de Pool Rafal Szumiec, de Sloveen Anej Doplihar, de Deen Christian Gyldenohr en onze Belg Jean-François Deberg.
Halfweg wedstrijd 13 leiders
Halfweg wedstrijd hebben 13 leiders met een voorsprong van 1minuut 20 seconden.
De Nederlander Mischa Hielkema neemt de leiding.
Jean-François Deberg in voorlaatste positie.
500 meter van de 2e doortocht
Op 5 ronden van het einde zit Jean-François Deberg perfect in 2de positie.
Technisch zone voor MH3
Ze zijn weer aan de technische zone aangekomen.
Ik denk dat hij elke ronde als eerste de bocht zal gaan aansnijden, want weer is
Jean-François Deberg de eerste.
Hopelijk breekt het hem niet zuur op?
Hoogtepunten Jean-François Deberg (MH3)
Hij is een van de ervaren renner binnen Paralympic Team Belgium.
Hij begon in 2010 met handbiken.
HIj heeft een uitgebreide erelijst om fier op te zijn.
Als hoogtepunt nam een gouden medaille en een zilveren mee naar huis op het wereldkampioenschap van respectievelijk 2018 en 2019.
Op de Paralympische Spelen nam hij een bronzen medaille met de team relay in Rio de Janeiro 2016.
13 renners over de finish
13 renners over de finish.
Jean-François Deberg zit in 6e positie.
Technisch zone voor MH3
Jean-François Deberg (MH3) duikt als eerste de technische zone in.
Hij heeft van nature de explosiviteit en probeert daar gebruik van te maken door in elke bocht te versnellen.
De wereldkampioen van 2018 speelt dit uit omdat het in het verleden succes heeft opgebracht.
Doorkomst 1e ronde
Jean-François Deberg zit in 3e positie.
Een perfect positie.
Achteraan vallen er scheuren, dus je kan best vooraan zitten.
11 man vooruit.
17 renners scheiden zich af
17 renners scheiden zich af op het eerste rechte stuk naar Middelkerke met de wind in de rug.
technische zone MH3
Jean-François Deberg (MH3) zit goed vooraan aan de technische zone.
Hij duikt als 2e de afdaling in.
2 slachtoffer in de val
De Duitser Steffen Seifart en de Spanjaard Javier Gonzalez Lorente zijn het slachtoffer en worden meegenomen door de ziekenwagen.
Race terug vertrokken
Race is terug vertrokken.
Officiële start wordt gegeven.
Valpartij in de neutralisatie
Valpartij in de neutralisatie.
Race stopgezet.
Start MH3
44 renners staan klaar aan de start. Daarmee zijn de grootste internationale klasse in Para-cycling.
5, 4, 3, 2, 1...en ze zijn vertrokken voor de wegrit van 8 ronden over 81,6 km. De wind is aangewakkerd en zeker zal zijn rol spelen.
Call up MH3
De huidige wereldkampioen Riadh Tarsim + eerste 5 van het wereldbekerklassement worden eerst opgeroepen.
De Luikenaar Jean-François Deberg werd 5e in die ranking en wordt zo ook opgeroepen.
Hij zet zich klaar voor de start. De vier andere Belgen volgen hem.
Uitslag MH4
1. Jonas Van de Steene (MH4)
2. Fransman Joseph Fritsch (MH4)
3. Zwitser Fabian Recher (MH4)
De Belgen Mehdi Oueslati was 22e.
Steve Keppens finished niet.
Glorie voor Jonas Van de Steene
Hier komt hij dan. Wat een fantastische atleet.
Alleen de forsing gevoerd. Wat een knap staaltje van perfectie.
Met beide armen de lucht in.
Dolle vreugde binnen het Belgische kamp. Wat een ontlading!
Prachtige overwinning voor eigen volk.
Jonas Van de Steene alleen weg, 15 seconden voorsprong
Jonas Van de Steene alleen weg, 15 seconden voorsprong in laatste technische zone
Laatste ronde
Jonas Van de Steene (MH4) lijkt sterk. Hij neemt het heft in handen.
De concurrenten kraken in al hun voegen. Wat een strijd.
Gaat Jonas Van de Steene niet teveel krachten verspelen door zo tekeer te gaan?
Met vier gaan ze de laatste ronde in.
2 achtervolgers op 100m.
Technische zone MH4
Jonas Van de Steene (MH4) komt als eerste aan de technische zone
Gaat hij de forsing proberen te maken?
Aanval
4 renners scheiden zich af Jonas Van de Steene (MH4) is erbij.
Doorkomst 6e ronde
Bij de doorkomst van de 6e ronde zijn ze nog steeds gegroepeerd.
De samenwerking loopt nu iets stroever.
De koers gaat beginnen.
De Nederlander Schipper zal de koers hard moeten maken om Jonas Van de Steene af te matten.
Zijn bijnaam is de hulk van Zaffelare. Beelden spreken voor zich.
Sociaal geëngageerde polyglot Jonas Van de Steene
Jonas Van de Steene tracht sinds 2015 ook talen te leren.
Door in Spanje te verblijven is hij een taalmeester geworden.
Op Lanzarote heeft hij enkele sociale projecten lopen.
Doorkomst 5de ronde
Jonas Van de Steene (MH4) monstert de tegenstand. Hij ziet er fantastisch goed uit.
De leiders lopen tot 2min uit op de achtervolgers.
De koers zal vooraan beslist worden.
Technische zone MH4
Nog steeds gegroepeerd 6 renners vooraan in de race.
Jonas Van de Steene's beperking
Jonas Van de Steene (MH4) kreeg op 28 juli 2012 door een verstopte zijtak van zijn aorta een motorische uitval in zijn buik en benen kreeg.
Sindsdien zit hij in een rolstoel.
Hij is in 2015 verhuist naar Lanzarote, omdat als rolstoelgebruiker het heel zwaar is om buiten te trainen in de winter.
Ze hebben geen tot weinig doorbloeding, waardoor zijn benen compleet blauw uitsloegen.
Doortocht 4e ronde MH4
Ze zitten in de helft van de koers. Nog 4 ronden te gaan.
Jonas Van de Steene (MH4) komt als 4e over de lijn.
Technisch zone voor MH4
Jonas Van de Steene (MH4) gaat als derde de technische zone in.
Leiders lopen uit in MH4-klasse
De leiders hebben al 1 minuut 4 seconden voorsprong op 7 achtervolgers
Doorkomst 3e ronde
De renners zijn bijna in de helft van de koers.
Het loopt als een geoliede ketting.
Ieder van hun doet zijn deel van het werk.
Deze 6 lopen verder uit op de concurrentie.
Technisch zone voor MH4
De renners zijn weer aangekomen aan de technische zone, waar Jonas Van de Steene (MH4) als een volleerde piloot induikt als eerste.
De afdaling in naar de eerste bocht.
Daar begint het festijn voor hem.
Doorkomst aan finishlijn
De kopgroep bestaat uit:
Nederlander Geert Schipper (MH4)
Oostenrijker Alexander Gritsch (MH4)
Jonas Van de Steene (MH4)
Fransman Joseph Fritsch (MH4)
Pool Rafal Wilk (MH4)
Zwitser Fabian Recher (MH4)
Technisch zone voor MH4
De renners komen aan in de technische zone.
Jonas Van de Steene (MH4) ziet er heel aandachtig uit.
In 3de positie neemt hij de bocht.
Koers valt in verschillende groepjes met de hevige zijwind
De koers wordt hard gemaakt.
Hier wordt het kaf van het koren gescheidt.
6 renners scheiden zich af.
1e doorkomst MH4
11 renners hebben zich afgescheiden, Jonas Van de Steene (MH4) in 4e positie over de aankomstlijn.
Technisch zone voor MH4
Een 15tal renners met Jonas Van de Steene (MH4) op kop van de groep.
Hij werd als laatste opgeroepen bij de start omdat hij verleden jaar in de wereldbekerranking in de wegrit geen punten had gescoord.
Maar met zijn snelle armen en zijn brede torso zat hij direct in de voorste gelederen.
MH4: Topfavorieten
Nederlander Geert Schipper, Fransman Mathieu Bosredon, de Oostenrijker Alexander Gritsch, de Amerikaan Travis Gaertner
start MH4
De eerste 5 van het wereldbekerklassement worden eerst opgeroepen.
De wereldkampioen Jetze Plat niet in de wedstrijd aanwezig.
De Lochristinaar Jonas Van de Steene (MH4) zet zich klaar voor de start.
27 renners staan klaar aan de start.
5, 4, 3, 2, 1...en ze zijn vertrokken voor de wegrit van 8 ronden over 81,6 km.
Uitslag WH3
1. Annika Zeyen (GER)
2. Francesca Porcellato (ITA)
3. Alicia Dana (USA)
Onze landgenote Laurence Van de Vyver (WH3) eindigde 8e. Daarmee wint ze een positie.
Laatste ronde WH3: Laurence Van de Vyver (WH3)
Laurence Van de Vyver (WH3) heeft bijna heel de race alleen moeten knokken tegen de wind op de zeedijk tussen Oostende en Middelkerke.
In de eerste ronde werd de schifting al gemaakt.
De wind stond schuin in de rug.
Iedereen weet dat er dan waaiers getrokken kunnen worden. De sterkere rensters zetten zich op kop.
De race versplinterde helemaal.
Laurence Van de Vyver (WH3) werd het slachtoffer en knokte zich dan een weg verder voor nog 65 kilometers lang.
Respect.
Uitlsag MH1
1. Maxime Hordies (MH1)
2. Fabrizio Cornegliani (MH1)
3. Teppo Polvi (FIN)
Maxime Hordies (MH1) wint
Maxime Hordies (MH1) wint met 3 seconden voorsprong op Italiaan Fabrizio Cornegliani (MH1)
Bedankt Christophe Hindricq (MH2) voor zijn prachtige carrière
Zijn palmares is indrukwekkend.
Hij nam in 2005 de Europese titel in Nederland in de wegwedstrijd.
Hij werd samen met Jonas Van de Steene (MH4) en Jean-François Deberg (MH3) winnaar van de Wereldbeker 2016 in het team relay.
Daarna volgden een 14 top 10-plaatsen op de wereldkampioenschappen.
Hij nam 4 maal een top 5-plaats en 1 maal een top 10-plaats op de Paralympische Spelen in London en Rio de Janeiro.
Het hoogtepunt beleefde hij met een bronzen medaille op de Paralympische Spelen Rio 2016.
Aankomst MH2 Christophe Hindricq (MH2) 5e
1. Florian Jouanny (FRA)
2. Sergio Garrote (ESP)
3. Mazzone Luca (ITA)
Christophe Hindricq (MH2) sprint naar een 5de plaats in zijn laatste competitierace.
Knappe prestatie.
WH3: Doorkomst 2 ronden voor het eind
Laurence Van de Vyver (WH3) nog steeds in 9e positie.
MH1: Doorkomst 4e ronde
Maxime Hordies (MH1) in koppositie met de Italiaan Fabrizio Cornegliani (MH1).
De Italiaan ziet wel op het eerste zicht meer af als de Overijsenaar.
MH2: Doorkomst 4e ronde
Christophe Hindricq (MH2) volgt nog steeds in 6e positie met 2 medevluchters.
Ze werken goed samen.
WH3: Doorkomst 4e ronde
3 rensters op kop, gevolgd door 4 rensters. Daarna 1 renster.
Laurence Van de Vyver (WH3) in 9e positie.
MH1: Maxime Hordies (MH1) in koppositie met 2
Maxime Hordies (MH1) in koppositie met de Italiaan Fabrizio Cornegliani na de 3e ronde.
Hij knikt eens naar zijn kompaan om over te nemen.
WH3: Doorkomst 3e ronde
3 rensters op kop, gevolgd door 4 rensters. Daarna 1 renster.
Laurence Van de Vyver (WH3) in 9e positie.
Ze volgt al op geruimde afstand van de leidsters.
Het is ook logisch, omdat ze de windstukken alleen moet aanvatten.
MH1: Maxime Hordies (MH1) in koppositie
Maxime Hordies (MH1) in koppositie met de Italiaan Fabrizio Cornegliani na de 2e ronde.
MH2: Christophe Hindricq (MH2) 6e
Christophe Hindricq (MH2) volgt in 6e positie met 2 medevluchters.
Doorkomst 2e ronde WH3
3 rensters op kop, gevolgd door 5 rensters.
Laurence Van de Vyver (WH3) volgt al op geruimde afstand van de leidsters in 9e positie.
WH3 :Laurence Van de Vyver (WH3)
In de WH3-klasse komt Laurence Van de Vyver (WH3) alleen over de finish. In de eerste groep zaten enkele WH3-rensters.
Update volgt nog.
MH1: Maxime Hordies aan de leiding met een medevluchter
Maxime Hordies aan de leiding met een medevluchter. Het ziet er al heel goed uit voor de Belg.
1e doorkomst aan de finish
Christophe Hindricq (MH2) volgt in 6e positie met 2 medekompanen.
In het eerste stuk werden er al waaiers getrokken met de wind schuin in de rug.
technische zone MH2
Sergio Garrote (ESP), Florian Jouanny (FRA) en Wereldkampioen Mazzone Luca (ITA) hebben al 20 seconden voorsprong op 2 renners
start WH1-5
5, 4, 3, 2, 1...en ze zijn vertrokken voor de wegrit van 6 ronden over 61.2 km.
start MH1-2
5, 4, 3, 3, 2, 1...en ze zijn vertrokken voor de wegrit van 6 ronden over 61.2 km.
Call up voor WH1-5
De eerste 5 van het wereldbekerklassement + de huidige wereldkampioen worden eerst van de WH1-5-klasse opgeroepen, waaronder Laurence Van de Vyver (WH3).
Call up voor MH1-2-klasse
De eerste 5 van het wereldbekerklassement + de huidige wereldkampioen worden eerst van de MH2-klasse opgeroepen.
Daarna volgen de andere renners met ChristopheHindricq (MH2).
Vervolgens de eerste 5 van MH1-klasse met Maxime Hordies (MH1) als tweede op de wereldbekerranking.
Uitslag MT2: Celen 2e
De Amerikaan Dennis Conners (MT2) wint met 2 lengtes voor wereldkampioen Tim Celen.
Een van neen-schuddende wereldkampioen Tim Celen (MT2) komt ontgoocheld over de meet.
De Colombiaan Juan Betancourt (MT2) kwam als derde binnen op 2 lengtes van Tim voor de Duitser Maximilian Jäger (MT2).
Dennis Conners wint voor Tim Celen
Dennis Conners wint voor Tim Celen
4 renners op 400 meter
4 renners op 400 meter
Laatste technische zone
Tim celen (MT2) gaat waarschijnlijk het verschil proberen te maken. Hij gaat als 3de de bocht in.
Een laatste keer vol de bochten in. Op 800 meter komt hij uit de technische zone.
Als hij een gat heeft kan hij met zijn tijdrijderscapaciteiten deze race winnen.
Laatste ronde
Laatste ronde met 4 renners.
Tim Celen (MT2) lijkt de koers onder controle te hebben. Hij ziet er nog heel fris uit.
3e doorkomst
Colombiaan Juan Betancourt (MT2)
Amerikaan Dennis Conners (MT2)
Duitser Maximilian Jäger (MT2)
en Tim Celen
Voor het ingaan van de technische zone heeft de Spanjaard Joan Reinoso Figuerola (MT2) een vreemd manoeuvre gedaan.
Hij schoot naar de andere kant van de rijbaan en kwam ten val.
2e doorkomst aan de finish
Tim Celen (MT2), de Colombiaan Juan Betancourt (MT2), de Spanjaard Joan Reinoso Figuerola (MT2), de Amerikaan Dennis Conners (MT2), de Duitser Maximilian Jäger (MT2) en de Duitser Benno Schmidt (MT2) rijden voorop.
Tim Celen controleert de koers.
2e doorkomst technische zone
Tim Celen (MT2) neemt zijn bocht als eerste en knalt de zone naar beneden.
6 renners voorop.
Hamenaar Celen groot supporter van KRC Genk
Na de Paralympics in Tokio kreeg Tim een gepersonaliseerd Genktruitje met zijn naam op.
Een fantastische gebaar van de Limburgse club die de erkenning van zijn prestatie daarmee onderschreef.
De wind heeft al een rol gespeeld
De wind heeft al een rol gespeeld want in de eerste ronde richting Middelkerke is de groep al gescheurd in verschillende groepjes.
1e doorkomst aan finish
Met 5 renners komen ze door aan de finishlijn met Tim Celen achteraan de groep Met 10 seconden op 2 renners.
Hij lijkt de koers te controleren.
Renners aan technische zone
Als eerste scheurt Tim Celen (MT2) de zone in.
Zijn spel kan beginnen.
Met z'n 6en zijn ze voorop.
parcours in omgekeerde richting van de tijdrit
Ze gaan vanuit Oostende richting Middelkerke.
Een rechte lijn over de zeedijk.
Bijna in Middelkerke aangekomen maken ze een u-bocht om aan de andere kant van de rijbaan terug naar Oostende te rijden.
Voor het Vayamundo hotel duiken ze naar rechts en daar begint de technische zone.
7 bochten na elkaar, waar de techniciteit van Tim Celen uitgespeeld kan worden.
Hij is zoveel beter als de rest als hij door de bochten scheurt gelijk een volleerde motorijder.
start MT2
5, 3, 4, 3, 2, 1...en ze zijn vertrokken voor de wegrit van 4 ronden over 40.8 km.
call up is begonnen
Tim Celen wordt als eerste vanuit de wachtruimte naar voren geroepen.
De eerste 5 renner worden volgens de stand van de wereldbekerstand 2021 opgeroepen.
Favorieten
24 deelnemers in de MT2-1-klasse.
Favorieten: Tim Celen, de Colombiaan Juan Betancourt, Duitser Peter-Hans Dürst, de Spanjaard Joan Reinoso Figuerola, de Amerikaan Dennis Conners en Maximilian Jäger.
Huidig wereldkampioen Tim Celen (MT2) in volle voorbereiding voor zijn wegrit op zijn rollen.
Louis Clincke (MC4) pakt dan toch brons
Uitslag MC4:
1. Brit George Peasgood (MC4)
2. Ier Ronan Grimes (MC4)
3. Louis Clincke (MC4)
Verrassing ten top. Op het laatste moment wordt de Amerikaan Terrell, die 2e eindigde in MC4, geherclassificeerd naar MC5, waardoor Louis Clincke naar plek 3 doorschuift.
De Lembekenaar maakt met dit fantastische resultaat de 4 pechjaren deels goed.
Deze topper behaalde een bronzen medaille op het WK 2018.
Vandaag acteert hij terug op het hoogste niveau en kan alleen nog maar groeien.
Onlangs zei hij zijn job op om zich fulltime te concentreren op Para-cycling richting Parijs 2024.
Raphael Legros (MC3) 20e, Jan Vissers (MC3) 22e
Resultaat MC3
1. Brit Graham Finlay (MC3)
2. Colombiaan Alejandro Perea Arango (MC3)
3. Brit Benjamin Watson (MC3)
Belgen Raphael Legros (MC3) 20e, Jan Vissers (MC3) 22e
Chocolade medaille voor Griet Hoet/Anneleen Monsieur (WB)
Goud voor de Ieren Katie-George Dunlevy/Eve McCrystal (WB)
Zilver gaat naar Alison Peasgood/Hazel Smith (WB)
Brons gaat naar Britse Sophie Unwin/Jenny Holl (WB)
Het Gentse koppel Griet Hoet/Anneleen Monsieur (WB) is daarmee genaderd tot op 10 seconden.
Vorig jaar mochten de dames nog 3 ronden doen.
Nu breken die 2 ronden van dit jaar hen zuur op als je ziet dat ze in de laatste ronde 20 seconden terug hebben genomen op het Britse paar Britse Sophie Unwin/Jenny Holl.
1e doortocht voorlopige 4e plek Griet Hoet/Anneleen Monsieur (WB)
1e doortocht
1. Ierse Katie-George Dunlevy/Eve McCrystal (WB)
2. Britse Alison Peasgood/HazelSmith (WB)
3. Britse Sophie Unwin/JennyHoll (WB)
Voorlopige 4e plek Griet Hoet/Anneleen Monsieur (WB) op 29 seconden.
Ingang laatste ronde.
Ik kreeg de vraag van Monsieur in 2015 of ik eventueel mee wou gaan naar de Paralympics. Dat klonk als muziek in de oren. Het leek als een goede grap.
Griet Hoet/Anneleen Monsieur (WB) staan klaar op startpodium
Griet Hoet/Anneleen Monsieur (WB) starten als laatste in de WB-klasse, omdat ze vorig jaar de meeste UCI-punten hebben vergaard in het wereldbekerklassement.
Griet Hoet/Anneleen Monsieur (WB) staan klaar op startpodium.
5, 4, 3, 2, 1...go....de dames zijn vertrokken.
Laatste Belgen in actie van Paralympic Team Belgium: Griet Hoet/Anneleen Monsieur (WB)
Sinds 2015 vormen Griet Hoet en Anneleen Monsieur een onafscheidelijk tandemduo.
Griet heeft retinitis pigmentosa, een degeneratieve oogziekte.
De damestandem kreeg een wildcard voor deel te aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016.
Sinds 2017 behoren de dames tot de absolute wereldtop in het baanwielrennen, met de 3 kilometer individuele achtervolging als specialiteit.
De dames wonnen vier jaar op rij WK-medailles op de piste, goed voor zeven stuks in totaal!
In 2018 won Griet het UCI wereldbekerklassement, als eerste Belgische blinde dame ooit.
In 2021 sprintten ze naar goud op de wereldbeker Para-cycling in Oostende, en ook in de tijdrit waren ze de snelste.
Op de Paralympische Spelen in Tokyo 2020 beleefden ze het hoogtepunt uit hun carrière tot dusver: Brons - Paralympische Spelen Tokio 2020 op Kilometer tijdrit met pilote Anneleen Monsieur.
Chocolade medaille voor Louis Clincke (MC4)
Uitslag MC4:
1. Brit George Peasgood (MC4)
2. Amerikaan Terrell John (MC4)
3. Ier Ronan Grimes (MC4)
4. Louis Clincke (MC4)
De Lembekenaar maakt daarmee een zeer goede indruk na 4 pechjaren.
