Ga naar de inhoud

Nederlandse topclubs begraven de BeNeLiga: "Geen draagvlak"

 do 31 maart 2022 17:45
Anderlecht - Vitesse
Een Belgisch-Nederlands duel zoals Anderlecht-Vitesse is nog geen dagelijkse kost.

De Nederlandse topclubs zetten gesprekken over de Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie stop. Dat laat de Pro League weten.

De plannen om een Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie op poten te zetten gaan al sinds de jaren 90 mee, maar nu dreigt die droom in rook op te gaan.

 

"De Nederlandse topclubs hebben gisteren vastgesteld dat er op dit ogenblik onvoldoende draagvlak is bij de Nederlandse profclubs om de BeNeLiga op poten zetten. Ze plaatsen de gesprekken "on hold"", klinkt het in een mededeling van ProLeague, de Belgische vereniging van profclubs.

 

De Nederlandse clubs die de stekker uit het project hebben getrokken, zijn: Ajax, PSV, Feyenoord, FC Utrecht, Vitesse en AZ. Zij zouden een competitie op poten zetten met 5 Belgische teams. In de laatste plannen ging het om AA Gent, Club Brugge, Anderlecht, Standard en Racing Genk.

Antwerp - AZ
Drie jaar geleden stonden Antwerp en AZ tegenover mekaar in de Europa League.

"Hadden voorbije maanden vooruitgang geboekt"

"De afgelopen maanden was er serieuze vooruitgang geboekt over een BeNeLiga met een "split season model", gaat de Pro League voort.


"Een Nederlands-Belgische delegatie had begin deze maand een constructief
onderhoud met de top van de UEFA, onder leiding van voorzitter Ceferin. De Nederlandse topclubs zetten het project nu stop, omdat het nodige draagvlak vandaag ontbreekt."

 

"Dat het Nederlandse clubvoetbal momenteel floreert terwijl het Belgische clubvoetbal het moeilijker heeft, speelt hier ongetwijfeld een rol in", wil de Pro League graag kwijt.

 

"De Pro League neemt akte van de Nederlandse positie en wil in de komende
maanden concrete stappen zetten om het Belgische clubvoetbal opnieuw vooruit te
helpen."

 

"Lorin Parys - die morgen als nieuwe CEO begint - en zijn team willen de Belgische clubs in de komende tijd overtuigen dat hier een momentum ligt voor een beter en moderner Belgisch topvoetbal."

Dat het Nederlandse clubvoetbal momenteel floreert terwijl het Belgische clubvoetbal het moeilijker heeft, speelt hier ongetwijfeld een rol in.

Pro League
Lees ook: