Gids voor Parijs-Nice 2022: parcours, favorieten en livestreams

Parijs-Nice draagt al jaren de bijnaam de Koers naar de Zon, maar toch is deze Franse rittenkoers al lang meer dan enkel een voorbereidingskoers op de klassiekers. Ontdek op deze pagina wat de editie van 2022, de 80e uit de geschiedenis, in petto heeft.

Zo ging het vorig jaar

Primoz Roglic reed de concurrentie bijna een week lang naar huis, met overtuigende zeges in de drie bergritten. Zijn zege op zaterdag, naar Valdeblore La Colmiane, baarde opzien omdat hij bijna harteloos de moedige vluchter Gino Mäder vlak voor de finish nog tot de orde riep.

 

Roglic begon met bijna een minuut voorsprong aan de slotdag, een eeuwigheid in het secondespel dat Parijs-Nice doorgaans is. Maar door een valpartij en vervolgens ook mechanische pech verloor Roglic voeling met zijn concurrenten.

 

De Sloveen van Jumbo-Visma viel van de 1e naar de 15e plaats terug, de eindzege ging zo voor het tweede jaar op een rij naar de Duitser Maximilian Schachmann.

Het parcours

Geen grote verrassingen in het parcours voor 2022, met traditiegetrouw voor elk wat wils. De eerste ritten zijn op maat van de sprinters, al kan de wind altijd om de hoek komen loeren. Waaiers moeten dan weer de meer klassieke types aanspreken.

 

De tijdrit op woensdag is zoals gewoonlijk het keerpunt van de rittenkoers. We krijgen van Domérat naar Montluçon een eerste blik op de krachtsverhoudingen en vanaf donderdag snijden we de heuvel- en bergzones aan.

 

In de laatste 4 dagen kunnen de klimmers hun hartje ophalen, al krijgen ze enkel op zaterdag een aankomst bergop. De Col de Turini zal ongetwijfeld een sleutelrol spelen in de 80e editie van Parijs-Nice.

Parijs - Nice
-
ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
1wegwedstrijdMantes-la-Ville - Mantes-la-Ville159,8 kmLaporteLaporte
2wegwedstrijdAuffargis - Orléans159,2 kmJakobsenLaporte
3wegwedstrijdVierzon - Dun-le-Palestel190,8 kmPedersenLaporte
4individuele tijdritDomérat - Montluçon13,4 kmvan Aertvan Aert
5wegwedstrijdSaint-Just-Saint-Rambert - Saint-Sauveur-de-Montagut188,8 kmMcNultyRoglic
6wegwedstrijdCourthézon - Aubagne213,6 kmBurgaudeauRoglic
7wegwedstrijdNice - Col de Turini155,2 kmRoglicRoglic
8wegwedstrijdNice - Nice115,6 kmYatesRoglic

Favorieten

Wout van Aert kiest dit jaar voor het eerst voor Parijs-Nice, terwijl hij vorig jaar nog 2e werd in Tirreno-Adriatico. Van Aert kondigde al aan vooral te werken voor zijn kopman Primoz Roglic, die nog een openstaande rekening heeft met deze koers.

 

Toch zal Van Aert zich, vooral dan in de eerste dagen, kunnen uitleven in de sprintersritten, eventuele waaierritten en de tijdrit. Wat de sprints betreft krijgt hij voornamelijk concurrentie van Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Sam Bennett.

 

Voor de tijdrit komt het grootste gevaar uit Zwitserland met Stefan Bissegger en Stefan Küng, uit eigen stal met Primoz Roglic en voor de rest vooral van Brandon McNulty, Rohan Dennis en João Almeida.

 

McNulty en Almeida worden wellicht ook twee grote uitdagers voor Roglic voor het eindklassement. Maximilian Schachmann probeert als eerste renner sinds Laurent Jalabert voor de 3e keer op een rij Parijs-Nice te winnen, maar hij rijdt in Frankrijk pas zijn eerste wedstrijdkilometers.

 

Een andere gevaarlijke naam is Nairo Quintana, die sinds het begin van het seizoen in de boter trapt. Ook de tweelingbroers Yates moeten zeker in de gaten gehouden worden. Adam maakte onlangs nog in de indruk in de UAE Tour en maakt deel uit van een sterke Ineos-ploeg, met ook nog Daniel Felipe Martinez.

 

Andere gevaarlijke klanten voor de eindzege: Aleksandr Vlasov, Ben O'Connor en de Fransen Gaudu, Martin en Latour.

teams en deelnemers

BORA - hansgrohe
ploegopstelling
nrlandnaamgeborenlengtegewicht
1Maximilian Schachmann 1.83 m70 kg
2Sam Bennett 1.78 m69 kg
3Felix Großschartner 1.84 m64 kg
4Ryan Mullen 1.86 m80 kg
5Nils Politt 1.92 m80 kg
6Danny van Poppel 1.83 m80 kg
7Aleksandr Vlasov 1.86 m68 kg
Cofidis
Jumbo - Visma
Team Arkéa - Samsic
INEOS Grenadiers
Astana - Qazaqstan Team
Bahrain Victorious
Groupama - FDJ
UAE Team Emirates
AG2R - Citroën Team
Trek - Segafredo
Quick-Step - Alpha Vinyl Team
Team BikeExchange - Jayco
Movistar Team
Team DSM
Lotto - Soudal
EF Education - EasyPost
TotalEnergies
Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
Israel - Premier Tech
Alpecin - Fenix
B&B Hotels - KTM
BORA - hansgrohe
* neemt niet meer deel

Live op Sporza

  • Online/app: alle ritten zijn vanaf de start tot de finish live te volgen. Zodra de tv-uitzending begint, is er ook een livestream beschikbaar. Ook voor al het nieuws, verslagen en reacties moet je bij sporza.be of de app van Sporza zijn.
 
  • Tv: op weekdagen is er een vaste afspraak op Eén. Elke dag vanaf 14.45 uur zitten Renaat Schotte en José De Cauwer klaar om commentaar te geven. Op de openingsdag, nu zondag, beginnen we eraan om 15.40 uur, in het slotweekend gaan we op zaterdag al wat vroeger van start: om 13.40 uur.

Renaat Schotte en José De Cauwer