Deze topper behaalde een bronzen medaille op het WK 2018.
Vandaag acteert hij terug op het hoogste niveau en kan alleen nog maar groeien.
Onlangs zei hij zijn job op om fulltime te concentreren op Para-cycling richting Parijs 2024.
Ier Ronan Grimes (MC4) onder tijd Louis Clincke (MC4)
Ier Ronan Grimes (MC4) vervalt niet, 30 seconden onder tijd Louis Clincke (MC4) waardoor hij waarschijnlijk net van het podium valt.
Voorlopig beste tijd bij aankomst van Louis Clincke (MC4)
Lembekenaar zet een scherpe tijd neer.
Voorlopig eerst plaats. Nu afwachten wat Grimes doet voor het podiumstekje.
Uitslag MC5: Belgen op 16, 17 en 19
1. Braziliaan Lauro Cesar Mouro Chaman
2. Fransman Kevin LeCnuff
3. Fransman DorianFoulon
4. Nederlander Daniel Abraham Gebru, die pech heeft gekregen onderweg. Daardoor verliest de Nederlander het podium met 28 seconden.
Onze landgenoten op plaats 16, 17 en 19, met respectievelijk Diederik Ampe (MC5), Niels Verschaeren (MC5) en Ken De Feyter (MC5)
2e doorkomst :Louis Clincke (MC4) valt voorlopig van het podium
2e doorkomst :Louis Clincke (MC4) valt voorlopig van het podium.
16 seconden achter de Ier Grimes. Alles kan nog.
Nu de gas vol open en gaan met die banaan, die je deze morgen hebt verorbert.
Aankomst van de Belgen (MC5)
Voorlopig op plaats 11 en 12, Diederik Ampe (MC5) en Niels Verschaeren (MC5)
Nederlander Daniel Abraham Gebru (MC5) en huidig wereldkampioen op plek 4
Hij was een Eritrese vluchteling die het tot Nederlands paralympiër heeft geschopt.
Iedereen in het profpeloton is gek van de Eritriër Biniam Girmay.
Para-cycling was eerst om een Eritreër in het peloton te hebben met Daniel Abraham Gebru.
Gebru brak door in Para-cycling in 2016, waar hij het profwielrennen combineerde met Para-cycling.
Hij is ondertussen meervoudig wereldkampioen en Paralympisch kampioen. Een echte topper die daarnaast de vriendelijkheid zelve is, een meerwaarde voor Para-cycling.
Louis Clincke (MC4) zakte naar plek 2
Louis Clincke (MC4) zakte naar plek 2.
De Ier Ronan Grimes duikt onder zijn tijd.
Voorlopig 1e plek Louis Clincke (MC4)
Voorlopig 1e plek Louis Clincke (MC4).
Hij is na zijn blessureleed goed op dreef en staat weer op een degelijk niveau.
15e en 16e voor Diederik Ampe (MC5) en Niels Verschaeren (MC5)
15e en 16e voor Diederik Ampe (MC5) en Niels Verschaeren (MC5) bij 1e doorkomst
Belgen nemen brons
Aankomst voor MB-klasse
1. Europese kampioenen Tristan Bangma/Theo Bos
2. Vincent Verschueren/Timo Fransen
3. Milan Thomas/Jonas Goeman (MB)
Een BeNE-feestje in Oostende
Milan Thomas/Jonas Goeman (MB) zakken naar plek 2
Milan Thomas/Jonas Goeman (MB) zakken naar de 2e plek.
Europese kampioenen Tristan Bangma/Theo Bos leidt op dit moment.
Het belangrijkste is dat Milan Thomas/Jonas Goeman (MB) over het koppel
Chris MCDonald en wereldkampioen Adam Duggleby springen.
start Louis Clincke (MC4)
Louis Clincke (MC4) heeft al heel wat waters doorzwommen, maar vandaag staat hij terug klaar om op het hoogste niveau mee te draaien zoals op het WK 2018 in Italië.
Hij staat klaar op het vertrekpodium. Zie hem eens blinken. Hijstaat zo scherp als een Zwitserse zakmes, waarmee hij de tegenstand zal proberen te fileren.
5, 4, 3, 2, 1…en hij is vertrokken. Goed voor 3 ronden over de zeedijk vlammen.
Voorlopige aankomst op plek 1 Milan Thomas/Jonas Goeman (MB)
Voorlopige aankomst: op plek 1 Milan Thomas/Jonas Goeman (MB)
Volgende Belg in actie van Paralympic Team Belgium: Louis Clincke (MC4)
5 augustus 2018. Louis Clincke luistert met tranen in deogen naar het Italiaanse volkslied op het podium op de grote markt in Maniago -Italië.
‘t Waren tranen van geluk, niet van teleurstelling, want Louis sprintte enkele uren ervoor naar brons in de MC4-wegrit en verraste daarmee iedereen, inclusief zichzelf.
Hij is nu 35 jaar. Woont met de liefde van zijn leven, Lien Buysse, in Lembeke, waar we nu samen wonen met onze dochter Irène (2,5 jaar) en2 hondjes (Guzzi en Marie-Jeanne).
Hij is afgestuurd als verzekeringsmakelaar en heeft altijd gewerkt bij zijn ouders in het zakenkantoor Clincke in Eeklo.
2013 - zwaar motorongeluk met 2 dubbele open armbreuken,schaambeen, heilig been, heupkom en dubbele open beenbreuk - ernstige zenuwletsels, klaplongen en gescheurde darmen.
Na 379 dagen kon hij het ziekenhuis verlaten om thuis verderte revalideren.
2014 - stoma verwijderd
2016 - heupprothese.
Hij heeft nog steeds verminderde handmobiliteit en -functie,buiklast en dropvoet - verlamde rechter voet.
2019 - aangereden op training Gevolg bekkenbreuk, gebroken elleboog en hersenschudding.
2019 - zware knielast met vocht, genaamd patellair frictiesyndroom.
2019 - bij geboorte dochter kreeg hij Steven Johnsonsyndroom(immuniteitsaandoening)
2020 - knieproblemen
2021 – operatie van die knie
2022 – klaar voor actie
Bij 1e doorkomst Diederik Ampe (MC5) op voorlopige plek 4
Bij 1e doorkomst Diederik Ampe (MC5) op voorlopige plek 4 vlak na
Niels Verschaeren (MC5)
Bij 1e doorkomst : Niels Verschaeren (MC5) plek 3
Bij 1e doorkomst : Niels Verschaeren (MC5) plek 3
Knappe prestatie bij de 1e doorkomst aan de lijn.
2e doorkomst: Milan Thomas/Jonas Goeman (MB) zakken naar plek 2
2e doorkomst: 2e plek Milan Thomas/Jonas Goeman (MB) na Tristan Bangma/Theo Bos
2e doorkomst: 1e plek Milan Thomas/Jonas Goeman (MB)
Milan Thomas/Jonas Goeman (MB) zakken naar plek 4
Bij 1e doorkomst voor MB-klasse
1. Europese kampioenen Tristan Bangma/Theo Bos
2. Vincent Verschueren/Timo Fransen
3. Brit Chris MCDonald en wereldkampioen Adam Duggleby
4. MilanThomas/Jonas Goeman (MB)
Volgende Belg in actie van Paralympic Team Belgium: Diederik Ampe (MC5)
Hij werd in 2016 getroffen door een hersentrombose en kreeg daaropvolgend een bloeding in de hersenen.
