Ga naar de inhoud

Belgian Cycling en Federale Politie gaan samenwerken: "Heel wat raakvlakken"

 ma 21 februari 2022 19:15

Belgian Cycling, de vroegere wielerbond, en de Federale Politie gaan vanaf dit seizoen samenwerken. Ze doen dat rond twee thema's: veiligheid bij wielerwedstrijden en rekrutering bij de politie. Zo zullen er op de kampioenschappen infostandjes van de politie komen en zullen jonge renners ook uitleg krijgen over hoe wedstrijden beveiligd worden. "Zo ontstaat er meer begrip voor elkaar."

De politie is elk jaar op zoek naar 1.600 nieuwe mensen en in die zoektocht gaat de organisatie nu samenwerken met Belgian Cycling. Volgens de Federale Politie een logische partner.

 

"Wielrenners hebben net zoals politiemensen respect voor hun ploeg, ze hebben doorzettingsvermogen en ze zijn sportief. Wielrenners hebben dus een goed profiel om bij de politie te solliciteren."

 

Concreet zullen Belgian Cycling en de Federale Politie wielrenners actief informeren over de verschillende jobmogelijkheden bij de politie, met of zonder uniform. Die informatie is niet alleen bestemd voor jonge wielrenners, maar ook voor wielrenners die een nieuwe carrière zoeken bijvoorbeeld.

 

“De leden van Belgian Cycling zijn sportief en zijn teamspelers en doorzetters", vertelt Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. "Ze respecteren hun ploegleden en vinden gezond leven belangrijk. Deze waarden staan ook bij politiemedewerkers hoog in het vaandel. Het is dus niet meer dan logisch dat de politie zich op het vlak van rekrutering richt tot jonge en minder jonge wielrenners. We willen hen de boodschap geven: misschien is een job bij de politie wel iets voor jou.”

 

Op wielerevenementen zal de politie ook nieuwe mensen rekruteren. Zo zullen er vanaf de start van dit wielerseizoen alvast op alle kampioenschappen van Belgian Cycling infostands van de politie zijn. 

Het is niet meer dan logisch dat politie zich richt tot jonge en minder jonge wielrenners tijdens rekrutering.

Annelies Verlinden

Nieuw veiligheidsoverleg: "Samen koers veiliger maken"

Het tweede groot luik van de samenwerking is "het nationaal veiligheidsoverleg wielerwedstrijden". Belgian Cycling en de Federale Politie zullen jaarlijks de veiligheid rond wielerwedstrijden evalueren. De bedoeling is om te streven naar een adequate en uniforme toepassing van de regelgeving voor wielerwedstrijden. 

 

Tijdens het overleg zullen bepaalde incidenten of gebeurtenissen besproken worden. Indien nodig worden voorstellen geformuleerd voor aanpassingen aan de regelgeving voor wielerwedstrijden die dan overgemaakt kunnen worden aan de bevoegde instanties. Het eerste nationaal veiligheidsoverleg wielerwedstrijden vindt na de voorjaarsklassiekers van 2022 plaats.

 

“De wagens van ploegleiders, de motoren van fotografen en televisie,… de wielrennerij is de enige sporttak waarin gemotoriseerd vervoer deel uitmaakt van het sportieve verloop van een wedstrijd", vertelt Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling. "Dat vergt bijzondere aandacht voor de veiligheid van renners en toeschouwers."

Hoe meer jonge renners weten over de politiewerking voor en tijdens een wedstrijd, hoe meer begrip er is voor elkaar

"Samen met stakeholders uit het wielrennen trof Belgian Cycling al heel wat maatregelen om wedstrijden veiliger te laten verlopen. Maar Belgian Cycling kan en wil nog verder op de ingeslagen weg. Om die ambitie waar te maken is de Federale Politie de gedroomde partner.”


De wielrenners zelf zullen tijdens de infosessies voor junioren ook uitleg krijgen over hoe en waarom een wielerwedstrijd beveiligd wordt. Deze infosessies starten in het voorjaar van 2022.


Commissaris Tom Iliano van de Federale Wegpolitie is specialist in de beveiliging van wielerwedstrijden: “Hoe meer jonge wielrenners weten over de politiewerking voor en tijdens een wielerwedstrijd, des te meer begrip er ontstaat voor elkaar. Zo vermijden we incidenten en maken we samen de wielerwedstrijden veiliger.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.