Ga naar de inhoud

Italiaans boegbeeld Giorgio Chiellini neemt straks op Wembley afscheid van de Squadra Azzurra

 di 26 april 2022 09:48
Chiellini staat 5e in de ranking van Italianen met meeste caps.

Het einde van een tijdperk nadert bij het Italiaanse nationale elftal. Aanvoerder Giorgio Chiellini zal in juni afzwaaien bij de Squadra Azzurra, waarvoor hij 116 keer uitkwam. Een wedstrijd tegen Copa America-winnaar Argentinië op Wembley wordt zijn laatste. Chiellini werd vorige zomer nog Europees kampioen met Italië.

Over iets meer dan een maand, op 1 juni in het Londense Wembleystadion in de  Finalissima tussen Italië en Argentinië, de respectievelijke Europese en Zuid-Amerikaanse kampioen, zal Giorgio Chiellini voor de laatste keer het blauwe shirt van de Italiaanse nationale ploeg aantrekken, zo kondigde hij maandagavond aan na de 1-2 zege met Juventus tegen Sassuolo.

 

"Ik neem afscheid van de nationale ploeg op Wembley, de plek waar ik het hoogtepunt van mijn interlandloopbaan heb gevierd met het veroveren van de Europese titel", vertelde Chiellini aan sportzender DAZN. 

 

Met de Italiaanse nationale elf greep hij onlangs voor de tweede keer op rij naast de kwalificatie voor het WK. Voor het WK van 2018 was Zweden in de barrages te sterk, deze keer gingen de Italianen er pijnlijk uit tegen Noord-Macedonië.   

 

De 37-jarige Chiellini speelde 116 interlands voor Italië. Sinds 2018 is hij er ook aanvoerder. Zijn eerste cap voor de Squadra Azzurra sprokkelde hij in november 2004 tegen Finland, in een oefeninterland die met 1-0 gewonnen werd.

 

Op de ranglijst aller tijden bij Italië staat hij op een met Andrea Pirlo gedeelde vijfde plaats. Alleen Daniele De Rossi, Paolo Maldini, Fabio Cannavaro en recordinternational Gianluigi Buffon droegen vaker het Italiaanse nationale shirt.   

Contract bij Juventus loopt af, trekt hij naar MLS?

Bij Juventus loopt het contract van Chielllini, die komende zomer 38 jaar wordt, eind dit seizoen af. Chiellini zit als sinds 2005 bij de Oude Dame en speelde maar liefst 9 keer kampioen. Hij speelde ook eenmaal een verloren Champions League-finale, in de verloren finale van 2015 was hij geblesseerd.


"Mijn liefde voor Juventus zal voor altijd blijven, naar het einde van het seizoen moet ik alles wel evalueren", vertelde Chiellini aan Sky Sport Italia. "Laten we onze plek in de top vier van de Serie A eerst vasthouden en ook de Coppa Italia winnen. Daarna zal ik rond de tafel zitten met mijn twee families – de familie thuis en Juventus – om te beslissen wat het beste is voor iedereen."

 

Een vrije transfer na dit seizoen behoort wel nog tot de mogelijkheden voor Chiellini. Daarbij zou een vertrek richting de Major League Soccer volgens Italiaanse media zijn voorkeur genieten.

Chiellini knikkerde vorige zomer de Belgen eruit op Euro 2020.