Dit zorgde ervoor dat hij het rechterzicht verloor van beide ogen en links een dropvoet had.
De bloeding veroorzaakte dan weer voor geheugen ,evenwichtsstoornissen en coördinatie storingen.
Hij betwiste vorig jaar de tijdrit in Oostende met een 15e plaats.
Tijdens de wegwedstrijd in Oostende werd hij betrokken ineen valpartij.
In de selectietijdrit te Zolder werd hij dit jaar 2e in MC5.
start Niels Verschaeren (MC5)
De Heistenaar is de specialist op de piste waar hij hoge ogen gooit in de 200m en in de kilometer.
Vandaag zal hij starten tegen de klok. De goesting spat ervan af om in eigen land het beste van zichzelf te geven.
Hij wil zeker niet de Heistse supporters teleurstellen.
3, 2, 1 …Niels Verschaeren zet aan en vertrokken is hij.
Het advies van de coach volgen. Knallen in de eerste technisch zone, daarna op wattage rijden 3 ronden lang.
Volgende Belg in actie van Paralympic Team Belgium: Niels Verschaeren (MC5)
Niels Verschaeren is al heel zijn leven een enorme koersliefhebber, een microbe die hij van zijn vader meekreeg.
Niels heeft agenesie of onderontwikkeling van de linkerhand.
Reportages van de Paralympische Spelen in 2012 wekten al enige interesse op voor aangepast wielrennen, maar helemaal verkocht was hij pas toen hij Kris Bosmans in 2016 zag sprinten naar zilver op de Paralympische wegrit in Rio de Janeiro 2016.
Sindsdien volgt Niels zijn ambities: hij bouwt aan een internationale carrière en wil ooit medailles halen op de grote kampioenschappen.
Niels maakte als C5-renner deel uit van de team sprint op het WK baanwielrennen in Apeldoorn (Nederland) in maart 2019, en enkele maanden later kwalificeerde hij zich dankzij een achtste plaats op de wereldbeker in eigen land voor het WK in Emmen, waar hij ook een uitstekende wedstrijd reed.
In 2020 maakt Niels van het WK G-baanwielrennen een eerste doel.
In 2022 wil Niels opnieuw deelnemen aan de wereldkampioenschappen op de piste en de weg.
Milan Thomas/Jonas Goeman (MB) zakt naar 3e plek
De Nederlanders en Europese kampioenen Tristan Bangma/Theo Bos zetten een vliegmeeting in, met 52 km/u.
Tussentijd bij 1e doorkomst 2e Milan Thomas/Jonas Goeman (MB)
Onze landgenoten Milan Thomas/Jonas Goeman (MB) hebben een voorlopige 2e plaats met 3 seconden achterstand op het 1e duo.
Met een gemiddelde 50,2 km/u.
MB-klasse gestart
De Britten Alex Pope/Steff Lloyd openen op dit moment.
Belgen in actie van Paralympic Team Belgium: Milan Thomas/Jonas Goeman (MB)
De 24-jarige Milan Thomas is afkomstig uit Brakel, hartje Vlaamse Ardennen.
Thomas lijdt aan de ziekte van Stargardt.
Dit is een erfelijke oogafwijking die het centrale deel van het oog aantast. Hierdoor ziet hij alles onscherp en is alleen fietsen onmogelijk.
Sinds 2018 rijdt Thomas dan ook op de tandem.
De eerste jaren met ex-profrenner Bert Scheirlinckx als piloot, maar inmiddels is het Jonas Goeman die de tandem bestuurt.
Daarnaast fungeert Lieven Desomviele als supersup voor Goeman.
Thomas is net afgestudeerd in financiën en verzekeringswezen.
Hij behaalde eerder al het diploma vastgoed.
De 29-jarige Jonas Goeman uit Moerbeke is niet alleen actief in het Para-cycling milieu, maar rijdt ook voor het wielerteam Strobantboys.
Daarnaast neemt de renner er nog een fulltime job bij Volvo trucks bovenop.
Vorig jaar reed het duo hun eerste seizoen samen en ze gooiden hoge ogen in de 1e Ronde in Vlaanderen met een bronzen medaille.
Ook verrasten ze beide de tegenstanders op het wereldkampioenschap in Portugal, waar ze 5e eindigden.
Ze waren de revelatie van het jaar, hiervoor kregen ze dan ook de trofee Engie Talent of the year.
start MB-klasse om 14u
De Britten Alex Pope/Steff Lloyd openen de MB-klasse.
Ewoud Vromant: "Opluchting dat ik kan winnen na 8 maanden zonder competitie"
Podium Ewoud Vromant (MC2) rond 13u
We wachten op beelden van het podium van Ewoud Vromant (MC2) rond 13u.
Will be continued.
Nu is er een pauze tot 14u.
Daarna start de MB-klasse gevolgd door MC5-4-3.
Ten slotte de WB-klasse.
Uitslag WC2
1. Duitse Maike Hausberger
2. Zwitserse Flurina Rigling
3. Colombiaanse Daniela Carolina Munevar Florez
Onze landgenote eindigde op een 9e plaats.
Wat een mooi resultaat is in haar eerste wereldbeker.
Ewoud Vromant (MC2) pakt goud voor het tweede jaar op rij in wereldbeker tijdrijden Oostende
Ewoud Vromant (MC2) wint met 5 seconden de wereldbeker in Oostende op Fransman Alexandre Leaute (MC2).
Hij haalde het met een gemiddelde van 45.75 km/u.
De 2e plaats is voor Alexandre Leaute (MC2) op 5 seconden.
De Brit Matthew Robertson wordt 3e op 1'32".
Onze landgenoot Thibaud Thomanne (MC2) is 15e.
Voorlopig podium MC2
1e Ewoud Vromant
2e Matthew Robertson
3e Fraser Sharp
Voorlopige 11e Thibaud Thomanne (MC2)
Voorlopige 11e aankomsttijd Thibaud Thomanne (MC2)
1e aankomsttijd Ewoud Vromant (MC2)
Daar komt hij dan.
Wat een buitenaardse prestatie.
Hij reed als een racebolide over het parcours met een gemiddelde van 45.75 km/u.
Wat een atleet, topsporter van de bovenste plank.
Hij heeft er alles aan gedaan, zelfs qua materiaal.
Hij heeft speciaal zijn kettingen ingewaxt om nog sneller te gaan over het parcours te vliegen.
De Herzelenaar was flying. Hopelijk houdt hij stand tegen de Fransman.
2e beste tussentijd Fransman Alexandre Leaute (MC2)
2e beste tijd Fransman Alexandre Leaute (MC2) met 1 seconde achterstand op onze Belg. Ongelooflijk spannend maken de 2 heren het.
2 en 3 van de Paralympische Spelen in Tokio.
Ewoud Vromant (MC2) snelste tussentijd
Ewoud Vromant (MC2) snelste tussentijd met een gemiddelde van 45,52 km/u.
Daarmee gaat hij als een bolide over het parcours met 3 km/u sneller als de 2e tussentijd.
ON-GELOOF-LIJK
2e tijd Nederlander Andre Wijnhoud
2e tijd Nederlander Andre Wijnhoud gemiddelde 42,47 km/u
8e tussentijd Thibaud Thomanne (MC2)
8e tussentijd Thibaud Thomanne (MC2) met een gemiddelde van 39,87 km/u
Voorlopige leider Nieuw-Zeelander Fraser Sharp (MC2)
13 renners zijn al doorgekomen aan de aankomst.
Fraser Sharp neemt de leiding met een gemiddelde van 42,5 km/u.
