Ga naar de inhoud

Roberto Martinez: "Tielemans zal kapitein zijn, profiel Van der Heyden gaf doorslag"

 vr 18 maart 2022 13:06
Youri Tielemans wordt de aanvoeder van de Rode Duivels deze maand.

Een ongeziene verzameling jonge wolven bij de Rode Duivels speelt deze maand tegen Ierland en Burkina Faso. Een ongewoon WK, verklaart de ongewone voorbereiding, zo liet bondscoach Roberto Martinez verstaan. Youri Tielemans zal de aanvoerder zijn deze maand. Eden Hazard en Romelu Lukaku zijn er niet bij.

Geen Storm, wel Van der Heyden en Vanzeir

We kennen iemand die vanavond in het Dudenpark van Union op een wolk zal spelen tegen KV Oostende. Verdediger Siebe Van der Heyden werd door Roberto Martinez voor de eerste keer opgeroepen.

 

"Siebe beleeft momenteel een wonderlijk verhaal bij Union. Zijn grootste pluspunt is zijn profiel: linksvoetig, agressief en hij speelt bij zijn club in hetzelfde systeem als de Rode Duivels. "Daarnaast spelen natuurlijk zijn goede prestaties mee."

 

"Hannes Delcroix en Zinho Vanheusden waren ook kandidaat voor een selectie, maar zij zijn geblesseerd."

  

Siebe Van der Heyden weet meteen aan wie hij kan vragen om hem de weg te wijzen bij de nationale ploeg. Ook ploegmaat Dante Vanzeir is er namelijk opnieuw bij. Zijn schorsing in de competitie geldt niet bij de Rode Duivels. Voor Vanzeir is de selectie een mentale opsteker. 

 

"Dante is nog altijd een jonge speler en in een carrière maak je soms moeilijke momenten mee. Daar moet je uit leren", was Martinez mild. "Wat gebeurd is, maak je soms mee. Hij zal door die ervaring een meer mature speler worden."

Verschaeren, De Ketelaere en Theate zullen na de eerste match met de Rode Duivels niet worden doorgeschoven naar de beloften.

Roberto Martinez

Nikola Storm van KV Mechelen zat in de voorselectie, maar is naast Van der Heyden niet de tweede debutant op de selectielijst. Martinez corrigeerde ook het bericht alsof hij geen debutanten zou oproepen.


"Dat heb ik niet gezegd. Wel dat ik geen spelers van de beloften zou oproepen, die nog niet voor de Rode Duivels waren opgeroepen."

 

Yari Verschaeren, Charles De Ketelaere en Arthur Theate zullen na de eerste match met de Rode Duivels ook niet worden doorgeschoven naar de beloften (voor de belangrijke EK-kwalificatiematch tegen Denemarken). Hen beschouw ik als Rode Duivels."

"We maken ons zorgen over Doku"

Nog twee beslissingen van Roberto Martinez kennen we na zijn persconferentie al. Youri Tielemans - met 47 caps de meest ervaren speler van deze selectie - zal de aanvoerdersband dragen.

 

En de bondscoach zal niet met twee totaal andere elftallen experimenteren tegen Ierland en Burkina Faso. "Ik zal me baseren op wat ik zie op training."

 

Dat de geblesseerde Jeremy Doku toch is opgeroepen, heeft vooral met lichte ongerustheid te maken, gaf Martinez aan. 

 

"We willen hem graag nog eens zien, want we maken ons zorgen."

 

"Ik denk niet dat hij zal kunnen spelen, maar we hebben hem al te lang niet meer gezien en willen weten hoe hij mentaal is. Het is een frustrerend seizoen voor hem."

"Te vroeg om ongerust te zijn over Eden en Romelu"

De bondscoach riep zoals aangekondigd Eden Hazard en Romelu Lukaku niet op, ondanks de weinige speeltijd die ze bij hun clubs momenteel krijgen. Martinez blijft rust prediken over zijn sterkhouders op het vorige WK.

 

Was het WK in Qatar in de zomer begonnen, dan had Martinez waarschijnlijk anders gehandeld, liet hij verstaan. Nu kijkt hij nog even de kat uit de boom.

 

"Het is te vroeg om ongerust te zijn over het WK. We kennen de kwaliteiten van Eden en Romelu. Uitzonderlijk aan dit WK is dat er nog een zomer tussen zit. Er zullen dingen veranderen. Spelers zullen van club veranderen." 

 

"Als het seizoen opnieuw begint, dan zullen we kijken waar ze staan. Voor hen is dit natuurlijk een ongewone situatie."

Lees ook: