Ga naar de inhoud

UCI-voorzitter is enthousiast over WK-parcours in Wollongong: "Technisch en ambitieus"

 do 31 maart 2022 11:27

De Internationale Wielerunie UCI heeft donderdag samen met het organisatiecomité meer details bekendgemaakt over het WK wielrennen op de weg, dat dit jaar van 18 tot en met 25 september in en rond de Australische kuststad Wollongong zal plaatsvinden. Voorzitter David Lappartient heeft nu al hoge verwachtingen.

De wegwedstrijden bij de elites vinden plaats op zaterdag 24 september voor de vrouwen (164,3 kilometer met 2.433 hoogtemeters) en op zondag 25 september voor de mannen (266,9 kilometer met 3.945 hoogtemeters).

Na de start in het noordelijke dorp Helensburgh zetten zowel de mannen als vrouwen koers zuidwaarts naar Wollongong, waarna het peloton naar het westen trekt om de belangrijkste klim aan te vatten. De Mount Keira heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5 procent met uitschieters tot 15 procent.

Na een afdaling van 10 kilometer volgt het Wollongong City Circuit, met zijn veeleisende kuitenbijter, de Mount Pleasant, waar de renners over 1,1 kilometer liefst 119 meter klimmen.

De mannen krijgen het Wollongong City Circuit 12 keer voor de kiezen, de vrouwen 6 keer.

Bekijk hier een video over het WK-parcours

Evenveel tijdritkilometers voor mannen en vrouwen

Het Wollongong City Circuit staat ook centraal in de wedstrijden voor mannen beloften (U23), jongens junioren en meisjes junioren, die respectievelijk 10, 8 en 4 ronden over het circuit zullen afleggen.

De individuele tijdrit voor vrouwen elite, die 2 ronden over een stadscircuit van in totaal 34,2 km afleggen, opent het WK op 18 september. Voor het eerst in de geschiedenis zal op dezelfde dag ook de individuele tijdrit voor mannen elite over dezelfde afstand plaatsvinden.

De individuele tijdritten voor mannen beloften, jongens junioren en meisjes junioren, en de gemengde estafette vinden plaats op een iets korter circuit.

Zoals eerder aangekondigd staan er voor het eerst ooit ook wereldtitels op het spel in de wegwedstrijd en tijdrit bij de vrouwen beloften (U23), maar zij rijden geen afzonderlijke wedstrijden en nemen deel bij de elite.

Lappartient: "Enthousiast over zware en ambitieuze parcoursen"

"De UCI-delegatie die Wollongong in februari bezocht, is zeer enthousiast over de zware, technische en ambitieuze parcoursen die het organisatiecomité in samenwerking met de UCI heeft ontworpen", zegt UCI-preses David Lappartient.

"Deze omlopen zullen de beste renners en rensters ter wereld naar Wollongong lokken. Zij zullen allemaal staan te popelen om de coureur te zijn die zegeviert in omstandigheden die hun talenten echt op de proef stellen."

"De parcoursen zijn ook ontworpen om speciale ervaringen te creëren voor de toeschouwers. We voorzien veel activiteit rond het stadscentrum van Wollongong, waar de renners meerdere malen zullen passeren. Fans zullen spannende momenten beleven tegen de achtergrond van een typisch Australisch strand en andere prachtige landschappen."