Laatste ronde.
start Ewoud Vromant (MC2)
De Herzelenaar Ewoud Vromant (MC2) staat klaar aan start.
Ook voor hem geldt dat de meeste bochten op het technische parcours kunnen genomen worden zonder aan de remmen te komen.
Enkel 2 bochten moet er aan de remmen gekomen worden.
En hij is vertrokken...
start Thibaud Thomanne (MC2)
5, 4, 3, 2, 1....en hij is vertrokken....vol op de pedalen om de technische zone goed in te gaan.
Elke bocht goed aansnijden gaat in eerste instantie het belangrijkste zijn.
De eerste bocht van links van de baan, insnijden en vol aanzetten naar de buitenkant van de bocht zonder aan de remmen te komen.
Bijna start aan onze landgenoten
Nog enkele renners aan het vertrekpodium.
Daarna komt de 1e Belg aan de start Thibaud Thomanne (MC2)
Start 1e renner Koreaan Pumseok Seo (MC2)
Daar gaat hij dan. De Koreaan Pumseok Seo (PMC2) is vertrokken.
De tijdrit kan volop beginnen waar we vooral ons focussen op de Belgen van ParalympicTeam Belgium.
In mijn vrije tijd doe ik meerdere keren per week aan darts in de doorgang van het huis, waardoor er enorm veel gaatjes in de deur zitten
2e Belg in actie van Paralympic Team Belgium: Ewoud Vromant (MC2)
Ewoud Vromant (MC2)
Handicap: bovenbeen amputatie in 2013, vanwege een tumor
Paralympische sport:
* eerste paralympische sport ervaring was skiën op 1 been in 2014
* atletiek: Belgisch kampioen 2015 100m en 200m, huidig Belgisch Record (BR) op 4x100m in 2016
* zwemmen: brons op 100m vrije slag in 2016, zilver op 50mvrije slag in 2016
* Wielrennen: gestart op nationaal niveau in 2016,internationaal vanaf 2017
* In 2016 nam ik deel aan 3 BK's: atletiek, zwemmen (zilveren brons) en wielrennen (brons).
Beroep: Professioneel wielrenner bij Sport Vlaanderen, eind 2019
10 jaar gewerkt bij Engie als industrieel ingenieur.
Specialiteit: tijdrijden en individuele achtervolging
Zilver - Paralympische Spelen Tokyo (JAP) 2020 - tijdrit
Goud - WK baanwielrennen Milton (CAN) 2020 - 3km achtervolging
Zilver - WK wielrennen Emmen (NED) 2019 - tijdrit
Brons - WK wielrennen Emmen (NED) 2019 - wegrit
Brons - WK baanwielrennen Apeldoorn (NED) 2019 - omnium(test event)
Eerste Belg in actie van Paralympic Team Belgium: Thibaud Thomanne (MC2)
Thibaud Thomanne (MC2)
Classificatie: MC1/MC2
Hij zweeft tussen de 2 klassen. Momenteel is hij geclassificeerd in MC2, maar tijdens de tijdrit gaan de UCI Internationale Classifiers een evaluatie doen van zijn beweegpatroon.
Het kan zijn dat hij dan in de lagere klasse MC1 valt of hij blijft in MC2. Afwachten tot na de tijdrit.
Woonplaats: Warsage
Club: Leg's Go
Prestaties:
Wereldkampioenschap 2021 (Cascaïs): 12e wegwedstrijd (MC2)
Wereldkampioenschap 2019 (Emmen): 12e wegwedstrijd (MC1) en19e tijdrit (MC1)
MC2-klasse 9.30 u
We starten vandaag om 9.30 u met als eerste renner de Koreaan Pumseok Seo.
Voor de Belgen start Thibaud Thomanne (MC2) om 9.43 u.
Vier minuten later start onze topper Ewoud Vromant (MC2) om 9.37 u, die zeker kanshebber is voor de medailles.
Parcoursbeschrijving
Het eerste stuk van de tijdrit gaat licht naar beneden. Na 500-tal meter is er een 1e bocht naar rechts, kort gevolgd door een 2e rechtse bocht.
Na 300 meter volgt er weer een 3e rechtse bocht met daarna een technische zone, waar een halve cirkel moet gedraaid worden naar links.
300 meter rechtdoor tot er weer een 4e rechtse bocht komt.
Een stuk valsplat omhoog om op de zeedijk in Mariakerke te komen, waar een 1e linkse bocht ligt te wachten.
Door de vele bochten kan je hier onmogelijk indelen qua wattage. Vol door de bochten gaan is dan het advies, dus zeker spektakel verzekerd als je in de technische zone staat te supporteren.
Daarna gaat het eindeloos rechtdoor van Oostende naar Middelkerke, waar de wind vrij spel heeft. Vandaag staat hij vol op kop.
Hier moet je volgens het aangegeven wattage gecontroleerd rijden, dat de coach in het ‘paceplan’ heeft besproken. Anders bestaat de kans dat je in de 2e helft van de tijdrit explodeert.
Juist voordat we in Middelkerke aankomen nemen de renners een U-bocht. Een gevaarlijk punt voor de mindere piloten uit het peloton.
Van Middelkerke gaat het lijnrecht terug naar Oostende. De wind staat hier in het voordeel. Met de wind gunstig op het einde van de tijdrit kan je hier vol opentrekken naar de aankomst.
Vanochtend rijden ze 2 ronden. In de namiddag zullen het er 3 zijn.
1e plaats Maxime Hordies (MH1)
Overijsenaar Maxime Hordies wint de tijdrit in Oostende.
Hij was daarmee 30 seconden sneller dan de Italiaan Fabrizio Cornegliani.
3e plaats is voor de Fin Teppo Polvi.
1e voorlopige plaats Maxime Hordies (MH1)
1e voorlopige plaats Maxime Hordies (MH1). Hij finisht zeer sterk.
Hoogst waarschijnlijk eindigt hij als eerste.
We wachten ongeduldig af op de officiële uitslag.
Uitslag WH3
1e plaats voor de Duitse Zeyen Annika in de tijdrit van 19,8 km met een tijd van 35min 13 seconden.
Zij haalde het met een gemiddelde van 34,39 km/u.
2e plaats voor de Italiaanse Francesca Porcellato op 22 seconden.
3e voor de Amerikaanse Alicia Dana op 1minuut 30 seconden.
De 8e plaats is voor onze landgenote Laurence Van de Vyver.
Uitslag MH2
1e plaats voor de Fransman Florian Jouanny in de tijdrit van 19,8 km met een tijd van 32min 20 seconden.
Hij haalde het met een gemiddelde van 37,84 km/u.
2e plaats voor de Spanjaard Sergio Garrote Muñoz op 50 seconden.
3e voor de Italiaan Luca Mazzone op 1minuut 19 seconden.
De 7e plaats is voor onze landgenoot Christophe Hindricq.
7e plaats Laurence Van de Vyver (WH3)
Ondertussen komen al de toppers binnen in de WH3-klasse aan de aankomst.
Laurence Van de Vyver (WH3) zakt weg naar de 7e plaats.
Voorlopige besttijd Maxime Hordies (MH1)
Voorlopige besttijd Maxime Hordies (MH1). Hij gaat de laatste ronde in.
3e tussentijd voor Laurence Van de Vyver (WH3)
Bij de doorkomst in haar 1e ronde staat Laurence Van de Vyver (WH3) op een voorlopige 3e plaats.
Volgende Belg in actie van Paralympic Team Belgium: Maxime Hordies (MH1)
Maxime Hordies (MH1) De Overijsenaar rijgt de laatste jaren de medailles aan elkaar.
Als tiener geraakte hij verlamd door een turnongeval.
Hij werkt vandaag voor de Brusselse brandweer aan de dispatch.
De dorpsgenoot van Kris Bosmans verzilverde na de Paralympische Spelen van Tokio voor de 2e maal op een rij de sporttrofee van Overijse 2022.
De eerste maal was na zijn gouden medaille op het wereldkampioenschap 2019 in Nederland.
Paralympische Spelen:
Tokio 2021: bronzen medaille in de tijdrit – 6e plaats in de wegwedstrijd
Wereldkampioenschap 2021 (Cascais): bronzen medaille wegwedstrijd, bronzen medaille tijdrit
Wereldkampioenschap 2019 (Emmen): gouden medaille wegwedstrijd, zilveren medaille tijdrit
Winnaar van de Wereldbeker 2019 in MH1
Wereldkampioenschap 2018 (Italië): 6e wegwedstrijd, 8e tijdrit
Aankomst Laurence Van de Vyver (WH3)
Op een voorlopige 3e tijd komt Laurence Van de Vyver (WH3) sterk binnen.
Volgende Belg in actie van Paralympic Team Belgium: Laurence Van de Vyver (WH3)
Laurence Van de Vyver (WH3) is geboren en getogen in Gent.
Handbiken is sinds 2019 alles in haar leven. “Ik had altijd veel sport nodig. Het is enorm lastig en vormt daarom een uitdaging.”
Als 5-jarig kind begon Laurence met judo en ze groeide uit tot een Belgische topjudoka, onder het bewind van toenmalige coach Jean-Marie Dedecker.
Ze werd meermaals Belgisch kampioen in de categorie -57 kg.
Op het EK voor junioren (U20) in Boedapest (Hongarije) werd ze vijfde, maar helaas kwetste ze zich toen aan de knie en moest ze stoppen met judo.
Ze schakelde over naar roeien, waarin ze ook meerdere Belgische titels behaalde.
In januari 2017 werd Van de Vyver ziek en kreeg ze tintelingen in haar voeten.
Dokters wezen naar het Guillain-Barré syndroom, een immuunziekte van de perifere zenuwen.
Al snel volgden verlammingsverschijnselen van het onderste en bovenste ledematen, alsook van de ademhalingspieren en die in het gelaat.
Na een maand in coma begon ze aan haar herstel.
Laurence is een van de patiënten voor wie de aandoening chronisch blijft. Ze is verlamd vanaf haar borst en zit in een rolstoel.
Laurence Van de Vyver nam in mei en juni 2021 deel aan respectievelijk de wereldbeker Para-cycling in Oostende en het wereldkampioenschap G-wielrennen in Portugal.
Door haar goede prestaties verzekerde ze zich van een selectie voor de Paralympische Spelen in Tokio.
In Japan reed ze naar een achtste plaats in de tijdrit en de teamrelay (met Jonas Van de Steene en Jean-François Deberg)
Doorkomst Christophe Hindricq (MH2)
Een voorlopige 4e plaats voor Christophe Hindricq (MH2) met een gemiddelde van 30,3 km/u.
Volgende Belg in actie van Paralympic Team Belgium: Christophe Hindricq (MH2)
Christophe Hindricq (MH2) woont in het Henegouwse Pommeroeul.
Hij is de renner met de langste carrière binnen Para-cycling,
In 2005 begon hij te bouwen aan zijn uitgebreid palmares.
Drie deelnames aan de Paralympische Spelen:
Paralympische Spelen Londen 2012: 7e tijdrit, 4e wegwedstrijd
Paralympische Spelen Rio 2016: bronzen medaille in Team Relay, 5e tijdrit, 5e wegwedstrijd
Wereldkampioenschap 2021 (Cascaïs): 6e Team Relay, 7e wegwedstrijd, 7e tijdrit
Wereldkampioenschap 2019 (Emmen): 8e Team Relay, 8e wegwedstrijd
Wereldkampioenschap 2018 (Italië): 7e tijdrit
Wereldkampioenschap 2017 (Zuid-Afrika): 7e Team Relay, 8e tijdrit
Winnaar van de Wereldbeker 2016 (Bilbao) in Team Relay
Wereldkampioenschap2015 (Notwill): 4e Team Relay, 9e wegrace, 8e tijdrit
Wereldkampioenschap 2014 (Greenville): 4e Team Relay, 6e wegwedstrijd, 5e tijdrit
Europees Kampioenschap 2005 (Alkmaar): gouden medaille in de wegwedstrijd
5e aankomsttijd Jean-François Deberg (MH3)
Jean-François Deberg (MH3) komt helemaal leeg gereden over de aankomst met een gemiddelde van 38.48 km/u.
Tim Celen: "Heel tevreden met tweede plaats"
10e doorkomsttijd in zijn 1e ronde voor Jean-François Deberg (MH3)
10e doorkomsttijd in zijn 1e ronde voor Jean-François Deberg (MH3). Hij is daarmee 34 seconden achter de leider Pinney Eric Ryan.
Ondertussen is Jean-François Deberg (MH3) goed vertrokken voor zijn tijdrit van 19,8 km.
Uitslag MH4: 4e plaats Jonas Van de Steene.
1e plaats voor de de Nederlander Geert Schipper in de tijdrit van 19,8 km.
2e plaats voor Matthieu Bosredon op 8 seconden.
3e voor Alexander Gritsch op 24,4 seconden.
De 4e plaats is voor onze landgenoot Jonas Van de Steene op 1min 6 seconden daarmee heeft hij toch een knappe prestatie neergezet.
Jean-François Deberg (MH3) staat klaar aan start
Jean-François Deberg (MH3) staat klaar aan start.
Volgende Belg in actie van Paralympic Team Belgium: Jean-François Deberg (MH3)
Belg van het moment: Jean-François Deberg (MH3)
Jean-François Deberg (MH3) woont in de buurt van Luik. Hij is een van de ervaren renner binnen Paralympic Team Belgium. Hij begon in 2010 met handbiken.
Paralympische Spelen:
Tokio 2021: 5e wegrace, 8e tijdrit, 8e team relay
Rio 2016: Team Relay bronzen medaille, 4e wegwedstrijd, 7e tijdrit
Wereldkampioenschap 2021 (Cascaïs): 4e wegwedstrijd, 12e tijdrit, 6e Team Relay
Wereldkampioenschap 2019 (Emmen): zilveren medaille in wegwedstrijd, 13e tijdrit, 8e Team Relay
Wereldkampioenschap 2018 (Italië): gouden medaille wegwedstrijd, 10e tijdrit
Wereldkampioenschap 2017 (Zuid-Afrika): 9e wegrace, 4e tijdrit,7e Team Relay
Winnaar van de Wereldbeker 2016 (Bilbao) in Team Team Relay
Wereldkampioenschap 2015 (Notwill): 6e wegrace, 6e tijdrit, 4e Team Relay
Wereldkampioenschap 2014 (Greenville): 4e teamestafette, 5e wegwedstrijd, 11e tijdrit
Wereldkampioenschap 2013 (Baie Comeau): 6e wegwedstrijd, 10e tijdrit
De Oostenrijker Alexander Gritsch (MH4) duikt in zijn eerste ronde onder de tijd van Jonas Van de Steene met 41 seconden. Hij gaat zijn laatste ronde in.
Aankomst Nederlander Geert Schipper (MH4) is de nieuwe leider.
Kort gevolgd door Geert Schipper die op zijn beurt de tijd van Matthieu Bosredon verbreekt 8 seconden, waarmee een gemiddelde realiseert van 43,43 km/u
Jonas Van de Steene staat daarmee op de voorlopige 3e tijd.
Nieuwe besttijd van Matthieu Bosredon (MH4)
Aankomst Jonas Van de Steene (MH4)
Aankomst Jonas Van de Steene (MH4) met een tijd van 29min16" met een gemiddelde van 41,81 km/u.
Voorlopig op een 1e plaats.
Nederlander Geert Schipper (MH4) gaat ook onder de tijd van Jonas Van de Steene
Nederlander Geert Schipper (MH4) gaat ook onder de tijd van Van de Steene.
Geert Schipper ligt op de 2e plaats. Jonas Van de Steene ligt nu 3e.
Nieuwe besttijd van Matthieu Bosredon (MH4)
Nieuwe besttijd van Matthieu Bosredon (MH4)
Met een gemiddelde van 43,59 km/u sloopt hij de tijd van Jonas Van de Steene.
Jonas Van de Steene (MH4) met een gemiddelde van 41,9 km/u
Jonas Van de Steene (MH4) rijdt rond over het parcours met een gemiddelde van 41,9 km/u. Hij is daarmee heel sterk van start gegaan.
Jonas Van de Steene (MH4) zijn eerste tussendoortocht
Jonas Van de Steene (MH4) is de voorlopige leider binnen de MH4 klasse bij zijn 1e tussendoortocht aan de finish.
Para-cycling heeft me naast de passie van sporten, de wereld doen zien. Verschillende culturen en mensen doen leren kennen. Daardoor heb ik geleerd te relativeren.
Jonas Van de Steene (MH4) staat klaar aan de start
Hij is vertrokken. Van de Steene begint aan zijn 2 ronden lange tijdrit van 19,8 km.
Tim Celen brengt de zilveren medaille in de tijdrit mee naar het Limburgse Ham.
Perfecte opener van de wereldbeker.
Hij zet het voorbeeld voor de andere Belgen.
Volgende Belg in actie van Paralympic Team Belgium: Jonas Van de Steene (MH4)
Jonas Van de Steene (MH4) kreeg op 28 juli 2012 door een verstopte zijtak van zijn aorta een motorische uitval in zijn buik en benen kreeg.
Herstel kwam er enkel deels in zijn buikspieren maar niet in zijn benen. Jonas zit sindsdien in een rolstoel.
Tijdens zijn revalidatie zag Jonas de Paralympische Spelen in Londen op televisie. Handbiken sprak hem aan.
In mei 2013 kroop hij voor het eerst zelf in een handbike om bij de club Feniks aan te sluiten. Een jaar later begon Van de Steene zijn internationale carrière.
Intussen won hij verschillende wereldbekermedailles in de H4-klasse, in weg- en tijdritten.
Voor Jonas Van de Steene waren de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro tot zover een absoluut hoogtepunt in zijn sportieve carrière. Samen met Christophe Hindricq en Jean-François Deberg won Van de Steene er de bronzen medaille in de team relay.
Jonas Van de Steene plaatste zich voor de Paralympische Spelen van Tokio 2020 waar hij knap naar een vierde plaats reed in de zware wegrit.
In de tijdrit werd hij negende, in de teamrelay was hij samen met Laurence Vandevyver en Jean-François Deberg goed voor plaats acht.
De tijdrit is perfect verlopen zoals gepland. Ik ben heel tevreden met mijn zilveren medaille.
Nieuwkomer Conners wint de tijdrit, Celen neemt mooi zilver!
De Amerikaan Dennis Conners zet met een 1e plaats de tijdrit naar zijn hand.
Tim Celen neemt de zilveren plak met 23 seconden achterstand op de Amerikaan.
De Duitser Maximillian Jäger finisht als 3e en gaat met brons naar huis.
De huidige wereldkampioen, de Spanjaard Juan Reinoso Figuerola, ontgoochelt met een 5e plaats.
Celen 2e!
Celen rijdt een 2e tijd in de tijdrit. Waarmee hij bevestigt in de tijdrit.
Amerikaan Conners komt aan
De Amerikaan Conners komt aan. Hij ziet er indrukwekkend uit. Een bonk van een kerel die de grote plaat martelt. Impressive.
Hij neemt daarmee de leiding van de tijdrit.
Celen voorlopige 3e plaats bij het tussenpunt
Celen heeft 22 seconden achterstand op de Amerikaan Conners. Daarmee staat hij op een voorlopige 3e tijd.
Het is ook een kwestie van goed in te delen. Hopelijk kan hij zijn achterstand kleiner maken in de loop van de tijdrit.
Amerikaan Conners
De Amerikaan Conners heeft de beste tussentijd.
Duitser Jager
Doorkomst eerste renner: de Duitser Jager. Hij heeft ondertussen de beste tussentijd.
Zijwind
Zijwind vanuit de zee. Hij zal wind ondervinden in beide richtingen. Goed indelen is de boodschap.
Celen vertrokken
Daar gaat hij: met grote lendenrukken trekt hij zich op gang.
Het eerste stuk van de tijdrit gaat licht naar beneden. Na een 500-tal meter is er een 1e bocht naar rechts.
De technische zone komt vlak daarna met enkele haakse bochten om dan terug op de zeedijk van Oostende naar Middelkerke te gaan.
Tim Celen aan de start.
Onze landgenoot Tim Celen (MT2) zet zich klaar voor de start.
De wereldkampioen start voor hem REINOSO FIGUEROLA Joan.
Celen is gefocust! Klaar voor 2 ronden te knallen. Goed voor 19,8 km.
8 renners te gaan!.
De renners vertrekken om beurten om de minuut. Nog 8 renners te gaan en dan komt onze topper Tim Celen.
Duitser SCHMIDT Benno
2de renner de Duitser SCHMIDT Benno is net vertrokken
Japanner FUKUI Kazuha
De start is gegeven voor de MT2-klasse!
Eerste renner Japanner FUKUI Kazuha maakt ze klaar voor de start.
Eerste renner Japanner FUKUI Kazuha maakt ze klaar voor de start.
Start 12u16
Celen start als laatste in de MT2-klasse, omdat hij vorig jaar de meeste UCI-punten heeft vergaard in het wereldbekerklassement.
(meer uitleg over de klassen en para-cycling, klik op foto hieronder)
Belg van het moment: Tim Celen (MT2)
Tim Celen stond op amper 18-jarige leeftijd aan de start van de wegrit en tijdrit op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Een geweldige ervaring die hem een boost gaf voor de verdere ontwikkeling van de rest van zijn carrière.
Zijn eerste succes kwam er één jaar later op de UCI wereldbeker in Italië, waar hij zijn 1ste gouden plak uit zijn jonge carrière behaalde.
In 2021 stond hij in bloedvorm aan de start van de Ronde in Vlaanderen. De eerste G-wielerklassieker. die hij solo won.
Een week later sprintte hij naar goud in de wegrit op de World Cup Para-cycling in Oostende. Hij pakte ook het zilver in de tijdrit.
Begin juni 2021 bereikte Tim Celen het absolute hoogtepunt in zijn nog jonge carrière. Hij werd wereldkampioen op de weg op het wereldkampioenschap in Portugal.
In de zomer presteerde hij fantastisch op de Paralympische Spelen in Tokio.
Celen won brons in de tijdrit en zilver in de wegrit bij de driewielers.
Ook zo benieuwd naar Celen? Volg hier alles op de voet.